NaslovnicaZdravljeZdravlje djeceOsip kod djece - uzroci i kako razlikovati osipne bolesti?

Osip kod djece – uzroci i kako razlikovati osipne bolesti?

Osip (osutak) je vrlo česta pojava u ranoj dječjoj dobi. Od osipnih zaraznih bolesti najčešće se susreću vodene kozice, šarlah i brojni nespecifični osipi u sklopu različitih virusnih infekcija koje zahvaćaju probavu i/ili dišne puteve.

Uzroci osipa kod djece i kako razlikovati simptome?

Bolest stopala, šaka i usta

Svojom pojavnošću karakteristična je bolest stopala, šaka i usta u koje se javljaju maleni vodenasti mjehurići po tabanima, dlanovima dok se u usnoj šupljini mogu zapaziti bolne afte.

Bolest usta, šake i stopala
Bolest usta, šake i stopala

Peta bolest

Peta bolest, eritema infekciosum, ili bolest ispljuskanih obraza je također tipična, riječ je o vrlo blagoj bolesti uzrokovanoj Parvo B19 virusom koja je osim karakterističnog zagasitog crvenila na obrazima popraćena čipkastim osipom po tijelu koji brzo mijenja svoj oblik.

Peta bolest (parvovirus)
Peta bolest (parvovirus)

Trodnevna groznica (šesta bolest ili roseola)

Nadalje, karakteristična je i pojava osipa u tzv. trodnevnoj vrućici – kada dijete nakon 3 – 4 dana visoke vrućice bez drugih znakova bolesti razvije osip koji traje 5 – 7 dana. Riječ je o nedužnoj bolesti koja je najčešće uzrokovana HHV-6 (humanim herpes virusom 6) i naziva se još šesta bolest.

Trodnevna groznica (šesta bolest ili roseola)
Trodnevna groznica (šesta bolest ili roseola)

Herpes kod djece

Manje često se u mlađim dobnim skupinama može javiti i herpes na usnicama ili u području lica, a vrlo rijetko može biti riječ o herpes zosteru koji tipično zahvaća manje područje kože jedne strane tijela.

Nakon perioda bolnosti zahvaćenog dijela kože nastaje crvenilo, potom vodeni mjehurići koji se brzo pretvaraju u krastice.

Herpes kod beba
Herpes kod beba

Bakterijske bolesti

I konačno, slijedi skupina iznimno teških bakterijskih bolesti koje su popraćene točkastim krvarenjima po koži i popraćene su vrućicom i lošim općim stanjem djeteta. Navedenu sliku mogu uzrokovati po život opasne infekcije meningokokom i pneumokokom (streptokokom pneumonije).

Infekcija meningokokom
Infekcija meningokokom

Ostali uzroci osipa kod djece

U dječjoj dobi može biti jako izražen osip uslijed prekomjernog znojenja pri čemu je većinom trup posut sitnim prištićima koji svrbe.

U novorođenačkoj dobi se također mogu vidjeti brojne kožne promjene koje ne znače bolest nego su dijelom prirodnih procesa i ne predstavljaju bolest – od ljuštenja kože, sitnih žućkastih naslaga na nosu (milia), do akni koje nastaju kao posljedica burnih hormonskih utjecaja u najranijoj dobi.

Kožne promjene mogu uzrokovati i ubodi insekata, kontakt s nekim biljkama, ali i planktoni ukoliko se dijete kupa u moru koje je toplo i gdje nema jačih morskih struja. U pravilu je riječ o crvenilu, otoku i svrbežu na koži.

Ugriz insekata
Ubodi insekata

Osip kao posljedica alergijske reakcije kod djece

Katkada je teško razlučiti ove promjene od alergijskih reakcija koje se mogu javiti uslijed kontaktne preosjetljivosti ili unosa hrane ili lijekova na koje postoji preosjetljivost.

Ipak, vrlo je karakteristična najjača alergijska reakcija kože – urtikarija ili koprivnjača. U kratkom periodu nakon kontakta s alergenom javljaju se područja crvenila i otoka kože, katkada sa bijelim područjem u središnjem dijelu promjene. Tipična je pojava svrbeža.

Ako se pri tome javlja otok lica, usnica, promuklost, kašalj ili otežano disanje riječ je o najtežem obliku alergijske reakcije – anafilaksiji i potrebna je neodložna liječnička intervencija.

Alergijske bolesti u djece su relativno česta pojava i očituju se različitim smetnjama kože, probave i dišnih puteva.

Kada je riječ o kontaktu s alergenima putem kože tada se alergijska reakcija zapaža samo na mjestu dodira.

Osip kao posljedica alergijske reakcije kod djece
Osip kao posljedica alergijske reakcije kod djece

U slučaju unosa alergena putem hrane tada budu zahvaćene veće površine kože. Tom prigodom se mogu javiti i različite probavne smetnje – povraćanje, grčevi u trbuhu, proljev i/ili pojava krvi u stolici.

Kožne promjene ne moraju biti popratna pojava alergije na namirnice i lijekove.

Kada je riječ o alergiji na tzv. inhalacijske alergene (alergene koje unosimo udisanjem) alergijska reakcija se odvija na sluznici dišnih puteva. Javlja se otok sluznice, vodenasta sekrecija i osjećaj svrbeža ili pečenja.

Ovisno o dijelu zahvaćene sluznice javlja se kihanje i curenje nosa te otežano disanje na nos. Ako je zahvaćena sluznica bronha javlja se suhi gušeći kašalj popraćen sipnjom (fićukanjem).

