NaslovnicaTrudnoća i dojenjeDojenjeJastuk za trudnice - vrste, kako ga koristiti za spavanje te koja...

Jastuk za trudnice – vrste, kako ga koristiti za spavanje te koja mu je cijena?

Jastuk za trudnice, kao što i samo ime kaže, je jastuk koji trudnicama olakšava spavanje i ležanje tijekom tog divnog, ali katkada, bolnog ‘drugog stanja’. Tijelo trudnice tijekom tih devet mjeseci prolazi kroz fizičku, ali i psihičku transformaciju, stoga je trudnicama vrlo važno održavati kvalitetan san.

Za vrijeme trudnoće, barem nakon prvog trimestra, ležanje na trbuhu više neće biti moguće. Ležanje postrance može postati teško zbog toga što se okretanjem cijelog tijela povlači i težina cijelog trbuha. Uz to, većina trudnica bori se s bolovima u leđima, nogama i oticanjem noga.

Prednosti jastuka za trudnice zaista su ogromne, od toga da ga možete koristiti nakon trudnoće kao jastuk za dojenje, da pomaže u smanjivanju svih bolova i poboljšava cirkulaciju kod trudnice pa sve do činjenice da ga je moguće saviti i prilagoditi željenom položaju!

Liječnici trudnicama savjetuju spavanje na strani (i to lijevoj) jer se time potiče lakši protok krvi, što ne pomaže samo majci, već i bebi. Jastuk za trudnice zadržava tijelo na mjestu i sprječava trudnicu od okretanja, ali podupire trbuh i dijete. Njegova uporaba savjetuje se od navršenog 20. tjedna trudnoće.

Ako se dvoumite oko investiranja u jastuk, imajte na umu da vam on osim u trudnoći, kasnije može pomoći i prilikom dojenja, ali i spavanja nakon povratka iz bolnice i tijekom oporavka. Na tržištu danas postoje mnoge vrste i oblici, a vi pokušajte pronaći onaj koji najbolje odgovara vašim potrebama.

Vrste jastuka za trudnice

Klinasti jastuk

Klinasti jastuk je najmanji jastuk i time najpraktičniji jer se lako prenosi iz sobe u sobu te ne zauzima puno mjesta na krevetu. Njegovom uporabom možete otkloniti napetost u mišićima tijekom spavanja. Prilikom sjedenja ili ležanja postrance, služi kao potpora vašim leđima ili trbuhu. Možete ga postaviti i ispod svog klasičnog jastuka čime ćete podići glavu i olakšati žgaravicu koja je česta pojava u trudnoći.

Jastuk za trudnice

Jastuk u obliku slova U

Ovaj jastuk slovi kao najudobniji jastuk za trudnice; potpora je leđima, trbuhu i glavi u jednakoj mjeri, a kasnije ima mjesta i za bebu. Preporuča se ženama koje imaju naviku spavati na leđima, a praktičan je i za one koje se puno okreću prilikom spavanja.

Dizajniran je tako da ga obuhvatite na način kako koale obuhvaćaju drvo. Preporučaju ga majke blizanaca jer kasnije može služiti kao jastuk za dojenje blizanaca. Ne savjetuje se onima koji imaju manje krevete budući da je ovo najveći od svih jastuka za trudnice.

Jastuk za trudnice

Jastuk u obliku slova C

Jastuk u obliku slova C praktičan je za one koji imaju krevet srednje ili manje veličine. Pomaže u smanjivanju napetosti u području zdjelice te smanjivanju oticanja noga i zglobova. Zakrivljeni oblik može služiti za spavanje, ali i za dojenje, a dizajniran je tako da se obuhvati kao da ste u položaju jahanja.

Jastuk za trudnice

Jastuk u obliku slova J

Ovaj jastuk služi kao podloga glavi, vratu i leđima. Kao i jastuk oblika C, i ovaj je odličan za manje krevete. Dizajniran je za ležanje na boku i omotavanje između nogu. Pomaže kod problema sa spavanjem na leđima tako što će onemogućiti okretanje na leđa tijekom spavanja.

