Razvoj bebe po tjednima – što očekivati u prvom mjesecu života?

Razvoj bebe po tjednima
Razvoj bebe po tjednima

Prva godina djetetova života posebno je vrijeme u kojem se vaš mali smotuljak od svega otprilike tri kile razvija i nauči više toga nego u bilo kojem drugom životnom razdoblju. A sve započinje prvim danom, prvim plačem, prvim zagrljajem i prvom neprospavanom noći. Kako bi znali što vas čeka u prvim danima, donosimo vam pregled s najznačajnijim informacijama koje se odnose na razvoj bebe u prvim tjednima.

Razvoj bebe po tjednima
Razvoj bebe po tjednima

Ne zaboravite! Svaka je beba posebna i razvija se svojim individualnim tempom. Ako odstupa od navedenih smjernica to ne znači da nešto nije u redu. U slučaju zabrinutosti razgovarajte sa patronažnom sestrom ili pedijatrom.

Razvoj bebe – 1. tjedan

Dobar dio prvog tjedna bebina života vjerojatno ćete provesti u bolnici. U prosjeku, kada je sve u redu s mamom i bebom, to iznosi 3 ili 5 dana ovisno o tome jeste li rodili vaginalno ili carskim rezom. Iskustva prvih dana u bolnici su raznolika, morat ćete se prilagoditi bolničkom rasporedu što vam možda neće odgovarati ali ti dani brzo prođu.

Vašu bebu tih prvih dana čekaju pregledi, prvo cijepljenje i posebno će se pratiti razina bilirubina koja pokazuje ima li beba žuticu.

U prvom tjednu, pogotovo u prva tri do četiri dana, sasvim je uobičajeno da beba izgubi na tjelesnoj težini u odnosu na onu porođajnu. To vas ne treba zabrinjavati, već nakon prvog tjedna većina beba vrati porođajnu težinu.

Beba će u prvim danima života imati i karakterističnu stolicu, mekonij. Mekonij je sastavljen od tvari koja je beba progutala još dok je bila u maternici poput lanugo dlačica i plodne vode. Najčešće je zelenkasto crne boje, gotovo bezmirisan i viskozan. Potpuno izlazi iz bebine probave prvih dana nakon poroda.

Ovo je vrijeme i za prvi bebin obrok. Ako ste odlučili dojiti, prvo mlijeko zvano kolostrum, stvorit će se u vašim dojkama u prvih dva do tri dana nakon poroda. Kolostrum je iznimno važan, daje djetetu vitamine, minerale i obrambena antitijela potrebna bebinom tijelu da se što bolje razvija i raste.

Nekim majkama kolostrum i mlijeko u velikim količinama krene izlaziti već prvi dan, mnogim drugima tek drugi, treći ili kasniji dan. Neka vas to ne brine, bebin želudac prvih dana veličine je jedne trešnje i nije joj potrebno puno. Samo stavljajte bebu na dojku što češće.

Razvoj bebe po tjednima
Razvoj bebe po tjednima: 1. tjedan

Razvoj bebe – 2. tjedan

U drugom tjednu, beba će vjerojatno nadoknaditi porođajnu težinu. Ako beba i dalje ne dobiva na težini ili ju gubi, ne znači da nešto nije u redu. Nekim bebama jednostavno malo duže treba. Općenito pravilo je da je sve u redu, ako beba tijekom dana ima razdoblja kada je budna i aktivna, boja kože joj je zdrava i ima 6 do 8 mokrih pelena dnevno. U slučaju da vas bilo što zabrinjava razgovarajte s patronažnom sestrom ili pedijatrom.

U vašoj maternici bebi je bilo toplo, udobno i sigurno. Nekim bebama nakon rođenja treba više vremena da se naviknu na različite podražaje iz okoline pa stoga mogu biti plačljive i nemirne čak i kad nije gladna, a pelena je suha. Vaša beba u ovom tjednu može komunicirati samo plačem, ali vi ju možete umiriti glasom i dodirom.

