NaslovnicaBriga o djeciBebe i mališaniPoložaji za dojenje - koji je najbolji položaj te kako pravilno dojiti?

Položaji za dojenje – koji je najbolji položaj te kako pravilno dojiti?

Pravilni položaji za dojenje i ispravan hvat bradavice važni su kako bi se dijete pravilno nahranilo i kako bi majci dojenje bilo ugodno. I mala nepravilnost u dojenju može otežati hranjenje, a dojenje učiniti jako neugodnim i dovesti do oštećenja bradavice ili upale dojke. Potraga za pravilnim položajem vrijedna je svake sekunde, budući da će majka i novorođenče većinu vremena provesti u toj aktivnosti.

Za svaku mamu i dijete, prvi pokušaji dojenja mogu biti neuspješni i nespretni. Dojenje, kao i svaka aktivnost, zahtijeva puno vježbe i strpljenja. U prvim zajedničkim danima pokušajte istražiti koji položaj za dojenje vam najbolje odgovara, uzimajući u obzir iskustvo s poroda (ako ste prošli kroz carski rez, epiziotomiju i sl.) koje bi vam moglo stvarati probleme kod određenih položaja.

Priprema za dojenje – kako pravilno dojiti bebu?

Počnite postavljanjem bebe na stranu koja vam odgovara, prema vašim prsima. Imajte na umu da djetetovo cijelo tijelo mora biti usmjereno prema vama, tako da su mu uho i kukovima u jednoj liniji. Možete si pomoći i jastukom za dojenje ili običnim jastukom kako bi namjestili bebu na visinu koja vam najbolje odgovara. Ako počnete osjećati bol, nježno odmaknite dijete s bradavice i pokušajte ponovno.

  1. Opustite se – udahnite par puta, zatvorite oči i razmišljajte pozitivno; pripremite si čašu vode ili mlijeka dok dojite jer hidratacijom proizvodite više mlijeka
  2. Nađite odgovarajuću poziciju – pomozite si običnim jastucima kao potporom za leđa, ruke ili krilo
  3. Privucite bebu bliže sebi – njena usta i nos trebali bi biti okrenuti prema vašim bradavicama; nemojte se bojati tražiti pomoć nekoga iz blizine da vam uruči dijete kada se namjestite
  4. Pridržavajte dojku – namjestite dojku tako da ne pritišće bradu vaše bebe
  5. Prislonite bradavicu na bebina usta – privucite ju bliže pridržavajući njena leđa kako joj brada ne bi ‘uronila’ u vašu dojku; njen nos neka dodiruje vašu dojku

Položaji za dojenje bebe

Sve dok je vama ugodno i dok dijete uspješno povlači mlijeko, dojite u položaju koji vam odgovara. Nakon što se uvježbate u određenom položaju, poželjno je isprobati neki drugi zato što svaki položaj uzrokuje drugačiji pritisak i intenzitet izvlačenja mlijeka. Time se smanjuje mogućnost začepljenja bradavica. Imajte na umu da je prilikom bilo kojeg položaja najbitnije da je dijete u visini bradavica.

Dojenje na boku

Majka i beba leže, svatko na svom boku, okrenuti jedno prema drugome.

Položaji za dojenje

Možete koristiti jastuk za trudnice iza leđa te iza ili između nogu kako bi vam bilo ugodnije. Jastuk ili zarolana deka iza djetetovih leđa pridržavat će dijete kako ne bi ‘otklizalo’ od vas i kako bi vam bilo što bliže. Bitno je da su vam leđa i kukovi u ravnoj liniji.

Ruku od strane na kojoj ne ležite koristite kako biste pridržavali dojku i ‘nutkali’ bradavicu prema bebinim ustima. Kada se dijete prihvati na dojku, jednom rukom pridržavajte svoju glavu, a drugom dijete. Ako dojite na gornjoj dojci, dijete postavite na viši jastuk kako bi uspješno prihvatilo dojku.

Ovaj položaj najbolje odgovara u periodu oporavka od carskog reza ili teškog poroda te onda kada je sjedenje neugodno zbog rane prouzročene epiziotomijom. Mnogim majkama ovaj položaj odgovara nakon poroda te tijekom dojenja po noći.

Unakrsni hvat

Ovaj položaj većina majki koristi u prvim fazama dojenja, dok je dijete još vrlo malo.

Položaji za dojenje

Ako dojite na desnoj dojci, koristite lijevu ruku za pridržavanje i usmjeravanje djeteta. Postavite dijete tako da su mu tijelo i trbuh usmjereni prema vama. Palcem i prstima iza bebine glave i pored ušiju usmjeravajte djetetova usta prema dojkama. Možete postaviti jastuk ispod obaju vaših laktova zato da težina djeteta nije samo na rukama; u protivnom ćete se umoriti prije nego što dojenje završi.

