Donosimo vam devet recepata za najbolje američke palačinke koje ste ikad probali!
Američke palačinke razlikuju se od naših “klasičnih” palačinki po strukturi, veličini i debljini. Ako ih želite pripremiti na “pravi” američki način vruće palačinke premažite maslacem, složite jednu na drugu te prelijte javorovim sirupom. Palačinke ostaju sočne, pahuljaste i jednostavno prefine.
Mogućnosti su beskonačne. Umjesto javorovog sirupa možete koristiti med, agava sirup, ili pak namaze kao što su Nutella, Lino lada, domaći pekmezi.. Također, možete ih obogatiti sa svježim voćem.
Kakve god one bile sigurni smo da imate svoj omiljeni način za serviranje američkih palačinki. Ako nemate, potražite recepte u nastavku, možda vam se koji svidi.
Skoči na odjeljak:
- Jednostavne američke palačinke – klasičan recept
- Američke palačinke s Nutellom – recept
- Američke palačinke s bananama – recept bez brašna
- Američke palačinke – recept s ricottom i limunom
- Američke palačinke – recept s grčkim jogurtom i makom
- Zdrave američke palačinke – veganski recept za rozene palačinke bez jaja
- Američke palačinke – recept za čokoladne palačinke s narančom
- Američke palačinke – recept Jamie Olivera
- Američke palačinke – slane palačinke
- Američke palačinke – nadjev
Jednostavne američke palačinke – klasičan recept
Za one koji nemaju vremena, a pod hitno žele pojesti američku palačinku tu je klasičan recept od osnovnih sastojaka: mlijeka, jaja i brašna.
Sastojci:
- 3 velika jaja
- 115 grama glatkog brašna
- 140 grama mlijeka
- 1 čajna žličica praška za pecivo
Način pripreme:
- prvo razdvojite žumanjke od bjelanjaka
- u posudicu sa žumanjcima dodajte brašno, prašak za pecivo, i mlijeko te miješajte dok ne dobijete jednoliku gustu smjesu
- u drugoj posudici smiksajte bjelanjke tako da imaju čvrste vrhove
- dodajte bjelanjke u smjesu
- stavite tavu za palačinke na laganu vatru i ostavite da se zagrije
- premažite tavu s kap ili dvije ulja
- kada je tava vruća stavite tri žlice smjese te ostavite da se peče
- kada se na rubovima počnu pojavljivati mjehurići okrenite palačinku na drugu stranu
- pecite dok ne dobije zlatno – smeđu boju
- gotove palačinke poslužite na tanjur
Ovaj recept sadrži najosnovnije sastojke. Kako bi obogatili palačinke možete ih premazati Nutellom, Lino Ladom, pekmezom od šumskog voća ili šumskim borovnicama i javorovim sirupom.
Američke palačinke s Nutellom – recept
Ako ste osoba kod koje teglica Nutelle “preživi” nešto duže na polici, ovo je idealan način da ju iskoristite. Sigurni smo da ne postoji ništa bolje od toga da kada razrežete savršenu “pufastu” američku palačinku, iz nje iscuri sloj tople, mekane Nutelle.
Sastojci:
- 3 velika jaja
- 115 grama glatkog brašna
- 140 grama mlijeka
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- Nutella
Način pripreme:
- za početak na masni papir stavite bogatu žlicu Nutelle i razmažite u krug onoliko velik koliko planirate da vam palačinke budu velike
- stavite masni papir u zamrzivač da se Nutella stisne
- razdvojite žumanjke od bjelanjaka
- u posudicu sa žumanjcima dodajte brašno, prašak za pecivo, i mlijeko te miješajte dok ne dobijete jednoliku gustu smjesu
- u drugoj posudici smiksajte bjelanjke tako da imaju čvrste vrhove
- dodajte bjelanjke u smjesu
- stavite tavu za palačinke na laganu vatru i ostavite da se zagrije
- premažite tavu s kap ili dvije ulja
- kada je tava vruća stavite tri žlice smjese te ostavite da se peče
- sada izvadite jedan “krug” Nutelle iz zamrzivača i stavite na sredinu palačinke
- dodajte još dvije žlice smjese za palačinke preko Nutelle
- kada se na rubovima počnu pojavljivati mjehurići okrenite palačinku na drugu stranu
- pecite dok ne dobije zlatno – smeđu boju
- gotove palačinke poslužite na tanjur
Ovakvim palačinkama zbilja nisu potrebni dodaci. Možete ih samo malo ukrasiti šećerom u prahu ili jagodama na vrhu.
Američke palačinke s bananama – recept bez brašna
Zdrav recept za palačinke od samo tri sastojka koji je spreman za svega pet minuta. U ovom receptu nema ni malo brašna kao ni mliječnih proizvoda tako da u njemu mogu uživati i oni koji su osjetljivi na gluten i laktozu.