Vrlo rijetko preosjetljivost na alergene koji se unose udisanjem može izazvati i generaliziranu alergijsku reakciju – katkada i najteži oblik anafilaksiju.

Slična se pojava može zapaziti i na spojnicama oka – javlja se pečenje i prekomjerno izlučivanje suza, katkada se javlja i otok kapaka.

Nažalost, navedene bolesti se viđaju sve češće i zahtijevaju liječničku pomoć.

MaminSvijet.hr preporučuje...

Osip kod djece najčešće izaziva opravdanu zabrinutost kod roditelja s obzirom da je ponekad teško prepoznati jesu li uzrok benigne promjene koje ne zahtijevaju terapiju ili potencijalno ozbiljno stanje koje zahtjeva pravovremenu reakciju i liječenje.

Ako se kod vašeg djeteta pojavio osip, svakako preporučujemo da odmah kontaktirate pedijatra! 

Ako ste zabrinuti i želite odmah dobiti stručni medicinski savjet pedijatra prilagođen individualnoj situaciji, kroz aplikaciju LittleDot možete uz naknadu izravno kontaktirati neke od najboljih pedijatara u Hrvatskoj, bez naručivanja i čekanja (čak i izvan radnog vremena ordinacije).

Upitom preko aplikacije možete poslati i fotografije osipa te dobiti brz i stručan medicinski savjet u najkraćem roku, uz potpunu diskreciju i zaštitu osobnih podataka.

Čekanje u pedijatrijskoj čekaonici ponekad zna donijeti više “štete” nego koristi s obzirom da dijete izlažemo dodatnim izvorima mogućih zaraza, a ponekad to uopće nije potrebno s obzirom da je više od 50% upita o zdravlju djece moguće riješiti bez potrebe odlaska u ordinaciju, što su potvrdili i sami pedijatri.

Sama LittleDot aplikacija je besplatna (naplaćuju se samo individualne konzultacije s pedijatrom) i omogućuje (također besplatno) praćenje rasta i razvoja djeteta kroz 12 područja digitalnog dnevnika – od težine i rasta, preko dojenja ili prehrane, izbijanja prvih zubića, evidencije posjeta liječniku i cijepljenja, sve do bilježenja posebnih trenutaka poput prvih koraka ili prve riječi.

Kroz aplikaciju također možete besplatno voditi dnevnik bolesti s fotografijama, što može biti iznimno korisno vašem pedijatru ako dijete ima osip, zato svakako preporučujemo da instalirate LittleDot aplikaciju!

Aplikacija je dostupna za iOS i Android, a možete ju preuzeti ovdje:

LittleDot

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, pedijatar
Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, pedijatar

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević diplomirao je 1980. na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Od 1981. do 1986. radi u Domu zdravlja Trešnjevka. Specijalistički je ispit položio 1991. Magistrirao 1985. (onkologija), doktorirao 2003. (pedijatrija), 2004. mu je priznat naziv primarijus.

Završio poslijediplomske studije iz onkologije, citologije i kliničke pedijatrije. Prolazi edukaciju iz područja zaštite mentalnog zdravlja (Balintova edukacija, Obiteljski centar skandinavskog Kempler instituta).

Od 1993. do 2002. sudjeluje u programima pružanja psihosocijalne pomoći Hrvatskog psihijatrijskog društva u zbjegovima RH i BiH u suradnji s UNHCR-om, Save the Children švedske i francuske humanitarne organizacije Partage.

Voditelj je specijaliziranog programa pružanja pomoći majkama i dojenčadi.

Objavio je osamdesetak znanstvenih i stručnih članaka koji su objavljeni u domaćim i inozemnim stručnim časopisima. Objavio je knjigu Godine prve: zašto su važne. Jedan je od autora udžbenika Dječja i adolescentna psihijatrija (Nikolić – Marangunić) i koautor udžbenika (M. Jovančević, M. Knežević i Lj. Hotujac) Pružanje pomoći obiteljima s malom djecom u kriznim situacijama (2009.).

Od 2004. do 2008. bio je predsjednik Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju.

Poseban interes iskazuje za područje organizacije pedijatrijske primarne zdravstvene zaštite i za preventivne programe u dojenačkom mentalnom zdravlju.

Od 2006. je stručni suradnik u UNICEF-ovim programima „Prve 3 su važne“ i „Svako dijete treba obitelj“. Iste godine počinje rad na Odsjeku za odgojiteljski studij Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu kao nositelj kolegija Zaštita zdravlja i njega djece predškolske dobi.

Predaje i na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (dodiplomska i poslijediplomska nastava) te na Filozofskom fakultetu sveučilišta u Zagrebu (dodiplomska nastava).

Od 2011. voditelj je kolegija Tjelesna trauma u djece u sklopu interdisciplinarnog specijalističkog poslijediplomskog studija Prava djece pri Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Predsjednik je nevladine udruge „Centar dječjeg zdravlja“ (www.djecji-centar.com) unutar kojeg se provode programi zdravstvenog prosvjećivanja i primarne prevencije bolesti djece predškolske dobi.

Koautor je poglavlja „Tjelesna trauma djece“ sveučilišnog udžbenika Prava djece. Urednik je sveučilišnog udžbenika Socijalna i preventivna pedijatrija (Grgurić, J., Jovančević, M.), u tisku, izdavač Medicinska Naklada Zagreb.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....