NaslovnicaPrehranaReceptiSmjesa za palačinke: recepti za idealan doručak i desert

Smjesa za palačinke: recepti za idealan doručak i desert

Palačinke su jedno od omiljenih jela svih generacija, a jednako im se raduju djeca i odrasli. Bilo da ih pravite kao doručak ili desert, palačinke će sigurno izmamiti osmijeh na lica vaše obitelji dok im servirate tanjur pun ljubavi.

Iako gotovo svatko ima svoj najbolji recept za palačinke, u nastavku teksta smo prikupili provjereno ukusne i jednostavne smjese za palačinke. Tako u nastavku možete pročitati recepte za idealan doručak ili desert:

Palačinke: osnovni recept

Ovako su palačinke radile i naše bake, a generacijama ga mnogi nazivaju najboljim receptom za palačinke. Zbog nimalo komplicirane pripreme, može ga se nazvati i najjednostavnijim receptom za palačinke te palačinkama za početnike.

Recept za palačinke je vrlo jednostavan, brz i nenadmašivo ukusan. Navedeni sastojci dovoljni su za 4 osobe, a vrijeme pripreme je 15 – 20 minuta.

Smjesa za palačinke

Smjesa za palačinke (tijesto za palačinke)

  • 2 cijela jaja
  • 500 mililitara mlakog ili hladnog mlijeka
  • 250 grama glatkog brašna
  • 1 žlica ulja ili maslaca
  • Prstohvat soli

Tijesto za palačinke: priprema

  1. Umutite jaja, u jaja dodajte mlijeko te sjedinite smjesu.
  2. U zasebnoj posudi umiješajte brašno i sol.
  3. U smjesu brašna i soli postupno dodajte mlijeko i jaja dok ne dobijete jedinstvenu smjesu pravilne gustoće.
  4. Namastite tavu za palačinke uljem ili maslacem.
  5. Dodajte smjesu za palačinke u tavu tako da u potpunosti pokrije dno (količina: jedna zaimača)
  6. Pecite palačinku minutu do dvije (odnosno dok se krajevi palačinke ne počnu “odizati” od tavice i dok se ne pojave mjehurići).
  7. Preokrenite palačinku na drugu stranu te pecite oko pola minute (odnosno dok se cijela palačinka ne počne “odizati” s tavice i dok ne poprimi nježno smeđu boju).
  8. Oprezno i pomoću lopatice za palačinke uzmite palačinku s tavice i stavite na tanjur.

Palačinke: posluživanje

Palačinke možete poslužiti s:

  • nutellom
  • otopljenom čokoladom
  • džemom svih vrsta (šljive, jagode, breskve)
  • orasima
  • šećerom
  • sladoledom

Jednostavno ih premažite čime želite, zarolajte i uživajte!

Američke palačinke – recept

Jednostavne američke palačinke, znane i kao američke palačinke Jamie Oliver, se od “klasičnih” razlikuju ponajprije po debljini i veličini. Recept je dovoljan za 4 osobe, a vrijeme pripreme je oko 25 minuta.

Smjesa za palačinke

Američke palačinke: smjesa

  • 1 prašak za pecivo
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica šećera
  • 200 grama brašna
  • 250 mililitara mlijeka
  • 1 jaje
  • 3 žlice maslaca (otopljenog)

Američke palačinke: priprema

  1. U jednoj posudi pomiješajte suhe sastojke: prašak za pecivo, sol, šećer i brašno.
  2. U drugoj posudi pomiješajte mokre sastojke: mlijeko, otopljeni maslac i jaje.
  3. U sredini posude sa suhim sastojcima napravite rupu te oprezno dodajte mokre sastojke.
  4. Zamijesite smjesu.
  5. Zamastite tavicu uljem ili maslacem.
  6. Dodajte manju i deblju količinu smjese na sredinu tavice (smjesa će sama po sebi biti gusta tako da se neće razliti kao kod klasičnih palačinki).
  7. Pecite minutu do dvije, a zatim prebacite na drugu stranu.
  8. Palačinka je gotova kada posmeđi s obje strane.

U mokre sastojke možete dodati i 200 mililitara tekućeg jogurta. Takve se palačinke nazivaju američkim palačinkama s jogurtom. Međutim, dodavanje jogurta je opcionalno i neće napraviti značajnu razliku u okusu.

U mokre sastojke možete dodati i 1 – 2 banane. Tada su to američke palačinke s bananama, a okus im je nešto slađi.