Jastuk za trudnice

Jastuk u obliku slova I

Ovaj jastuk izgleda kao i običan jastuk, samo što je dulji i proteže se uz dužinu tijela. Također, možete ga omotati oko vaših nogu ili ruku. Za razliku od većine ostalih jastuka, ovaj jastuk ne pruža potporu leđima. Postavljanje ovog jastuka između vaših nogu pomaže kod otklanjanja napetosti u vašim koljenima i nožnim zglobovima.

Jastuk za trudnice

Kako odabrati odgovarajući jastuk?

Prije nego što krenete u nabavljanje jastuka, pokušajte odrediti izvor bolova u vašem tijelu ujutro nakon što se naspavate. Imajte na umu da se bolovi mogu javiti i onda kada nisu vezani uz spavanje (loše držanje, nepravilno podizanje stvari, bolovi koje ste imali i prije trudnoće i sl.). Ako utvrdite da su bolovi ipak vezani uz nepravilnu potporu prilikom spavanja, svakako razmislite o nabavi jastuka koji će pomoći u potpori bolnih dijelova tijela.

Nakon toga, morate pronaći poziciju za spavanje koja vama odgovara – na strani ili na leđima. Ovi jastuci znaju biti poprilično skupi, stoga je najbolje dobro promisliti o tome koji bi vama najbolje odgovarao s obzirom na bolove.

Vodite računa o tome da jastuk mora zadržati svoj oblik tijekom cijelog vremena uporabe, da je čvrst i da ne upija okolne mirise. Jastuci su sasvim zdravi i za majku i dijete, no opasnost se može kriti unutar njih zbog različitih materijala i dijelova, stoga je najbolje odabrati jastuk od prirodnih materijala. Liječnici savjetuju dvije vrste punjenja – silikonizirani poliester ili polistirensku pjenu.

Prednosti ovih dvaju punjenja su:

  • ne upijaju okolne mirise
  • vodootporni su
  • mogu se prati u perilici rublja
  • zadržavaju svoj oblik nakon što se izvade iz perilice
  • hipoalergenski su
  • punjenje prilagođava jastuk vašem tijelu

Bez obzira kakvo punjenje odlučili nabaviti, savjetujemo da si nabavite jastuk za trudnice kojem se može skidati navlaka jer ćete ga tako lakše održavati čistim, pogotovo kada vaše dijete dođe na svijet. Imajte na umu i veličinu kreveta na kojem spavate jer jastuk može zauzeti dobar dio vašeg, ali i partnerovog prostora za spavanje.

Isto tako morate voditi računa o stupnju trudnoće u kojem ste trenutno, opsegu svog trbuha, ali i svojoj visini. Što se tiče veličine jastuka, većina njih izrađena je prema standardnim mjerama visine, najčešće su dugi 160-170 cm. Višlje majke mogu odabrati jastuke dužine 250-320 cm. Jastuk za trudnice ne smije biti prenizak ili previsok – mora biti usklađen s vašim kukovima i donjim dijelom leđa.

Gdje i po kojoj cijeni nabaviti jastuk za trudnice?

Jastuk za trudnice može se činiti kao poveća investicija, ali ne biste trebali dvojiti oko njega, budući da vam on zaista može pomoći i nakon trudnoće. Ne samo da će vam olakšati spavanje i odmaranje, već ćete ga moći koristiti i nakon što se dijete rodi kao jastuk za dojenje.

Jastuk za trudnice

Jastuk za trudnice potražite u sljedećim trgovinama:

Ako ipak odlučite uložiti novac u nešto drugo, možete pokušati napraviti vlastiti jastuk za trudnice od predmeta koji su vam zasigurno skriveni negdje u ormaru. Stari jastuk koji ne koristite, možete koristiti kao podlogu za trbuh, a manju deku možete zarolati i ili omotati oko sebe ili također koristiti kao podlogu za trbuh.

Sara Batinić, univ. bacc. phon et philol. croat
Sara Batinić, univ. bacc. phon et philol. croathttps://www.maminsvijet.hr/
Sara Batinić dolazi iz područja kroatistike i fonetike, no obožava sve što je vezano uz rad s djecom jer smatra da je čovjek u dječjem okruženju uvijek mlad i da se od njih može štošta naučiti, a najviše kako biti strpljiv. :) U slobodno vrijeme voli pročitati ljubavno štivo, ići u šetnju sa svojim psom ili igrati video igrice.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....