Tinktura od koprive – kopriva kao lijek, za kosu, nuspojave i gdje kupiti?

Tinktura od koprive

Tinktura od koprive je zapravo alkoholni ekstrakt koji je vrlo jednostavan za pripremu i korištenje, a sadrži mnoge hranjive tvari kojima možemo oporaviti naš organizam. Osim tinkture od koprive s alkoholom, moguće ju je napraviti i sa glicerinom.

Prilikom liječenja svakodnevnih tegoba, nerijetko se okrećemo prirodi i raznolikom bilju koje nam ona nudi. Ipak, većinu vremena nismo ni svjesni koliko dobrobiti za naše tijelo može imati koja od njih.

Kopriva – ljekovitost i znanstvena istraživanja

Kopriva (lat. Urtica dioica) je biljka koja, većinom, raste kao korov, dok mnogi njene listove i korijen koriste u prehrani, ali i za izradu prirodnih lijekova. Njeni listovi prekriveni su žarnicama koje prilikom dodira luče mravlju kiselinu. Opekotina koprive kod ljudi najčešće rezultira kratkotrajnim ranama, ali nije opasna. Kopriva obiluje mnogim mineralima, poput: željeza, kalija, kalcija i magnezija.

Kopriva kod urinarnih problema i benigne hiperplazije prostate

Korijen koprive najčešće se koristi prilikom urinarnih problema te kod muškaraca koji boluju od uvećane prostate. Najčešći simptomi tih poteškoća su: česti (noćni) odlasci na zahod, bolno mokrenje, bolovi u mjehuru i sl.

Dugoročna studija koju je proveo Safarinejad tijekom 18 mjeseci imala je cilj istražiti djelovanje ekstrakta korijena koprive na pacijente koji su patili od benigne hiperplazije. Autori su naveli da su pacijenti imali smanjene simptome benigne hiperplazije prostate pri dugom korištenu ekstrakta korijena koprive (Safarinejad, 2005; HMCP, 2012).

Kopriva i dijabetes tipa 2

Autori jednog znanstvenog istraživanja su zaključili da kopriva značajno smanjuje rizične čimbenike kardiovaskularnih bolesti i oksidacijski stres u žena s dijabetesom tipa 2 u usporedbi sa placebom (Amiri i sur., 2016). Također, znanstvenici tvrde da konzumacija ekstrakta koprive uz redovito prakticiranje aerobnih vježbi, može smanjiti upalni proces u pacijenata s dijabetesom tipa 2. (Mohammadina i Hassani, 2017)

Tinktura od koprive

Kopriva protiv degerenativnih i upalnih poremećaja zglobova, osteoartritisa i reumatoidnog artritisa

Znanstvenici su u jednoj studiji na 219 bolesnika koji su patili od degenerativnih ili upalnih poremećaja zglobova ispitali djelovanje ekstrakta koprivina lista na osjećaj boli.  Osjećaj boli se smanjio za barem jednu trećinu u 70% ispitane populacije, a u pacijenata koji su patili od degenerativnog oblika bolesti, bol se smanjila za 50%. Autor istraživanja je zaključio da su pacijenti koji su uzimali samo ekstrakt koprive
smatrali terapiju gotovo jednako uspješnom kao i oni koji su paralelno koristili i analgetike (Hansen, 1996; HMPC, 2012).

Godinu dana kasnije, isti je ekstrakt testiran u studiji na 8955 pacijenata koji su patili od osteoartritisa ili reumatoidnog artritisa. Bol za vrijeme mirovanja se u prosjeku kod svih pacijenata smanjila za 55%, a bol za vrijeme kretanja za 45%. Čak je 82,5% bolesnika smatralo da im se stanje popravilo, a samo je 1,2% ispitanika prijavilo nuspojave, uglavnom gastrointestinalne smetnje i alergijske reakcije (Ramm i Hansen, 1997; HMPC, 2012).