Sastojci:
- 2 banane srednje veličine
- 2 velika jaja
- 1 žica maslaca od kikirikija
- prstohvat cejlonskog cimeta (po želji)
Način pripreme:
- zgnječite banane vilicom tako da napravite kašu
- stavite sve sastojke zajedno u posudu te ih smiksajte električnim mikserom ili ručno s pjenjačom
- stavite tavu za palačinke na laganu vatru i ostavite da se zagrije
- premažite tavu s kap ili dvije ulja
- kada je tava vruća izlijte četvrtinu smjese te ostavite da se peče
- kada se na rubovima počnu pojavljivati mjehurići okrenite palačinku na drugu stranu
- pecite dok ne dobije zlatno – smeđu boju
- poslužite ih na tanjur s javorovim sirupom i svježim bananama
Ovaj recept prikladan je i za vaše mališane nakon što ste im uveli jaja u prehranu.
Američke palačinke – recept s ricottom i limunom
Za sve ljubitelje ricotta sira pronašli smo savršen recept koji daje iznimno sočne i mekane palačinke s laganom aromom limuna.
Sastojci:
- 150 grama glatkog brašna
- 45 grama šećera
- 2 čajne žličice praška za pecivo
- prstohvat soli
- 240 grama tvrdog jogurta
- 240 grama ricotta sira
- 1 žumanjak
- 60 grama svježeg soka limuna
- korica 2 limuna
- 2 bjelanjka
- 30 grama maslaca
- žličica ekstrakta od vanilije
Način pripreme:
- u posudi pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo i sol
- u drugu posudu pomiješajte jogurt, ricotta sir, žumanjak, vaniliju, sok i koricu limuna te miksajte dok se ne napravi ujednačena smjesa
- u posebnoj posudi smiksajte bjelanjke tako da imaju mekane vrhove
- dodajte smiksane bjelanjke smjesi od ricotte
- u umiješanu smjesu dodajte suhe sastojke koje ste ranije pomiješali
- pazite da ne premješate smjesu
- stavite tavu za palačinke na laganu vatru i ostavite da se zagrije
- premažite tavu s kap ili dvije ulja
- kada je tava vruća stavite tri žlice smjese te ostavite da se peče
- kada se na rubovima počnu pojavljivati mjehurići okrenite palačinku na drugu stranu
- pecite dok ne dobije zlatno – smeđu boju
- poslužite ih na tanjur sa žlicom šlaga ili pospite šećera u prahu
Američke palačinke – recept s grčkim jogurtom i makom
Zbog grčkog jogurta u receptu ovo su iznimno mekane palačinke. Debele su baš kao što volimo da američke palačinke i budu, a mješavina maka i limuna daje mu posebnu svježinu.
Bolje mogu biti jedino ako ih još prelijete javorovim sirupom i dodate svježe borovnice.
Sastojci:
- 120 grama glatkog brašna
- 60 grama raženog brašna
- prstohvat soli
- 2 žličice praška za pecivo
- 45 grama šećera
- naribana korica jednog limuna
- 60 grama grčkog jogurta
- 120 grama mlijeka
- 30 grama ocijeđenog limunovog soka
- žličica ekstrakta vanilije
- 2 žlice mljevenog maka
Način pripreme:
- u velikoj posudi pomiješajte oba brašna, prašak za pecivo i sol
- u manjoj posudi pomiješajte šećer i koricu limuna te trljajte prstima dok ne osjetite miris limuna. Nakon toga ih dodajte u pomiješano brašno.
- u drugoj posudi pomiješajte grčki jogurt, mlijeko, sok limuna, jaja i ekstrakt vanilije
- malo po malo dodajte mokre sastojke suhima stalno miješajući da vam se smjesa ne zgruda
- na kraju umiješajte mljeveni mak
- stavite tavu za palačinke na laganu vatru i ostavite da se zagrije
- premažite tavu s kap ili dvije ulja
- kada je tava vruća stavite tri žlice smjese te ostavite da se peče
- kada se na rubovima počnu pojavljivati mjehurići okrenite palačinku na drugu stranu
- pecite dok ne dobije zlatno – smeđu boju
- kada su gotove poslužite ih na tanjur
Zdrave američke palačinke – veganski recept za rozene palačinke bez jaja
U palačinkama možete uživati čak i ako ne konzumirate jaja. U zamjenu za njih stižu jako zdrave sjemenke lana. Za rozenu boju ovih palačinki nismo koristili nikakva umjetna bojila, nego ono prirodno – ciklu!
Sastojci:
- 1 mala cikla
- 180 grama bademovog brašna
- 2 žlice mljevenih lanenih sjemenki
- 6 žlica vode
- 80 grama bademovog mlijeka
- žlica šećera kokosovog cvijeta
Način pripreme:
- zamotajte ciklu u aluminijsku foliju i pecite u pećnici otprilike jedan sat na 180°C
- izvadite ciklu iz peći ostavite da se ohladi te ju ogulite
- u veliku zdjelu stavite bademovo brašno
- u manjoj zdjelici pripremite dva “jaja” tako da pomiješate dvije žlice mljevenih sjemenki lana sa šest žlica vode. Dobro izmiješajte i ostavite smjesu sa strane otprilike deset minuta da se zgusne.
