NaslovnicaTrudnoćaTrudnoća po tjednima3. tjedan trudnoće - Trudnoća po tjednima

3. tjedan trudnoće – Trudnoća po tjednima

U 3. tjednu trudnoće dolazi do začeća. Od kada se računa trudnoća, ako tek  u 3. tjednu dolazi do začeća pročitajte ovdje.

Premda je veličina jajašca još uvijek nevidljiva ljudskom oku, ono u sebi sadrži sve karakteristike budućeg čovjeka, uključujući i spol.

Oplođeno jajašce prolazi kroz proces diobe stanica. Oko 30 sati nakon oplodnje, dolazi do prve diobe i stanica se dijeli iz jedne stanice u dvije. Dvadesetak sati kasnije događa se druga dioba te tada imamo 4 stanice, a potom u narednim diobama 8, 16, 32 itd. Ova skupina stanica izgleda kao malena loptica i naziva se morula.

Do trenutka nidacije odnosno hvatanja oplođenog jajašca za sluznicu maternice proći će otprilike 6 dana. U međuvremenu, morula postaje šuplja i puni se plodnom vodom koja ispunjava unutrašnjost.

Vaša buduća beba sada se naziva blastocista i ima dva sloja stanica, od unutrašnjeg sloja će nastati beba, a od vanjskog posteljica.

Tijekom 3. tjedna trudnoće počinje se stvarati hormon trudnoće hCG, koji će signalizirati jajnicima da prestanu oslobađati nova jajašca te će aktivirati povećanu proizvodnju estrogena i progesterona.

Majčino tijelo u 3. tjednu trudnoće

Nekoliko dana od začeća, oplođeno jajašce se probija kroz zadebljanu maternicu i polako se razvija vaša beba. Mišići maternice postupno postaju mekši, zid maternice počinje se debljati, a grlić se produžava kako bi spriječio daljnji ulazak ejakulata ili bakterija.

S obzirom na to da je do začeća tek došlo, vjerojatno u ovom tjednu nećete primijetiti simptome trudnoće.

Ipak, vaši hormoni luduju, tako da su prvi simptomi trudnoće, na primjer umor, nagle promjene raspoloženja i razdražljivost, bolovi u trbuhu, mogući.

Uključite partnera u svoja razmišljanja i moguće teškoće od prvog dana!

Budući očevi, u prvim tjednima postoji vrlo malo vanjskih znakova trudnoće kod vaše partnerice. Međutim, hormonalne promjene unutar vaše partnerice su intenzivne. Imajte razumijevanja i strpljenja!

Više o promjenama u trudnoći pročitajte u  članku: Tijelo žene u trudnoći – što očekivati?

Nakon začeća, 6 do 12 dana, mogli biste primijetiti lagano krvarenje uzrokovano implantacijom oplođenog jajašca u stijenci maternice. Također, povećana količina progesterona kod nekih žena uzrokuje obilniju proizvodnju iscjetka. Taj iscjedak izgleda poput bjelanjaka, a ako primijetite tragove roze ili smeđe boje, to je znak implantacijskog krvarenja. Krvarenje je simptom koji buduće roditelje najviše zastrašuje, no u ovom slučaju nema razloga za brigu.

Ako je trudnoća planirana, možda ćete odmah doći u iskušenje napraviti test za utvrđivanje trudnoće ili dogovoriti pregled kod ginekologa kako bi utvrdili trudnoću. Za prvi pregled i ultrazvuk je rano kao i za test. Test za utvrđivanje trudnoće bit će pozitivan nekoliko dana nakon očekivanog prvog dana mjesečnice kada je razina hormona hCG dovoljno visoka.

⟹ 4. tjedan trudnoće

Mamin svijet
Mamin svijethttps://www.maminsvijet.hr/
Portal MaminSvijet.com namijenjen je svim sadašnjim i budućim mamama, koje se na najbrži način žele informirati o trudnoći, majčinstvu, ali i svim drugim obvezama koje su dio svakodnevnice jedne mame. Svjesni toga da je ponekad teško uskladiti sve obiteljske i poslovne obveze, a opet pronaći malo vremena za sebe, odlučili smo pokrenuti portal na kojemu moderne mame mogu potražiti mnoštvo korisnih informacija o svim izazovima s kojima se susreću, ali uz to se i opustiti, zabaviti te pronaći pokoji „ženski“ savjet.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....