NaslovnicaZdravljePrvi pregled kod pedijatra - kako izgleda pregled, što ponijeti i kako...

Prvi pregled kod pedijatra – kako izgleda pregled, što ponijeti i kako se pripremiti?

Prvi pregled kod pedijatra, kod beba urednog razvoja, odvija se kada beba napuni mjesec dana. Mjesec dana ne čini se kao dugo razdoblje i najčešće proleti u trenu no beba u tom razdoblju iznimno brzo raste i razvija se. Do tada, prva stručna osoba na koju se roditelji mogu osloniti, ako je beba urednog razvoja, jest patronažna sestra.

Pročitajte više o tome što radi patronažna sestra i kako može pomoći trudnici, rodilji i bebi.

Prvi pregled kod pedijatra
Prvi pregled kod pedijatra

Prvi pregled kod pedijatra – što ponijeti i kako se pripremiti

Odabir pedijatra i dogovor prvog termina za pregled, obavi se najčešće nekoliko dana nakon što beba i mama dođu doma iz rodilišta. U trudnoći se informirajte o pedijatrima u lokalnom domu zdravlja, pitajte majke iz okoline za mišljenja o pedijatru kojem njihova djeca pripadaju, pitajte željenog pedijatra prima li nove pacijente.

Dobro bi bilo da od dolaska doma imate broj odabranog pedijatra kako bi ga mogli kontaktirati u slučaju potrebe i kako bi pratio zdravstveno stanje vašeg djeteta od početka. U hitnom slučaju, bilo koji dežurni pedijatar će vas primiti.

Na prvom pregledu, osim pregleda djeteta morat ćete ispuniti svu potrebnu papirologiju kako bi se napravio liječnički karton za bebu. Ako možete, na prvi pregled povedite partnera ili drugu osobu od povjerenja koja će vam pomoći ako beba postane nemirna da se vi možete koncentrirati na papirologiju.

Ponesite sve bolničke papire i druge informacije o trudnoći, porodu, komplikacijama, obiteljskoj anamnezi i svemu drugom što bi moglo biti korisno. Ponekad su roditelji pomalo nervozni na prvom pregledu, nekima je to prvo dijete i prvi dulji izlazak iz intime doma. Kako ne bi zaboravili pitati pedijatra sve što želite, zapišite si pitanja na papir i unaprijed se pripremite.

Bebu obucite u udobnu i praktičnu odjeću koju ćete lako skinuti i obuči. Ponesite podlogu kao što je pamučna dekica ili tetra pelena na koju ćete položiti bebu kada je skinete i kojom ju možete utopliti dok je razodjevena.

Računajte na to da čekanje na pregled može potrajati. Ponesite sve što vam treba za pripremu bočice (ako se bebina prehrana sastoji od adaptiranog mlijeka), rezervnu odjeću i pelene, kolica ili autosjedalicu te sve drugo što vam je potrebno za utjehu bebe. Nemojte zaboraviti i na sebe! Ponesite vodu i voće.

Prvi pregled kod pedijatra
Prvi pregled kod pedijatra

Prvi pregled kod pedijatra – kako izgleda

Pregled započinje uzimanjem općih podataka o djetetu i roditeljima, informacija o tijeku poroda, boravku u rodilištu, bolestima u obitelji te djetetovom zdravstvenom stanju u prvih mjesec dana. Pedijatar će vas pitati i o prehrani (dojite li dijete ili hranite adaptiranim mlijekom i koliko često), spavanju te mogućoj pojavi dojenačkih grčeva (kolika).

Bebu ćete morati skinuti i pedijatar će:

  • provjeriti opće stanje djeteta
  • pregledati kožu, glavu i usnu šupljinu
  • slušalicama pregledati rad srca, pluća i abdomena
  • provjeriti palpaciju abdomena i pokretljivost vrata, kukova i drugih zglobova
  • provjeriti zarastanje pupka
  • izmjeriti tjelesnu masu, dužinu i opseg glave te ih usporediti s centilnim krivuljama po spolu
  • procijeniti razvoj motorike (pokrete, držanje glave, trupa i udova)
  • provjeriti pokrete očiju, vid i reakciju na zvuk
  • ispitati reflekse (refleks traženja, optički i akustički refleks, automatski hod, potporna reakcija, refleks hvatanja šake i stopala, Moroov i Galantov refleks)
  • procijeniti mišićni tonus

Svrha ovog pregleda jest da pedijatar provjeri postoje li odstupanja ili znak kakve moguće bolesti. Razvoj beba u prvoj godini je iznimno dinamičan pa čak i ako postoje odstupanja to ne znači da će nastati kakva trajna oštećenja. Dječji mozak ima tu fantastičnu moć da puno manjih neurorazvojnih odstupanja uz pravilnu stimulaciju razvoja pretvori u pravilan neurorazvoj.

Na kraju pregleda pedijatar će vas savjetovati o prevenciji rahitisa vitaminom D3, prevenciji anemije te o svim drugim pitanjima koje se odnose na prehranu i njegu. Pitajte pedijatra sve što vas zanima!

Tanja Šprljan Szivo, univ. bacc. act. soc.
Tanja Šprljan Szivo, univ. bacc. act. soc.
Tanja Šprljan Szivo je majka četverogodišnjeg dječaka koji ju je podsjetio kako je igra najvažniji dio odrastanja. Za vrijeme i nakon studija socijalnog rada radila je s djecom i odraslima s cerebralnom i dječjom paralizom te u programu Ujedinjenih naroda za razvoj gdje je istraživala poteškoće s kojima se suočavaju različite marginalne skupine. Slobodno vrijeme provodi čitajući, izrađujući igračke ili obilazeći muzeje s mužem i sinom.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....