Kopriva protiv bubrežnih kamenaca

U jednoj studiji, znanstvenici su htjeli dokazati kako je dijeta, bogata raznim voćem i povrćem, ključna u prevenciji pojave bubrežnih kamenaca te su testirali jačinu i sadržaj određenih namirnica. U obzir su uzeli i koprivu za koju se ispostavilo kako (uz mnoge druge namirnice) sadrži diuretičko, antispazmodičko i antioksidativno djelovanje te može utjecati na prevenciju i pojavu bubrežnih kamenaca. Znanstvenu studiju možete pronaći ovdje.

Ostala ljekovita svojstva koprive

Uz sve navedeno, stabljika i listovi koprive koriste se prilikom liječenja alergija, alergijskog rinitisa i osteoartritisa.

Budući da kopriva obiluje željezom, korisna je i onima koji pate od anemije, proljetnog umora ili iscrpljenosti.

Tijekom 18. stoljeća, kopriva se upotrebljavala kao diuretik, ali se koristila i za zaustavljanje krvarenja i liječenje kožnih osipa. Jedna od popularnijih metoda toga doba je bila protrljati tijelo svježim koprivama ako je osoba patila od reumatizma ili nedostatka fizičke snage (www.avogel.ch).

Lišće i korijenje se tradicionalno koristilo interno za „pročišćavanje krvi“, protiv krvarenja iz nosa, kod anemije, reumatizma, ekcema, svrbeža, upale bubrega, proljeva i vodene stolice (Joshi i sur., 2014).

Tinkturu od koprive vrlo često možete pronaći i u ‘ženskom’ dijelu kuće, budući da ona pozitivno djeluje na rast kose, probleme s vlasištem te pojavom peruti.  (HMPC, 2012).

Tinktura od koprive za rast kose

Razlozi za ispadanje kose kod žena, ali i muškaraca, zaista mogu biti mnogobrojni – od čestih promjena boja kose, genetske predispozicije, oštećenja folikula pa sve do starosti ili pak godišnjeg doba. Uz nepoželjno ispadanje kose, često se javljaju i problemi s peruti ili svrbežom tjemena.

Tinktura od koprive za kosu može biti vrlo korisna, budući da hrani naš organizam iznutra i daje nam dodatne vitamine i minerale, stoga ju često koriste i osobe koje imaju potpuno zdravu kosu i vlasište, jer potiče brži rast kose.

Čajem od koprive, pak, možemo ispirati tjeme i umanjiti svrbež ili pojavu peruti. Prirodan način bolji je od korištenja različitih kemijskih preparata koji su često previše intenzivni za osjetljivo vlasište pa se perut može brzo vratiti.

Ako niste skloni ispiranju kose čajem ili tinkturom, savjetujemo da potražite šampon od koprive koji sadrži gotovo jednaka svojstva kao i ostali proizvodi od koprive.

Tinktura od koprive

Tinktura od koprive – nuspojave

Prilikom konzumiranja tinkture od koprive (ili ostalih proizvoda), ne bi trebalo biti većih nuspojava, naravno, ako se konzumira kako je propisano.

Nuspojave koje su prijavljene u znanstvenim studijama, iako rijetke, uključuju alergijsku reakciju, osip na koži, žgaravicu, osjećaj sitosti i dijareju.

Imajte na umu kako se kopriva ili njeni proizvodi nikada ne smiju stavljati na otvorenu ranu.

Oprez i konzultacije s liječnikom nužne su za srčane bolesnike i za ljude s oštećenim bubrezima.

Konzumiranje koprive kod nekih može imati diuretički učinak – stoga svakako savjetujemo da prije uporabe proizvoda od koprive razgovarate sa svojim liječnikom. Nikako nemojte na svoju ruku početi s ‘prirodnim liječenjem’ dok ne utvrdite trenutno zdravstveno stanje.

Znanstvenici New York University Medical Centra upozoravaju da kopriva može pojačati djelovanje lijekova za sprječavanje zgrušavanja krvi (antikoagulansa), jer sadrži veliku količinu vitamina K. Dakle, preporuka je da se uz te lijekove ne koriste pripravci od koprive. Isto vrijedi i za lijekove za snižavanje krvnog tlaka, lijekove za snižavanje razine šećera u krvi, za antidepresive i diuretike, jer kod nekih ljudi mogu izazvati dehidraciju.

