Drage majčice,
Spravljate li hrskavu, domaću granolu same? Jeste li ikada?! Ako niste, trebale bi!
Bude li ona Vaš izbor za doručak, međuobrok ili kao nutritivno hranjiv i ukusan, unikatan i maštovito upakiran dar – ni u jednom slučaju, nećete pogriješiti.
Istini za volju, moja granola, obično je kratka vijeka, i ne želim Vas obeshrabriti, ali vjerojatno će biti i Vaša. Toliko je fina da joj je nemoguće reći ne, a pritom mislim na onu staklenku koja gotovo da me doziva ”uzmi me, otvori me” svaki put kad je pogledam.
Osim toga, a nimalo manje važno, obožavam crtati osmjehe! Dragim kolegama i prijateljima, dragim poznanicima… Čistu sreću koju vidim na njihovim licima kad ih obradujem tim slatkim paketićem pažnje, a koji uljepša dan i život, ništa ne može nadomjestiti.
Život je obično satkan od tih malenih gesti i trenutaka, koji doista nisu mali i koji čine razliku. Ukusan homemade dar definitivno ulazi u tu kategoriju, stoga nemojte misliti dva put. Napravite ju!
Svoju granolu obično poslužujem s jogurtom, budući mi odgovara ta slatko kisela kombinacija okusa. Jogurt i granola međusobno se ljube. Nekima će više odgovarati mlijeko, a jako je fina i sama – kao zdrava, ukusna grickalica.
Omjere u samom receptu ne treba shvaćati i suviše strogo, a pri odabiru sastojaka dopustite svojoj mašti da luta. Kao bazu obično koristim zobene pahuljice koje općenito jesu, u što ćete se imati prilike i uvjeriti, omiljeni sastojak mojih jela, naročito slastica – iz više razloga.
Naime, zob kao spori ugljikohidrat produljuje osjećaj sitosti, a budući nije pretjerano masna, zob ne uzrokuju osjećaj težine po konzumaciji.
Svoju granolu servirajte u fine keramičke posudice i dekorirajte je voćem!
Svi će htjeti još, obećavam! Dobar tek!
Recept za domaću granolu
U nastavku je popis sastojaka koji će Vam biti potrebni za pripremu domaće granole:
Sastojci za suhi dio:
- 2,5 šalice zobi – sitni tip
- 1 šaka sjeckanih bajama
- 1 šaka sjeckanih oraha
- (može lješnjak, indijski oraščić i sl.)
- manja šaka suncokretovih sjemenki i sezama
- korica jedne cijele naranče
- muškatni oraščić (izdašno)
- 2 vanilije
- malo cimeta
- malo soli
Sastojci za tekući dio:
- 3 velike žlice kokosova ulja (otopiti)
- 3 velike žlice meda (ako nije tekući, također otopiti skupa s uljem)
Priprema domaće granole:
- Suhe sastojke staviti u veću posudu i promiješati.
- Dodati tekuće sastojke u suhe, te potom sve zajedno dobro promiješati.
- Ukoliko je smjesa nedovoljno vlažna, te suhi sastojci nisu u cijelosti zahvaćeni tekućim, dodajte žlicu do dvije vode da se smjesa poveže, pa opet dobro izmiješati.
- Snijeg jednog ili dva bjelanjka nježno umiješati u dobro promiješanu gornju smjesu.
- Rasporediti smjesu ravnomjerno i u tanjem sloju na pek papir na pleh; peći (sušiti) 45 min na 150, odnosno dok ne porumeni.
Smjesu nipošto ne miješati niti prevrtati! Kad je gotova i rumena, pustiti granolu da se hladi nekoliko sati, najbolje preko noći, te potom ohlađenu i hrskavu, raskomadati je i čuvati u suhoj staklenki.
(Granola postaje hrskava tek kad se ohladi!**)