Ovim položajem lakše je namjestiti djetetovu glavu i pridržavati dojku na pravilan način. Kada dijete počne dobro prihvaćati dojku, pokušajte zamijeniti ruke, budući da se položaj kolijevke smatra ugodnijim za dojenje. Ovaj položaj najbolji je kod beba koje su male i kod onih koje imaju probleme prilikom prihvaćanja bradavice.

Kolijevka

Ovaj položaj najčešće se koristi par tjedana nakon poroda, kada se mama i dijete usklade u dojenju i ojačaju.

Položaji za dojenje

Sjedite na udoban stolac ili kauč, okruženi jastucima koji vam služe kao potpora, a dijete držite u naručju. Možete jastukom potpomoći donji dio leđa kako biste uspravno sjedili. U pravilu se ne preporučuje sjediti previše nazad, osim kada majka ima jak mlaz mlijeka pa se zbog straha od zagrcavanja kod djeteta mora odmaknuti unazad. Jastucima pridržite i laktove kako vam dijete ne bi bilo teret na rukama.

Dijete stavite u svoje krilo ili na jastuku na krilu, a njegovu donju ruku postavite na svoju donju. Dijete treba biti cijelim tijelom okrenuto prema vama. Rukom od strane na kojoj dojite pridržavajte njegov vrat, kralježnicu i guzu. Neka djetetova glava odmara u ulegnuću vaših laktova.

Drugom rukom pridržavajte dojku, držeći palac iznad vaše bradavice na mjestu gdje vaše dijete nosom dodiruje vašu dojku. Vaš kažiprst bi trebao biti na mjestu na kojem djetetova brada ostvaruje ‘kontakt’ s dojkom. Polako pritisnite svoju dojku tako da bradavica bude usmjerena prema djetetovom nosu.

Ovaj položaj najbolje odgovara kod beba rođenih u terminu te onda kada im vrat ojača (oko 1. mjeseca) jer je ranije od toga majkama teže usmjeriti glavu prema bradavici. Ženama koje su imale carski rez ovaj položaj bi mogao stvarati previše pritiska na abdomen. Za dodatnu potporu u ovom položaju, možete pokušati koristiti i jastuk za dojenje.

Nogometna lopta

U ovom položaju postavljate dijete ispod vaših ruku, na strani na kojoj dojite, kao kada biste držali loptu (u američkom ‘footballu’) ili torbicu.

Položaji za dojenje

Bebin nos treba biti u ravnini vaših bradavica, a stopala trebaju biti okrenuta prema vašim leđima. Ruku možete nasloniti na jastuk koji je na vašem krilu, a djetetovu glavu, ramena i vrat pridržavajte svojom rukom. Pazite da ne biste dijete previše pritiskali prema sebi.

Ovaj položaj najbolji je kod majki koje su imale carski rez (zato da vam dijete nije na trbuhu), te ako vam je dijete maleno ili ima problema s prihvatom bradavice. Položaj nogometne lopte omogućuje vam lakše usmjeravanje bebine glave prema vašim bradavicama. Također, dobar je i za majke koje imaju veće grudi ili za dojenje blizanaca.

Dojenje na leđima

Lezite na krevet ili kauč, potpomognuti s jastucima tako da kada stavite dijete na sebe, vaši trbusi se dodiruju.

Položaji za dojenje

Vaše dijete može ležati na vama na bilo kojoj strani sve dok je njegov prednji dio uz vas i dok dijete može dohvatiti vašu dojku. Jednom kada se dijete prihvati na dojku, ne morate raditi ništa više osim nastaviti ležati i opustiti se.

Ovaj položaj je dobar kod majki s manjim grudima, kod onih koje se oporavljaju od epiziotomije te kod majki koje se bore s prejakim refleksom otpuštanja mlijeka. Također, savjetuje se i kod beba kojima je dijagnosticiran skraćeni frenulum.

U sljedećem videozapisu možete pogledati kako se izvode navedeni položaji za dojenje:

Eksperimentirajte kako biste pronašli odgovarajući položaj u kojem vam je najugodnije. Mnoge majke smatraju kako je najbolji način za izbjeći začepljenje bradavica izmjenjivanje različitih položaja za dojenje jer svaki položaj stavlja različit pritisak na vaše bradavice. Također, ako mijenjate dojku iz koje dijete doji prilikom svakog dojenja, pojačat ćete proizvodnju mlijeka.