Pripravci od koprive ne preporučuju se trudnicama ni djeci mlađoj od tri godine.

Tinktura od koprive – recept

Tinktura je tekućina, odnosno, alkoholni ekstrakt određene biljke, a koja se koristi u medicinske svrhe. U ovom slučaju, alkohol se ponaša kao otapalo te iz biljke ekstrahira korisne medicinske tvari, poput: alkaloida, minerala i esencijalnih ulja. Kao otapalo se mogu koristiti i druge tekućine, npr. ocat ili glicerin, ali one nemaju toliku snagu ekstrakcije kao što to ima alkohol.

Većina alkohola sastoji se od određenog postotka čistog alkohola (etanola) dok je ostatak tekućine zapravo voda – alkohol ekstrahira tvari koje voda ne može i obratno. Zbog toga je vrlo važno znati koliki postotak alkohola je potreban pri izradi tinkture kako bi se iz određene biljke mogla ekstrahirati dovoljna količina medicinskih tvari.

Prije nego što počnete s proizvodnjom svoje tinkture, imajte na nekoliko stvari umu:

  • Pobrinite se da koristite samo one biljke koje nisu toksične te koje su sigurne za konzumaciju
  • Detaljno istražite biljku s kojom planirate proizvesti tinkturu, ako ju planirate ubrati sami, odaberite koprivu koja raste uz rubne dijelove šume i nije izložena ispušnim plinovima automobila odnosno ne raste uz cestu
  • Za bazu tinkture koristite medicinski alkohol ili alkohol namijenjen konzumiranju – čista vodka ili rakija (idealno bi bilo da je u pitanju domaća rakija)
  • Pobrinite se da alkohol u potpunosti prekrije biljku koju ekstrahirate – niti jedan dio biljke ne smije biti izložen zraku
  • Tinktura je lijek koji se koristi u malim količinama
  • Pri izradi tinkture od koprive najčešće se koriste samo njeni vrhovi – i to mladi, koji se beru u proljeće
  • Ako koristite svježu koprivu, obavezno koristite rukavice. 🙂

Recept za izradu tinkture od koprive s alkoholom

  1. Možete koristiti osušenu ili svježe ubranu biljku koju trebate nasjeckati.
  2. Nasjeckane dijelove biljke stavite u čistu tamnu staklenku. Ako koristite svježu koprivu, napunite 3/4 staklenke koprivom, a ako koristite osušenu koprivu, napunite polovicu staklenke.
  3. Staklenku do vrha napunite 70%-tnim medicinskim alkoholom (ili domaćom rakijom).
  4. Promiješajte sastojke velikom drvenom kuhačom i dobro zatvorite.
  5. Staklenku stavite na tamno i hladno mjesto na naredna 2-6 tjedna te svakih nekoliko dana protresite. Duljina držanja u alkoholu ovisi o tome koliko jaku tinkturu želite.
  6. Nakon određenog vremena, procijedite tinkturu pomoću gaze ili filtera za čaj u novu tamnu staklenku i dobro istisnite žlicom ili rukom preostalu tekućinu iz biljke.

Recept za izradu tinkture od koprive s glicerinom za djecu

Umjesto alkohola, tinkturu možete pripremiti i s biljnim glicerinom. Glicerin je djelotvorniji od vode, ali manje djelotvoran od alkohola.

Preporuka je da se tinkture za djecu rade na bazi glicerina umjesto alkohola, a pomoći će i to što je glicerin slatkog i ugodnog okusa, pa će tako djeci biti lakše konzumirati tinkturu. Preporuka je da se tinktura od koprive ne daje djeci mlađoj od tri godine.

Tinkture na bazi glicerina obično se pripravljaju jednako kao tinkture na bazi alkohola, ali se uzima 1 dio vruće vode na 2 dijela glicerina (omjer 1:2).

