NaslovnicaTrudnoća i dojenjeGynositol kao pomoć kod sindroma policističnih jajnika (PCOS)

Gynositol kao pomoć kod sindroma policističnih jajnika (PCOS)

Zabrinute ste zbog neredovitih menstruacija? Ovulacije izostaju ili već dugo ne uspjevate ostvariti trudnoćuSindrom policističnih jajnika (PCOS) je najčešći endokrinološki, metabolički i reprodukcijski poremećaj kod žena i glavni uzrok neplodnosti!

Žene s PCOS imaju čitav niz kliničkih znakova i simptoma, a najčešći su poremećaj ovulacije, povećano stvaranje androgena i policistični izgled jajnika koji se utvrđuje ultrazvukom. 

Žene s policističnim jajnicima imaju povećan rizik za nastanak mnogih bolesti. Povišen je rizik za neplodnost i čitav niz drugih ginekoloških problema (disfunkcijska krvarenja, hiperplazija i rak endometrija) i komplikacija u trudnoći (spontani pobačaji, gestacijski dijabetes, hipertenzija, preeklampsija).

Osim toga, žene s PCOS-om imaju veći rizik od pretilosti, inzulinske rezistencije, dijabetesa tipa 2, dislipidemije, hipertenzije (metabolički sindrom!).

Inozitol kao pomoć kod PCOS-a

Inozitol je tvar ugljikohidratne strukture koja nam pomaže u funkcioniranju stanica i tkiva, te time i čitavog organizma, a naročito funkcioniranju hormona inzulina, koji je bitan za regulaciju šećera u krvi i iskoristivost ugljikohidrata u organizmu.

Uloga inozitola je prvenstveno vezana uz prijenos signala i informacija među stanicama, a time omogućava i kvalitetnije funkcioniranje organizma. Izrazito je koristan u određenim stanjima:

 • Sindrom policističnih jajnika (PCOS) – neredoviti menstruacijski ciklusi, pojačana dlakavost, akne… U tom slučaju pomaže kod redovitijih ciklusa te umanjuje druge značajke sindroma.
 • Gestacijski dijabetes – šećerne bolesti u trudnoći, može se koristiti tijekom trudnoće
 • Metabolički sindrom – povišen krvni tlak (hipertenzija), poremećaj razine masnoća u krvi (dislipidemija), neosjetljivost na inzulin (inzulinska rezistencija) i šećerna bolest (dijabetes)
 • Psihijatrijska stanja – depresija, kompulzivno opsesivne bolesti, panične reakcije…
  Ima povoljno djelovanje na sprječavanje gubitka kose. (Izvor: lupilu.hr)

Gynositol – dodatak prehrani na bazi mioinozitola i folne kiseline

Dodatak prehrani Gynositol pomaže otkloniti simptome policističnih jajnika i unaprjeđuje reproduktivno zdravlje.

Gynositol je dodatak prehrani koji sadrži mioinozitol i folnu kiselinu, a namijenjen je ženama prije i tijekom trudnoće. Dolazi u pakiranju od 60 vrećica po 2,1 grama, a upotrebljava se 1 vrećica na dan, otopljena u čaši vode ili izravno otopljena u ustima. Pakiranje od 60 vrećica je dostatno za 2 mjeseca korištenja.

 • Mioinozitol je molekula slična glukozi uključena u funkcioniranje mnogih staničnih mehanizamaUnapređuje reproduktivno zdravlje i zdravu funkciju jajnika – pomaže otklanjanju mnogobrojnih poremećja poveznih sa PCOS.
 • Folna kiselina ili vitamin B9 ima ključnu ulogu u rastu majčinog tkiva tijekom trajanja trudnoće te sprječava kongenitalne malformacije mozga i kralježnice djeteta.