- u blender narežite oguljenu ciklu i dodajte bademovo mlijeko. Tako ćete dobiti fini, kremasti, rozeni pire cikle.
- na kraju dodajte smjesu od lanenih sjemenki
- u posudi s brašnom napravite udubinu u sredini te dodajte smjesu od cikle konstantno miješajući da se smjesa ne zgruda
- pripazite da ne premješate smjesu
- stavite tavu za palačinke na laganu vatru i ostavite da se zagrije
- premažite tavu s kap ili dvije kokosovog ulja
- kada je tava vruća stavite tri žlice smjese te ostavite da se peče minutu ili dvije
- okrenite palačinku na drugu stranu te ju pecite u pola manje nego na prvoj strani
- kada su gotove poslužite ih na tanjur i prelijte agava sirupom i svježim malinama
Američke Jaffa palačinke – recept za čokoladne palačinke s narančom
Postoji i nešto bolje od slatkih američkih palačinki – to su čokoladne američke palačinke. Mogu biti još bolje jedino ako vam se netko ponudi da ih napravi za vas.
Sastojci:
- 3 velika jaja
- 100 grama glatkog brašna
- 20 grama tamnog kakaa u prahu
- 140 grama mlijeka
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- naribana korica dvije naranče
Način pripreme:
- u posudicu izvažite 140 grama mlijeka te dodajte naribanu koricu dvije naranče i ostavite u hladnjaku da odstoji oko pola sata
- razdvojite žumanjke od bjelanjaka
- u posudicu sa žumanjcima dodajte brašno, kakao u prahu, prašak za pecivo, i mlijeko s narančom te miješajte dok ne dobijete jednoliku gustu smjesu
- u drugoj posudici smiksajte bjelanjke tako da imaju čvrste vrhove
- dodajte bjelanjke u smjesu
- stavite tavu za palačinke na laganu vatru i ostavite da se zagrije
- premažite tavu s kap ili dvije ulja
- kada je tava vruća stavite tri žlice smjese te ostavite da se peče
- kada se na rubovima počnu pojavljivati mjehurići okrenite palačinku na drugu stranu
- pecite dok ne dobije zlatno – smeđu boju
- gotove palačinke poslužite na tanjur
Ukoliko želite još zasladiti palačinke idealan namaz za ovaj recept je Lino lada s okusom Jaffe.
Američke palačinke – recept Jamie Olivera
U sljedećem videu donosimo vam recept za američke palačinke najpoznatijeg chefa Jamie Olivera, za koji je vam je potrebna samo jedna šalica i osnovni sastojci:
Američke palačinke – recept s jednom šalicom
Sastojci:
- 1 šalica brašna
- 1 šalica mlijeka
- 1 jaje
- 1 čajna žličica praška za pecivo
Način pripreme:
- stavite tavu za palačinke na laganu vatru i ostavite da se zagrije
- premažite tavu s kap ili dvije ulja
- kada je tava vruća stavite tri žlice smjese te ostavite da se peče
- kada se na rubovima počnu pojavljivati mjehurići okrenite palačinku na drugu stranu
- pecite dok ne dobije zlatno – smeđu boju
- gotove palačinke poslužite na tanjur s jogurtom i borovnicama ili s javorovim sirupom i orašastim plodovima
Američke palačinke – slane palačinke
Za slane američke palačinke napravite palačinke po Jamie Oliverovom receptu iznad te promijenite nadjev. Za nadjev može poslužiti žlica Crème Fraîchea i, kako bi imali prave američke palačinke, pržena slanina.
Također za nadjev možete napraviti smjesu kojom bi inače punili tortilje. Mogućnosti s palačinkama su beskonačne.
Američke palačinke – nadjev
Od samo dva sastojka možete napraviti kremasti nadjev baršunaste teksture kojim se koriste kuhari u poznatim restoranima, a to je Crème Fraîche.
U sljedećem videu pogledajte kako to radi Martha Stewart:
Sastojci:
- 1 i pola šalica punomasnog slatkog vrhnja
- pola šalice mlaćenice
Način pripreme:
- u steriliziranu staklenku ulijte slatko vrhnje i mlaćenicu
- zatvorite staklenku te ju dobro promućkajte
- ostavite da stoji na sobnoj temperaturi otprilike osam sati
- nakon toga spremite staklenku u hladnjak na dvadeset i četiri sata
- nakon toga spreman je za korištenje
- ulijte koliko vam treba u posudu i umutite pjenjačom
- ako ga koristite za desert dodajte žličicu šećera i ekstrakta vanilije, ako go pak želite koristiti za slana jela možete mu dodati limunovu koricu i peršin