Početkom ovog tjedna najčešće bebi otpadne pupčani batrljak. Uzmite u obzir da je to jako individualno. Nekim bebama otpadne ranije, nekima kasnije. Pupčani batrljak je potrebno održavati čistim i suhim. Simptomi koji pokazuju da nešto nije u redu s pupčanim batrljkom su: crvenilo, neugodan miris, gnoj te povišena tjelesna temperatura. U tom slučaju bez odlaganja kontaktirajte patronažnu sestru ili pedijatra.

U ovom tjednu čeka vas i prijava rođenja djeteta. U našem članku Prijava rođenja djeteta – što sve treba napraviti u prvim danima djetetova života možete pronaći sve konkretne informacije.

Razvoj bebe – 3. tjedan

Kažu da male bebe samo jedu i spavaju no vama se čini da vaša dobar dio dana plače? Ako beba plače dulje od tri sata dnevno, dulje od tri dana tjedno i tri tjedna najvjerojatnije je riječ o dojenačkim grčevima. Grčevi (kolike) mogu se pojaviti i kasnije, ali ovaj tjedan se smatra najranijim razdobljem kada se mogu utvrditi.

Više o tome kako prepoznati grčeve kod beba i kako pomoći djetetu pročitajte ovdje.

Vaša beba iz dana u dan postaje sve snažnija. Glavica joj je i dalje nesigurna i treba vašu potporu, ali sada će ju već vjerojatno moći samostalno držati nekoliko sekunda ili okretati s jedne na drugu stranu. U ovom tjednu bebin vid je sve jasniji, tako da će uživati u promatranju izraza vašeg lica.

Većina beba u ovom tjednu spavaju od 16 do 18 sati dnevno, a to je vrijeme isprekidano potrebom za promjenom pelene, hranjenjem i utjehom. I dalje budite spremni na to da se hranjenje i spavanje izmjenjuje bez nekog pravilnog ritma. Većina beba tek šestog tjedna nakon rođenja utvrdi nekakav ritam spavanja i hranjenja. Svaka beba je individualna tako da vas ne brine ako se to ne dogodi ni tada.

Uvođenje večernje rutine može pomoći da beba malo dulje i mirnije spava. Ako je otpao pupčani batrljak možete uvesti toplu kupku kao dio večernje rutine. A masaža uljem može pomoći u uspavljivanju, ali i umirivanju trbušćića zbog grčeva.

Razvoj bebe po tjednima
Razvoj bebe po tjednima: 3. tjedan

Razvoje bebe – 4. tjedan

Oko četvrtog tjedna čeka vas prvi pregled kod pedijatra. Pedijatar će pregledati opće bebino stanje, izmjeriti tjelesnu masu, dužinu i opseg glave, procjeniti razvoj motorike te vas ispitati obiteljsku anamnezu.

S mjesec dana vaša će beba vjerojatno:

  • samostalno držati glavu nekoliko minuta
  • podizati ruke prema licu i ustima
  • šake držati zatvorenima
  • i dalje imati snažne reflekse
  • prepoznati vas i članove obitelji tako da širom otvori oči i pokazuje uzbuđenje
  • vidjeti puno jasnije
  • pažljivo slušati kada joj govorite ili pjevate
  • proizvoditi zvukove
  • okretati se prema poznatim zvukovima.

Svaka beba se razvija svojim tempom. Nemojte se brinuti ako nije savladalo nešto od navedenog u ovom tjednu.

U prosjeku, u ovoj dobi, bebe još uvijek jedu 8 do 12 puta u 24 sata i imaju barem 6 mokrih pelena dnevno. Za bebe na adaptiranom mlijeku uobičajno je da imaju stolicu svaki dan dok za dojene bebe nije neobično i kada nemaju stolicu nekoliko dana.

Izdvajamo za Vas!

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.