NaslovnicaBriga o djeciBebe i mališaniRazvoj bebe po tjednima - što očekivati u prvom mjesecu života?

Razvoj bebe po tjednima – što očekivati u prvom mjesecu života?

Prva godina djetetova života posebno je vrijeme u kojem se vaš mali smotuljak od svega otprilike tri kile razvija i nauči više toga nego u bilo kojem drugom životnom razdoblju. A sve započinje prvim danom, prvim plačem, prvim zagrljajem i prvom neprospavanom noći. Kako bi znali što vas čeka u prvim danima, donosimo vam pregled s najznačajnijim informacijama koje se odnose na razvoj bebe u prvim tjednima.

Razvoj bebe po tjednima
Razvoj bebe po tjednima

Ne zaboravite! Svaka je beba posebna i razvija se svojim individualnim tempom. Ako odstupa od navedenih smjernica to ne znači da nešto nije u redu. U slučaju zabrinutosti razgovarajte sa patronažnom sestrom ili pedijatrom.

Razvoj bebe – 1. tjedan

Dobar dio prvog tjedna bebina života vjerojatno ćete provesti u bolnici. U prosjeku, kada je sve u redu s mamom i bebom, to iznosi 3 ili 5 dana ovisno o tome jeste li rodili vaginalno ili carskim rezom. Iskustva prvih dana u bolnici su raznolika, morat ćete se prilagoditi bolničkom rasporedu što vam možda neće odgovarati ali ti dani brzo prođu.

Vašu bebu tih prvih dana čekaju pregledi, prvo cijepljenje i posebno će se pratiti razina bilirubina koja pokazuje ima li beba žuticu.

U prvom tjednu, pogotovo u prva tri do četiri dana, sasvim je uobičajeno da beba izgubi na tjelesnoj težini u odnosu na onu porođajnu. To vas ne treba zabrinjavati, već nakon prvog tjedna većina beba vrati porođajnu težinu.

Beba će u prvim danima života imati i karakterističnu stolicu, mekonij. Mekonij je sastavljen od tvari koja je beba progutala još dok je bila u maternici poput lanugo dlačica i plodne vode. Najčešće je zelenkasto crne boje, gotovo bezmirisan i viskozan. Potpuno izlazi iz bebine probave prvih dana nakon poroda.

Ovo je vrijeme i za prvi bebin obrok. Ako ste odlučili dojiti, prvo mlijeko zvano kolostrum, stvorit će se u vašim dojkama u prvih dva do tri dana nakon poroda. Kolostrum je iznimno važan, daje djetetu vitamine, minerale i obrambena antitijela potrebna bebinom tijelu da se što bolje razvija i raste.

Nekim majkama kolostrum i mlijeko u velikim količinama krene izlaziti već prvi dan, mnogim drugima tek drugi, treći ili kasniji dan. Neka vas to ne brine, bebin želudac prvih dana veličine je jedne trešnje i nije joj potrebno puno. Samo stavljajte bebu na dojku što češće.

Razvoj bebe po tjednima
Razvoj bebe po tjednima: 1. tjedan

Razvoj bebe – 2. tjedan

U drugom tjednu, beba će vjerojatno nadoknaditi porođajnu težinu. Ako beba i dalje ne dobiva na težini ili ju gubi, ne znači da nešto nije u redu. Nekim bebama jednostavno malo duže treba. Općenito pravilo je da je sve u redu, ako beba tijekom dana ima razdoblja kada je budna i aktivna, boja kože joj je zdrava i ima 6 do 8 mokrih pelena dnevno. U slučaju da vas bilo što zabrinjava razgovarajte s patronažnom sestrom ili pedijatrom.

U vašoj maternici bebi je bilo toplo, udobno i sigurno. Nekim bebama nakon rođenja treba više vremena da se naviknu na različite podražaje iz okoline pa stoga mogu biti plačljive i nemirne čak i kad nije gladna, a pelena je suha. Vaša beba u ovom tjednu može komunicirati samo plačem, ali vi ju možete umiriti glasom i dodirom.

