Granola – recept za ukusnu i hrskavu domaću granolu

0
428
Recept za hrskavu domaću granolu
Recept za hrskavu domaću granolu

Drage majčice,

Spravljate li hrskavu, domaću granolu same? Jeste li ikada?! Ako niste, trebale bi!

Bude li ona Vaš izbor za doručak, međuobrok ili kao nutritivno hranjiv i ukusan, unikatan i maštovito upakiran dar – ni u jednom slučaju, nećete pogriješiti.

Istini za volju, moja granola, obično je  kratka vijeka, i ne želim Vas obeshrabriti, ali vjerojatno će biti i Vaša. Toliko je fina da joj je nemoguće reći ne, a pritom mislim na onu staklenku koja gotovo da me doziva ”uzmi me, otvori me” svaki put kad je pogledam.

Osim toga, a nimalo manje važno, obožavam crtati osmjehe! Dragim kolegama i prijateljima, dragim poznanicima… Čistu sreću koju vidim na njihovim licima kad ih obradujem tim slatkim paketićem pažnje, a koji uljepša dan i život, ništa ne može nadomjestiti.

Recept za domaću granolu
Domaću granolu možete zamotati i pokloniti kao ukusan homemade dar

Život je obično satkan od tih malenih gesti i trenutaka, koji doista nisu mali i koji čine razliku. Ukusan homemade dar definitivno ulazi u tu kategoriju, stoga nemojte misliti dva put. Napravite ju!

Svoju granolu obično poslužujem s jogurtom, budući mi odgovara ta slatko kisela kombinacija okusa. Jogurt i granola međusobno se ljube. Nekima će više odgovarati mlijeko, a jako je fina i sama – kao zdrava, ukusna grickalica.

Domaća granola s jogurtom i voćem
Domaća granola s jogurtom i voćem

Omjere u samom receptu ne treba shvaćati i suviše strogo, a pri odabiru sastojaka dopustite svojoj mašti da luta. Kao bazu obično koristim zobene pahuljice koje općenito jesu, u što ćete se imati prilike i uvjeriti, omiljeni sastojak mojih jela, naročito slastica – iz više razloga.

Naime, zob kao spori ugljikohidrat produljuje osjećaj sitosti, a budući nije pretjerano masna, zob ne uzrokuju osjećaj težine po konzumaciji.

Svoju granolu servirajte u fine keramičke posudice i dekorirajte je voćem!

Svi će htjeti još, obećavam! Dobar tek!

Recept za domaću granolu

U nastavku je popis sastojaka koji će Vam biti potrebni za pripremu domaće granole:

Sastojci za suhi dio:

  • 2,5 šalice zobi – sitni tip
  • 1 šaka sjeckanih bajama
  • 1 šaka sjeckanih oraha
  • (može lješnjak, indijski oraščić i sl.)
  • manja šaka suncokretovih sjemenki i sezama
  • korica jedne cijele naranče
  • muškatni oraščić (izdašno)
  • 2 vanilije
  • malo cimeta
  • malo soli

Sastojci za tekući dio:

  • 3 velike žlice kokosova ulja (otopiti)
  • 3 velike žlice meda (ako nije tekući, također otopiti skupa s uljem)

Priprema domaće granole:

  • Suhe sastojke staviti u veću posudu i promiješati.
  • Dodati tekuće sastojke u suhe, te potom sve zajedno dobro promiješati.
  • Ukoliko je smjesa nedovoljno vlažna, te suhi sastojci nisu u cijelosti zahvaćeni tekućim, dodajte žlicu do dvije vode da se smjesa poveže, pa opet dobro izmiješati.
  • Snijeg jednog ili dva bjelanjka nježno umiješati u dobro promiješanu gornju smjesu.
  • Rasporediti smjesu ravnomjerno i u tanjem sloju na pek papir na pleh; peći (sušiti) 45 min na 150, odnosno dok ne porumeni.

Smjesu nipošto ne miješati niti prevrtati! Kad je gotova i rumena, pustiti granolu da se hladi nekoliko sati, najbolje preko noći, te potom ohlađenu i hrskavu, raskomadati je i čuvati u suhoj staklenki.

(Granola postaje hrskava tek kad se ohladi!**)

Recept za domaću granolu
1. korak: Ispecite i ohladite domaću granolu
Recept za domaću granolu
2. korak: Nakon što se ohladila, domaću granolu možete raskomadati
Recept za domaću granolu
3. korak: Domaću granolu zapakirajte kao ukusan homemade dar ili ju spremite u staklenke

Je li Vam ovaj članak pomogao? Ocijenite ga:

4.89 / 5 (38 votes)

Josipa Belamarić, mag. iur.
Ja sam Josipa. Kad se ne pojavljujem u figuri magistre prava, rado nosim pregaču, onu kuhinjsku. I fotoaparat. Volim dobru hranu, volim kvalitetnu literaturu, volim ljude, one vedre. Volim prirodu, putovanja i tjelovježbu. Rado dolijevam, ne ulje na vatru, ali vino u čašu. Kuham jer volim, jer kuhanje okuplja, kuham jer me raduje. Kuham jer je kuhanje terapija. Prilika za vođenje ove kolumne dočekala me pomalo nespremnu (ipak je li čovjek ikad doista spreman?), no nakon kraćeg promišljanja shvatila sam kako osiguranje životnih uvjeta, bilo da je u pitanju posao, fakultet ili nešto treće - čega će uvijek biti, nikad ne treba biti zamjena za sam život. Nama u Dalmaciji ''ist, pit, ljubit'' jest život. Moji recepti su jednostavni, brzi, zdravi i ukusni. Svemu sam se učila postepeno i još uvijek učim. Raduju me naši budući zajednički koraci. Toplo se nadam, drage mame, da ćete ovdje pronaći nešto za sebe, po svojoj mjeri i u skladu sa svojim trenutnim ciljem. Također, prisutna je zamisao o upotpunjavanju ove kolumne knjiškim preporukama, odnosno recenzijama omiljenih knjiga. Budite slobodne u slanju svojih sugestija, pitanja, želja - dobrodošle su! Nadam se da će moja hrana osim praznik za nepce, biti i praznik za dušu. Srdačno, Vaša Josipa. Pročitajte više...

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.