NaslovnicaZdravljeZdravlje djeceŠto kad motorika kod beba kasni?

Što kad motorika kod beba kasni?

Nakon devet mjeseci iščekivanja, konačno je stigao vaš maleni paketić. Uživate u prvim zajedničkim mjesecima, mazite se i upoznajete, a svaki njegov pokret promatrate s čuđenjem i oduševljenjem… S vremenom, možda, primijetite da se vaše dijete još ne rotira, drži čvrsto zatvorene šakice ili ne puže pa se pitate je li to u redu, a okolina vas obično utješi kako ni od kume mali nije puzao i, evo, sad mu ne mogu stati na kraj.

Čitate razna iskustva po forumima i umirujete se kako je svako dijete drugačije i nekima samo treba nešto više vremena pa onda još malo pričekate. Neko vrijeme čekate i termin za fizijatra i onda odjednom BUM – vaša beba ipak kasni i potrebne su joj vježbice, spominje se nekakav tonus, obasipaju vas hrpom informacija i potrebnih pregleda, a u vama se javlja strah i strepnja. Sve sam to osobno prošla sa svojom malenom i zato sada, s odmakom i hladne glave, mogu pričati o tome s nadom da ću ohrabriti neke roditelje koji se nađu u sličnoj situaciji.

Osnovne smjernice motoričkog razvoja bebe u prvoj godini

Za početak, htjela bih navesti samo neke od osnovnih smjernica motoričkog razvoja u prvoj godini:

 • dijete s tri mjeseca s lakoćom održava glavu u sredini tijela, prinosi šake ustima, a na trbuhu ima kontrolu glavice;
 • u razdoblju od 4.-6. mjeseca rotira se do boka i uči se okretati u potrbušni položaj, igračke može prebacivati iz ruke u ruku, a na trbuhu se oslanja na laktove i postupno se odiže na ispružene ruke;
 • u razdoblju od 7.-9. mjeseca dijete postaje pokretno na trbuhu, počinje se odizati u četveronožni položaj te se iz tog položaja počinje posjedati ili kretati puzati;
 • dok se u razdoblju između 10.-12. mjeseca usavršavaju dostignuća poput posjedanja, puzanja i podizanja u stojeći položaj, dijete počinje hodati uz namještaj te postupno hvata ravnotežu, postaje sigurnije i radi svoje prve korake.

Naravno, to je neki okvirni razvoj uzet iz prosjeka i neka djeca će određene vještine usvojiti ranije, a neka kasnije i zaista im treba dati vremena, stimulirati i poticati njihov razvoj, ali isto tako i provjeriti zbog čega neke vještine kasne te otkloniti sumnju postoji li neki dublji uzrok kašnjenja.

Mi smo s našom djevojčicom krenuli vježbati u dobi od nekih dva i pol mjeseca, nakon upute neuropedijatra koji je potvrdio moje sumnje i vidio da je kod nje prisutan fluktuirajući tonus mišića. Fluktuirajući tonus mišića – što sad to znači?

Procjena tonusa mišića kod beba i razvojne vježbe

Roditelji vježbača jako dobro barataju ovim pojmovima, no sigurna sam da su se i nevježbači ili mladi roditelji već susreli s procjenom tonusa svojih beba.

Tonus mišića odnosi se na silu kojom se mišić odupire istezanju, a podrazumijeva mišićnu napetost koja održava tijelo u prostoru.

Ukoliko je tonus mišića prejak i otežava ili onemogućava kretanje – govorimo o hipertonusu, a ukoliko je tonus preslab i utječe na smanjenju stabilnost tijela – govorimo o hipotonusu.

Dijete s hipertonusom djeluje čvrsto, čak i prečvrsto, a može imati navedene simptome:

 • teško savija ruke i noge,
 • šake drži stisnutima i nakon trećeg mjeseca života,
 • izvija se,
 • zabacuje glavu unazad,
 • križa noge,
 • drži glavu čvrsto prije 3. mjeseca života,
 • hoda na prstima…

Dijete s hipotonusom djeluje mlohavo i mlitavo te pretjerano opušteno, a mogu se javiti i sljedeći simptomi:

 • kasni u usvajanju motoričkih aktivnosti – kasnije drži glavu, kasnije se rotira  puže i hoda, malo se kreće, često protestira u potrbušnom položaju…

Da stvari ne bi bile prejednostavne, postoji i fluktuirajući tonus – izmjenjivi tonus mišića kod kojeg je dijete malo hipertono, a malo hipotono.

Pedijatar će na svakom sistematskom pregledu promatrati dijete i procjenjivati tonus te, ukoliko se pokaže sumnja, uputiti dijete dječjem fizijatru koji tada određuje potrebu razvojnih vježbi.

Kod nas su najčešće metode razvojne rehabilitacije po Bobath ili Vojta metodi, no u proboju su i novije metode poput MNRI integracije refleksa, Emmett, Boven, Medek Cuevas, ABR-a i druge.

Tonus mišića kod beba

Važno je naglasiti da je svako dijete individua i da o djetetu ovisi koja metoda ili kombinacija metoda će mu najbolje odgovarati, a prognoze su svakako bolje što se prije teškoća detektira i ranije krene s vježbanjem.

Iskreno, imam osjećaj da više ne znam niti jednu bebu nevježbačicu. Najčešće svi barem neki kratki period vježbaju i to zaista više nije neki bauk, a s obzirom da je to i dio moje struke – već smo od početka koristili baby handling i neke elemente poticanja razvoja.