Početkom ovog tjedna najčešće bebi otpadne pupčani batrljak. Uzmite u obzir da je to jako individualno. Nekim bebama otpadne ranije, nekima kasnije. Pupčani batrljak je potrebno održavati čistim i suhim. Simptomi koji pokazuju da nešto nije u redu s pupčanim batrljkom su: crvenilo, neugodan miris, gnoj te povišena tjelesna temperatura. U tom slučaju bez odlaganja kontaktirajte patronažnu sestru ili pedijatra.

U ovom tjednu čeka vas i prijava rođenja djeteta. U našem članku Prijava rođenja djeteta – što sve treba napraviti u prvim danima djetetova života možete pronaći sve konkretne informacije.

Razvoj bebe – 3. tjedan

Kažu da male bebe samo jedu i spavaju no vama se čini da vaša dobar dio dana plače? Ako beba plače dulje od tri sata dnevno, dulje od tri dana tjedno i tri tjedna najvjerojatnije je riječ o dojenačkim grčevima. Grčevi (kolike) mogu se pojaviti i kasnije, ali ovaj tjedan se smatra najranijim razdobljem kada se mogu utvrditi.

Više o tome kako prepoznati grčeve kod beba i kako pomoći djetetu pročitajte ovdje.

Vaša beba iz dana u dan postaje sve snažnija. Glavica joj je i dalje nesigurna i treba vašu potporu, ali sada će ju već vjerojatno moći samostalno držati nekoliko sekunda ili okretati s jedne na drugu stranu. U ovom tjednu bebin vid je sve jasniji, tako da će uživati u promatranju izraza vašeg lica.

Većina beba u ovom tjednu spavaju od 16 do 18 sati dnevno, a to je vrijeme isprekidano potrebom za promjenom pelene, hranjenjem i utjehom. I dalje budite spremni na to da se hranjenje i spavanje izmjenjuje bez nekog pravilnog ritma. Većina beba tek šestog tjedna nakon rođenja utvrdi nekakav ritam spavanja i hranjenja. Svaka beba je individualna tako da vas ne brine ako se to ne dogodi ni tada.

Uvođenje večernje rutine može pomoći da beba malo dulje i mirnije spava. Ako je otpao pupčani batrljak možete uvesti toplu kupku kao dio večernje rutine. A masaža uljem može pomoći u uspavljivanju, ali i umirivanju trbušćića zbog grčeva.

Razvoj bebe po tjednima
Razvoj bebe po tjednima: 3. tjedan

Razvoje bebe – 4. tjedan

Oko četvrtog tjedna čeka vas prvi pregled kod pedijatra. Pedijatar će pregledati opće bebino stanje, izmjeriti tjelesnu masu, dužinu i opseg glave, procjeniti razvoj motorike te vas ispitati obiteljsku anamnezu.

S mjesec dana vaša će beba vjerojatno:

  • samostalno držati glavu nekoliko minuta
  • podizati ruke prema licu i ustima
  • šake držati zatvorenima
  • i dalje imati snažne reflekse
  • prepoznati vas i članove obitelji tako da širom otvori oči i pokazuje uzbuđenje
  • vidjeti puno jasnije
  • pažljivo slušati kada joj govorite ili pjevate
  • proizvoditi zvukove
  • okretati se prema poznatim zvukovima.

Svaka beba se razvija svojim tempom. Nemojte se brinuti ako nije savladalo nešto od navedenog u ovom tjednu.

U prosjeku, u ovoj dobi, bebe još uvijek jedu 8 do 12 puta u 24 sata i imaju barem 6 mokrih pelena dnevno. Za bebe na adaptiranom mlijeku uobičajno je da imaju stolicu svaki dan dok za dojene bebe nije neobično i kada nemaju stolicu nekoliko dana.

Tanja Šprljan Szivo, univ. bacc. act. soc.
Tanja Šprljan Szivo, univ. bacc. act. soc.
Tanja Šprljan Szivo je majka četverogodišnjeg dječaka koji ju je podsjetio kako je igra najvažniji dio odrastanja. Za vrijeme i nakon studija socijalnog rada radila je s djecom i odraslima s cerebralnom i dječjom paralizom te u programu Ujedinjenih naroda za razvoj gdje je istraživala poteškoće s kojima se suočavaju različite marginalne skupine. Slobodno vrijeme provodi čitajući, izrađujući igračke ili obilazeći muzeje s mužem i sinom.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....