NaslovnicaTrudnoća i dojenjeTrudnoćaDijabetes u trudnoći - uzroci, simptomi i liječenje

Dijabetes u trudnoći – uzroci, simptomi i liječenje

Dijabetes u trudnoći ili trudnički (gestacijski) dijabetes šećerna je bolest koja se javlja u trudnoći, a prolazi odmah nakon rođenja djeteta. Kod 4 posto žena zabilježen je dijabetes u trudnoći. Poremećaj razgradnje šećera javlja se isključivo kao znak trudnoće i nema veze s tim je li žena prije imala problema s visokim šećerom.

Do dijabetesa u trudnoći dolazi zbog hormona kojih je u trudnoći općenito više. Oni imaju potpuno drukčiji učinak nego inzulin. Sada i gušterača mora raditi jače kako bi razina šećera uvijek bila u granicama normale. Kada to sve zajedno ne funkcionira onako kako bi trebalo dolazi do dijabetesa u trudnoći.

Simptomi dijabetesa u trudnoći

U najvećem broju slučajeva simptoma nema ili su tek neznatni. Mogu se javiti simptomi poput žeđi, jakog umora i obilnog mokrenja. Ovdje ne spada često i slabo mokrenje zbog pritiska bebe na mjehur majke.

OGTT test

Povišeni šećer može se otkriti tek pretragom OGTT, odnosno testom oralnog opterećenja glukozom. Test se radi tako da se trudnici krv vadi dva puta, prvi put natašte, a nakon toga kada popije slatku tekućinu.

Ako se razina šećera ne snizi, to je pokazatelj poremećene glukoze i znači da se šećer ne može spustiti nakon što tijelo dobije hranu. Ako je trudnici dijagnosticiran povišeni šećer ona se upućuje u bolnicu gdje će se tijekom 24 sata obaviti dodatne pretrage.

OGTT test radi se od 24-og do 28-og tjedna trudnoće. Ne spada u obvezni pregled trudnice, a radi se jedino ako trudnica spada u neku od rizičnih skupina.

Rizične skupine trudnica kod koji se radi OGTT test su:

  • dijabetes u obitelji
  • komplikacije u prijašnjoj trudnoći (spontani pobačaj, mrtvorođeno dijete, prijevremeni porod, prekomjerna težina djeteta)
  • povišena količina plodne vode
  • višak kilograma majke
  • tragovi glukoze u urinu

Dijabetes u trudnoći važno je nadzirati kako ne bi došlo do komplikacija tijekom trudnoće i poroda. Beba može biti prevelika, a mogu se javiti i anomalije ploda zbog njegovog naglog rasta. Trudnice s povišenim šećerom često rađaju dijete ranije i na carski rez. Dakle, ako ginekolog prilikom pregleda bebe uoči da je došlo do njezinog naglog rasta, svakako će poslati trudnicu na testiranje šećera u krvi.

Dijabetes u trudnoći

Liječenje dijabetesa u trudnoći

Ako je trudnici dijagnosticiran blago povišeni šećer ili onaj odmah na granici samo će biti potrebno malo promijeniti životne navike. U prehranu treba uvrstiti više cjelovitih žitarica (integralni kruh, tjestenina i riža) i povrća, a potrebno je izbjegavati namirnice koje sadrže bijeli šećer, voće i voćne sokove.

Obroci moraju biti redoviti, bez preskakanje i raspoređeni na više manjih obroka na dan. Potrebno je provoditi i redovitu tjelesnu aktivnost primjerenu trudnici.

Ako se razina šećera u krvi ne uspije spustiti prirodnim putem, trudnica će morati uzimati inzulin. Međutim, to se rijetko događa. Zaključi li ginekolog da je dijete jako veliko, zatražit će amniocentezu kako bi bio siguran u veličinu djeteta i kako bi se provjerila pluća ako će trebati doći do ranijeg poroda. No, takvi slučajevi su rijetki i većina trudnica iznosi trudnoću do kraja i rađa dijete prirodnim putem.

Povišeni šećer potrebno je prepoznati na vrijeme i držati ga u granicama da bi dijete zdravo raslo i razvijalo se te da bi se izbjegle komplikacije sa zdravljem majke. Žene koje su imale dijabetes u trudnoći trebale bi i nakon trudnoće redovito kontrolirati šećer u krvi, jesti zdravo i uključiti fizičku aktivnost u život.

Izvor: Savjetnica

Mamin svijet
Mamin svijethttps://www.maminsvijet.hr/
Portal MaminSvijet.com namijenjen je svim sadašnjim i budućim mamama, koje se na najbrži način žele informirati o trudnoći, majčinstvu, ali i svim drugim obvezama koje su dio svakodnevnice jedne mame. Svjesni toga da je ponekad teško uskladiti sve obiteljske i poslovne obveze, a opet pronaći malo vremena za sebe, odlučili smo pokrenuti portal na kojemu moderne mame mogu potražiti mnoštvo korisnih informacija o svim izazovima s kojima se susreću, ali uz to se i opustiti, zabaviti te pronaći pokoji „ženski“ savjet.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....