Gynositol kao pomoć kod policističnih jajnika (PCOS)

 

Gynositol je dodatak prehrani koji pomaže:

 • regulaciji metabolizma
 • regulaciji menstrualnog ciklusa i funkcije jajnika
 • koristan kod sindroma policističnih jajnika (PCOS)
 • pomaže kod inzulinske rezistencije
 • može pomoći kod sprječavanja nastanka gestacijskog dijabetesa
 • smanjuje simptome PCOS-a (hiperandrogenizam, hirzutizam i akne)
 • obnavlja hormonalnu homeostazu i ovulaciju

Mioinozitol i folna kiselina u liječenju PCOS-a

Uz folnu kiselinu ili vitamin B9mioinozitol je glavni sastojak GynositolaMioinzoitol može pomoći u regulaciji brojnih hormona kao što su hormon za stimulaciju štitnjače (TSH), folikul stimulirajući hormon (FSH) i inzulin. 

Primjenom mioinozitola u žena s hiperandrogenemijom zapaženo je da se ukupne koncentracije androgena, FSH-a i LH-a smanjuju, dok se koncentracije estradiola povećavaju. Blago se smanjuje koncentracija ukupnog kolesterola, povećava koncentracija HDL kolesterola i smanjuje koncentracija LDL kolesterola. Dakle primjena peroralnog mioinozitola značajno smanjuje hirzutizam i hiperandrogenizam te poboljšava abnormalni metabolički profil žena s hirzutizmom. (Izvor: JGL.hr)

Tijekom godina nekoliko se supstanci pokazalo korisnim u poboljšanju inzulinske rezistencije, smanjenju kronične upale i uravnoteženju hormona kada je u pitanju PCOS, a među njima se ističe mioinozitol. Studije, naime, pokazuju kako mioinozitol u dozi od 2 do 4 g dnevno može imati povoljan utjecaj na razine spolnih hormona u žena s PCOS-om.  (Izvor: Funkcionalnamedicina.com)

Suplementi koji sadrže potrebne dnevne doze mioinozitola i folne kiseline imaju za cilj poboljšati regulaciju menstrualnog ciklusa i kvalitete jajnih ćelija, kao kvalitetna priprema za ostvarivanje zdrave trudnoće. Preporučuje se uzimanje suplemenata u  trajanju od najmanje 3 mjeseca.

Djelovanje mioinozitola i folne kiseline – iskustva, studije i ispitivanja

Dokazano je pozitivno djelovanje mioinozitola u metaboličkim funkcijama. U randomiziranom, dvostruko slijepom, ukriženom ispitivanju s bolesnicama prekomjerne tjelesne mase u adolescentnoj dobi s PCOS-om i rezistencijom na inzulin koje su koristile mioinozitol u dnevnoj dozi od 4 g uz 400 mcg folne kiseline kroz razdoblje od 6 mjeseci dokazano je značajno smanjenje:

 • tjelesne mase do 5,36 kg
 • BMI-ja do 1,65 kg/m2
 • opsega struka do 2,9 cm
 • potkožnog masnog tkiva do 52,5 cm2
 • razine inzulina do 2,2 ml/l

Osim toga, dokazano je da mioinozitol pozitivno utječe na homeostazu hormona i inzulinske signalizacije hormona jer smanjuje hiperandrogenizam, hirzutizam i učestalost akni. Prospektivno ispitivanje u trajanju od 6 mjeseci tijekom kojeg su bolesnice s PCOS-om i hirzutizmom koristile mionizitol u dozi od 4 g dnevno uz 400 mcg folne kiseline pokazalo je da smanjuje hirzutizam, ukupnu razinu androgenih hormona i inzulinsku rezistenciju, a istovremeno povećava razinu estradiola.