No ipak, kada smo službeno krenuli “vježbati” i nakon našeg prvog posjeta fizioterapeutici, došla sam kući razbijena, umorna i izbezumljena. To je bilo u petak i sjećam se da sam malenu u subotu i nedjelju gurala tati u ruke i nisam je imala snage ni volje podići jer sam se bojala da to radim krivo. Srećom, on je moja čista suprotnost i iako do tada nije imao pojma o vježbanju, pristupio je tome totalno inženjerski i sve odradio bolje od mene. Meni su trebala ta dva dana da se sredim i uvjerim da je sve ono što sam i do sada radila bilo dobro, a uz dodatnu podršku bit će još ispravnije i bolje te iz vlastitog iskustva želim uputiti nekoliko savjeta roditeljima koji tek počinju s vježbama:

Slušajte sebe i svoj instinkt

Mislim da nema mlade majke koja se nije susrela s dobronamjernim savjetom: “Daj mu malo čajeka” ili “Bude ti bolje spavala ako joj daš bočicu”. E, pa za nas vježbače sveti gral savjeta je “Ma tko je s nama vježbao, a gle nas – dobro smo ispali”.

Vjerojatno ste i sami nesigurni i zbunjeni, ali nemojte dati vas okolina pokoleba. Danas, kada nam je, na svu sreću, dostupna podrška u rastu i razvoju djece i kada su nam dostupne informacije zaista nema smisla da guramo glavu u pijesak i nadamo se najboljem, a ništa ne činimo. I moja baka je živjela u vremenu kada su se bebice od nekoliko tjedana ostavljale u košari pod drvetom kako bi žene mogle raditi u polju – i da, dobro su ispali, ali hoćemo li to danas ponavljati?!

Ja sam totalni antitalent za sport, a u razgovoru s mamom saznala sam da nikad nisam puzala. Tada se nije znalo koliko je to važna razvojna faza i nikad nisam bila poticana na to jer sam ubrzo prohodala i da, dobro sam ispala, ali zaista ne želim da i moja kćer bude totalni antitalent, da se boji lopte i da se lažnim smiješkom pravi da nije bitno što nije prva izabrana u ekipu. Želim joj da s tatom osvaja vrhove planina dok im ja mašem sa sigurne udaljenosti u planinarskom domu i tamanim štrudle. Upravo zato smo toliko vježbali, iako bi vjerojatno “dobro ispala” i bez toga.

Pitajte sve što vam padne na pamet

Pronađite terapeuta koji vam ulijeva povjerenje. Ponekad ćete ih promijeniti nekoliko – što ne znači da su to loši terapeuti, već je lutrija pronaći nekoga s kime ćete kliknuti i vi i beba.

Budite dosadni, sto puta pitajte, snimajte pokrete i budite sigurni da vam je sve jasno kako biste izbjegli situacije “Kako je ono išlo?!” kad dođete kući ili, još gore, neispravno izvodite vježbu.

Tonus mišića kod beba - vježbe

Vi to možete!

Pojam vježbanje zvuči grozno i teško, ali to nije nešto strogo i striktno propisano, nešto što morate izvoditi u točno određeno vrijeme i točno određeni broj puta.

Kod beba se to odnosi na pravilno podizanje i postupanje u svakodnevnim situacijama, tako da to zaista nije nešto što i inače ne biste radili, ali, uz pravilno vođenje i usmjeravanje od strane stručnjaka, bit ćete sigurni da to izvodite ispravno.

Pustite bebu da sama istražuje na podlozi, podiže glavu, jača vratne, ramene i potrbušne mišiće te se rotira, a vi budite tu da osigurate da te pokrete izvodi na pravilan način.

Sasvim sigurno – ponekad ćete imati lošije dane, beba će plakati, učinit će vam se da duže vrijeme nema napretka, ali vjerujte – svaka minuta i svaki trud uskoro će vam se isplatiti, stoga ne odustajte!

Svakodnevnim vježbanjem i radom rezultati sasvim sigurno neće izostati i većina djece neće imati posljedice na kasniji motorički razvoj.

IZVORI: 1 https://fattorini.hr/kako-pratiti-motoricki-razvoj-djeteta-u-prvoj-godini-zivota-prepoznajte-znakove-odstupanja-od-idealnog-razvoja

Reference
Mateja Svetec, mag. rehab. educ
Mateja Svetec, mag. rehab. educ

Moje je ime Mateja Svetec, a po struci sam edukacijski rehabilitator.

Diplomirala sam 2014. godine na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu, smjer Inkluzivna edukacija i rehabilitacija. Tijekom fakulteta volontirala sam i honorarno radila s djecom s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom u Udruzi Sveta Ana Lobor.

Radim u Varaždinu u Centru za odgoj i obrazovanje kao učitelj rehabilitator u posebnoj odgojno-obrazovnoj skupini. Također sam suradnik Udruge za ranu intervenciju, održavam predavanja za odgojitelje i učitelje, voditelj sam Senzo-motoričkih radionica za djecu niže kronološke dobi i njihove roditelje te vodim radionice za braću i sestre djece s teškoćama u razvoju. Članica sam Hrvatske komore edukacijskih rehabilitatora.

Oduvijek sam voljela pisati i još u srednjoj školi korice bilježnica bile su mi ispisane raznim mislima i tekstovima, stoga se veoma veselim pisanju kolumne.

Volim glazbu i, na žalost svojih roditelja, nikada neću prerasti odlaske na dobre koncerte. Volim čitati, sanjati i maštati, volim dobre ljude i one posebne, male trenutke koji poprave cijeli dan. Volim dobru hranu i pitanje: "Hoćemo naručiti dostavu?". To zapravo nikada ni ne bi smjelo biti pitanje. Volim i male vikend izlete i bijeg od svakodnevnice.

Ma zapravo, ja volim sve. :)

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....