Kako dijete pravilno prihvatiti za dojku?

Kada postavite dijete u odgovarajuću poziciju, pobrinite se da je pravilno prihvatilo bradavicu:

  • Polagano škakljajte djetetove usne sa svojom bradavicom – čekajte da mu se usta otvore poput zijeva; ako se dijete okrene od bradavice, polako mazite obraz sa strane bliže vama; refleks sisanja će dijete usmjeriti da se okrene prema vašim prsima
  • Približite dijete prsima – nemojte na silu gurati dojku prema usnama, već pričekajte da dijete preuzme inicijativu; može proći nekoliko pokušaja dok dijete pravilno ne otvori usta
  • Uvjerite se da djetetova usta pokrivaju i bradavicu i areolu – ako dijete sisa samo bradavicu, to neće povući mlijeko i lako može doći do pucanja i bolova kod bradavica; dijete svojim usnama mora masirati to područje kako bi mlijeko izašlo iz mliječnih žlijezda
  • Provjerite da vaše dojke ne blokiraju djetetov nos – kada se dijete pravilno prihvati, možete odmaknuti dojku kako biste ju udaljili od djetetovog nosa kako bi dijete moglo lakše disati

Položaji za dojenje

Ako niste sigurni da dijete dobiva hranu, provjerite njegove obraze; trebali biste primijetiti jako, ritmično pomicanje. To je dokaz da beba uspješno sisa i guta mlijeko. Također, nećete osjećati bol i dijete neće biti razdražljivo, već će mirno i opušteno dojiti.

Načini za pridržavanje dojke

C-hvat – postavite palac s gornje strane, a ostale prste s donje strane, kao da formirate oblik slova C; ovaj hvat pomaže kod dojenja u položaju kolijevke ili položaju nogometne lopte

U-hvat – sve prste, osim palca, postavite ispod dojke, ravno, a lakat spustite; palac vam treba biti na vanjskom dijelu dojke, a ostali prstu u unutarnjem; ovaj hvat pomaže kod dojenja u unakrsnom položaju

Položaji za dojenje

Kako zamijeniti strane prilikom dojenja?

Kada usavršite dojenje u jednom od položaja, spremni ste za usavršavanje tehnike prebacivanja djeteta s jedne dojke na drugu. U idealnom svijetu, vaše dijete će samo pokazati kada mu je dovoljno ili kada nema više mlijeka u dojci iz koje doji.

Kako napraviti prebacivanje?

Ako dijete nastavi dojiti i onda kada mlijeka više nema, pomozite mu tako što ćete lagano umetnuti svoj prst u kut djetetovih usta, između čeljusti. On će otvoriti svoja usta, prekidajući sisanje i oslobađajući vašu bradavicu. Zatim ga polako prebacite na drugu stranu i lagano mu ponudite drugu bradavicu. Liječnici savjetuju poticanje bebe na podrigivanje prije nego što joj se ponudi prebacivanje na drugu dojku.

Kada promijeniti strane?

Nekim bebama potrebno je dojenje na obje dojke kako bi dobile dovoljno mlijeka, dok će drugima biti dovoljna samo jedna dojka. Svaka opcija je dobra dok god dijete dobiva na težini i dok god redovito ‘puni’ pelene. Ne postoji točno vremensko određenje kada završiti dojenje na jednoj dojci, već ćete s vremenom po djetetovom sisanju znati prepoznati kada dijete želi još mlijeka.

Što ako dijete ima svoju ‘stranu’?

Većina žena ima dojku kroz koje mlijeko brže i jače teče, što katkad može kod djeteta proizvesti to da dijete više preferira tu stranu. Također, tomu pridonosi i navika iz doba novorođenčeta ovisno o tome na kojoj ste strani učili dojiti.

Dok je dijete u laganom snu ili se budi iz sna, pokušajte mu ponuditi drugu dojku i tako ga potaknuti na dojenje. U slučaju da dijete u potpunosti odbija drugu dojku, izdajanjem zadržite proizvodnju mlijeka u drugoj, ‘neželjenoj’ dojci.

Sara Batinić, univ. bacc. phon et philol. croat
Sara Batinić, univ. bacc. phon et philol. croathttps://www.maminsvijet.hr/
Sara Batinić dolazi iz područja kroatistike i fonetike, no obožava sve što je vezano uz rad s djecom jer smatra da je čovjek u dječjem okruženju uvijek mlad i da se od njih može štošta naučiti, a najviše kako biti strpljiv. :) U slobodno vrijeme voli pročitati ljubavno štivo, ići u šetnju sa svojim psom ili igrati video igrice.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....