Mionizitol je u randomiziranom, dvostruko slijepom ispitivanju koje je trajalo 16 tjedana u pacijentica s PCOS-om i hirzutizmom koje su uzimale 4 g mioinozitola dnevno uz 400 mcg folne kiseline pokazao sljedeće učinke:

 • povećava osjetljivost na inzulin za 84 %
 • povećava vrijednost progestina
 • smanjuje trigliceridemiju za 52 %

Vezano za učinke mioinozitola u funkciji ovulacije, u ispitivanju koje je trajalo 14 tjedana uočeno je brže sazrijevanje folikula u skupini ispitanica s PCOS- om koje su uzimale 4 g mioinozitola dnevno uz 400 mcg folne kiseline u odnosu na skupinu ispitanica koje su koristile samo 400 mcg folne kiseline.

Razina estrogena u plazmi značajno je rasla nakon prvog tjedna korištenja kombiniranog dodatka prehrani, došlo je do značajno bolje regulacije menstrualnog ciklusa i vrijeme ovulacije je skraćeno – 24,5 dana u odnosu na kontrolnu skupinu gdje je prosječno vrijeme ovulacije bilo 40,5 dana.

Nakon 6 mjeseci uključivanja mioinozitola u terapiju žena s PCOS-om, vraćena je spontana ovulacijska aktivnost u 72 % slučajeva, a u 55% slučajeva postignuta je trudnoća. (Izvor: JGL.hr)

Kako mioinozitol pomaže kod inzulinske rezistencije?

Inzulinska rezistencija je stanje u kome stanice nisu osjetljive na djelovanje inzulina. Da bi inzulin kao hormon djelovao, neophodna je aktivnost određenih „glasnika“, koji se aktiviraju vezivanjem inzulina za svoje receptore.

Jedan od tih glasnika je i mioinozitol, jedan od sastojaka Gynositola, a bez njegove dovoljne količine, nema ni odgovora stanica na djelovanje inzulina, što dovodi do kronične hiperglikemije (povećan nivo šećera u krvi) i posljedično kronično visokog nivoa inzulina u krvi te s vremenom dolazi do razvoja dijabetesa tipa 2.

Gynositol i mršavljenje

Postoji uska poveznost između korištenja inozitola i gubitka tjelesne težine:

 • Poboljšava iskoristivost šećera u krvi jer djeluje na kvalitetnije djelovanje inzulina.
 • Smanjuje razinu masnoća u krvi, olakšavajući njihovo odstranjivanje iz organizma.
 • Povoljno djeluje na funkcioniranje stanične komunikacije u mozgu tako što usklađuje neurotransmitore kao što su dopamin, serotonin ili noradrenalin.
 • Smanjuje razinu masti u jetri.
 • Regulira razinu hormona gladi — leptina. (Izvor: lupilu.hr)

Gynositol u trudnoći i prilikom dojenja

Gynositol se može koristiti u trudnoći jer do sada nije utvrđeno njegovo štetno djelovanje. Za dojenje ne postoje dovoljnii podaci, pa se dojiljama preporučuje da dodatno ne uzimaju preparate inozitola.

Gynositol – gdje kupiti i cijena

Gynositol možete kupiti po cijeni od 300 kn ovdje (trenutna promotivna cijena 210 kn)

 


Reference:

 • Barać, S. K. Prehrana kod sindroma policističnih jajnika.
 • dr.sc. Martina Šunj, dr.med., Mioinozitol u terapiji sindroma policističnih jajnika, JGL.hr
 • Martina Šepetavc, mag. pharm., Mioinozitol u terapiji sindroma policističnih jajnika, JGL.hr
 • Duško Pall, dr.med, Inozitol tablete: prednosti, nuspojave i iskustva, lupilu.hr
Arijana Dedić
Arijana Dedićhttps://www.maminsvijet.hr/
Arijana Dedić je već dugi niz godina urednica nekoliko vrlo posjećenih portala koji broje više od dva milijuna čitatelja svakog mjeseca. Želja joj je svim roditeljima pomoći da na brz i jednostavan način dođu do korisnih, provjerenih i lako razumljivih informacija. Između ostalog, na portalu MaminSvijet.hr vodi i kutak za majke koje žele zakoračiti u svijet poduzetništva te im želi pomoći da ostvare svoje poslovne ambicije.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....