  • Možete koristiti osušenu ili svježe ubranu biljku koju trebate nasjeckati.
  • Nasjeckane dijelove biljke stavite u čistu tamnu staklenku. Ako koristite svježu koprivu, napunite 3/4 staklenke koprivom, a ako koristite osušenu koprivu, napunite polovicu staklenke.
  • Vruću vodu nalijte u 1/3 staklenke u kojoj pripremate tinkturu, a u ostatak staklenke dodajte glicerin.
  • Promiješajte sastojke velikom drvenom kuhačom i dobro zatvorite.
  • Staklenku stavite na tamno i hladno mjesto na narednih 6-8 tjedna te svakih nekoliko dana protresite.
  • Nakon određenog vremena, procijedite tinkturu pomoću gaze ili filtera za čaj u novu tamnu staklenku i dobro istisnite žlicom ili rukom preostalu tekućinu iz biljke.

Kako koristiti tinkturu od koprive?

Tinkturu od koprive (ako radite domaću) najbolje je držati u tamnim bočicama s dozatorom. Ona se može nakapati u čaj, sok, vodu ili direktno u usta. Preporučujemo da ju koristite u toploj, ali ne previše vrućoj vodi ili čaju.

Tinkturu od koprive konzumirajte 3 puta dnevno po 15 do 20 kapi (otprilike 1/2 čajne žličice). Nakon popijene jedne bočice od 50 ml, svakako napravite 2 tjedna pauze kako se organizam ne bi naviknuo, a nakon što ste popili drugu bočicu od 50 ml, potrebno je napraviti pauzu od mjesec dana.

Tinkturu od koprive čuvajte na sobnoj temperaturi, na tamnom i suhom mjestu (nije nužno držati ju u hladnjaku). Idealno bi bilo da ju potrošite u roku od 6 mjeseci.

Ako vam tinktura ostavlja preintenzivan okus u ustima nakon konzumacije, pripremili smo upute za izradu vlastitog čaja ili soka od koprive.

Čaj od koprive – recept

Za količinu od 1 l vode potrebno vam je 50-ak g svježe koprive koju prokuhate 10-ak min. Tako vruće pripremljen čaj procijedite te izlijete u šalice i ostavite da se malo ohladi.

Ako želite, čaj možete pripremiti i od suhog korijena koprive; u 1 l vode ubacite 8-10 čajnih žličica usitnjene koprive te ju ugrijete ili prokuhate. Savjetujemo da dnevno ne popijete više od tri šalice čaja.

Tinktura od koprive

Što se dnevne količine tiče znanstvenici američkog sveučilišta Maryland Medical Center kažu da se smije popiti i do četiri šalice čaja od koprive dnevno, ali uvijek uz čaj treba piti i vodu.

Sok od koprive – recept

Sastojci za 2 l soka:

  • 12 komada vrhova koprive
  • 1,5 l vode
  • 1,5 kg šećera
  • 1-2 limuna
  • 10 g limunske kiseline

Upute:

  1. U lonac ili posudu ulijte vodu, ubacite koprivu te limune koje trebate prethodno narezati na ploške.
  2. Tako napunjenu posudu ili lonac ostavite da odstoji oko 24 sata.
  3. Nakon određenog vremena, smjesu procijedite u veći lonac, dodajte šećer i limunsku kiselinu i miješajte dok se šećer ne otopi.
  4. Sok popijte kroz narednih nekoliko dana i držite ga u dobro zatvorenoj staklenoj boci.

Preporučuje se koristiti 15 ml svježe prešanog soka od koprive do tri puta dnevno.

Tinktura od koprive – gdje kupiti i cijena

Ako nemate dovoljno volje ili vremena kako biste sami pripremiti tinkturu, možete ju kupiti u svim bolje opremljenim ljekarnama ili drogerijama. Cijena tinkture od koprive kreće se od 80,00 do 130,00 kn. Uz to, pripremili smo vam i nekoliko web-portala preko kojih tinkturu od koprive možete i naručiti!

Reference

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.