Američke palačinke: posluživanje

Ako želite klasične američke palačinke, poslužite ih naslagane jednu na drugu i prelivene javorovim sirupom (ili medom), a na vrh stavite kockicu maslaca.

Možete ih poslužiti i s nutellom (otopljenom čokoladom) šlagom i jagodama, borovnicama ili šumskim voćem.

Proteinske palačinke – zdrave palačinke

Nutricionisti tvrde da bi dan trebali započeti obilnim proteinskim doručkom koji će vam dati energije i obnoviti vaš organizam. Proteini su neophodni za normalnu funkciju i rad organizma pa se zato proteinske palačinke nazivaju još i zdravim palačinkama ili fitness palačinkama.

Posebnost proteinskih palačinki je ta da su jako jednostavne za napraviti pa su idealne za doručak. Najpoznatije proteinske palačinke su proteinske palačinke od banana. Recept je dovoljan za jedan doručak, a vrijeme pripreme je 5 – 10 minuta.

Smjesa za palačinke

Proteinske palačinke (zdrave palačinke): smjesa

  • 2 jaja
  • Jedna banana
  • Prstohvat cimeta (po želji)
  • Zobeno brašno ili zobene pahuljice (po želji)

Proteinske palačinke (zdrave palačinke): priprema

Umutite sastojke te ih pecite na jednak način kao i američke palačinke. Poslužite ih po želji: prazne, s medom ili komadićima banana.

Više recepata za proteinske palačinke potražite ovdje.

Palačinke bez jaja

Alergija na jaja je jedna od najučestalijih alergija kod beba i alergija kod djece. Zbog toga se jaja uglavnom ne uvode u prehranu prije navršene prve godine života djeteta. Alergija na jaja kod beba i alergija na jaja kod djece vas ne moraju spriječiti da im priredite ukusan desert: palačinke bez jaja!

Vrijeme pripreme je oko 20 minuta (u vrijeme pripreme nije uračunato dodatnih pola sata koje je potrebno smjesi za palačinke bez jaja da odstoji), a količinom ovih sastojaka dobije se oko 10 palačinki bez jaja.

Smjesa za palačinke

Palačinke bez jaja: smjesa

  • 800 grama brašna
  • 4 žlice šećera
  • Prstohvat soli
  • 1 litra mlijeka
  • 3 žlice ulja

Palačinke bez jaja: priprema

  1. Pomiješajte sve suhe sastojke: brašno, šećer i sol.
  2. Postupno dodajte mlijeko te miješajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu.
  3. Nakon što dobijete ujednačenu smjesu, u nju dodajte ulje, promiješajte i ostavite da smjesa odstoji oko pola sata.
  4. Pecite na tavici za palačinke jednako kao što pečete i obične palačinke.
  5. Ako želite da palačinke bez jaja budu manje i deblje (izgledom slične američkim palačinkama), dodajte više brašna kako biste postigli odgovarajuću gustoću. Smjesu za ovakvu vrstu palačinki bez jaja pecite jednako kao američke palačinke.

Palačinke bez jaja i mlijeka – veganske palačinke

Ako ste vegan i ne jedete namirnice životinjskog podrijetla, ne brinite – i dalje možete uživati u omiljenom desertu. U videu pogledajte kako veganka pravi slatke veganske palačinke i slane veganske palačinke.

Iznenadite svoju obitelj ovim receptima!

Iz jednostavnog razloga, a to je bogatstvo okusa, palačinke su i danas jedna od omiljenih dječjih poslastica. Sigurno je i vama jedna od najdražih uspomena iz djetinjstva ona kada ste, zajedno sa ostatkom obitelji, molili mamu ili tatu da vam naprave palačinke.

Smjesa za palačinke

Djeca često upravo palačinke povezuju s nekim oblikom “nagrade”, zajedništva i ljubavi. Stoga, za doručak ili nakon ručka i večere, iznenadite obitelj i isprobajte neki od ovih recepata. Svakako nam u komentarima opišite dojmove i osmijeh djeteta kada ugleda omiljenu slasticu!

Tena Gunčević
Tena Gunčevićhttps://www.maminsvijet.hr/
Tena Gunčević dolazi sa Hrvatskih studija. U slobodno vrijeme uživa u društvu knjige, papira i olovke. Predah od riječi pronalazi u gledanju serija i filmova, fotografiranju prirode i druženju s mačkama (i ljudima). Osim što piše za MaminSvijet.hr, zaposlena je i kao asistentica na Novoj TV.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....