NaslovnicaTrudnoćaTrudnoća po tjednima10. tjedan trudnoće - Trudnoća po tjednima

10. tjedan trudnoće – Trudnoća po tjednima

U 10. tjednu trudnoće vaša je beba, od tjemena do trtice, dugačka oko 4 centimetra i teška oko 5 grama.

U ovom tjednu beba završava s razvojnom fazom embrija i prelazi u razvojnu fazu fetusa. Što to znači? Svi organi koje dijete ima kada se rodi već su formirani i od ovog tjedna više ništa novo ne nastaje. Ono što već postoji samo raste i usavršava se.

Tkivo i organi ubrzano rastu i sazrijevaju. Jetra, mozak, bubrezi i crijeva poprimaju prvotnu funkciju. Beba guta plodnu vodu i izbacuje je.

Glava čini polovinu bebinog tijela, a bebin mozak se iznimno brzo razvija. Svake minute stvori se 250 000 novih moždanih stanica.

Beba počinje savijati udove. Najčešće su ruke prekrižene ispred srca, a noge skupljene ispred tijela. Nastavlja se razvoj šaka i stopala, a palac se počinje razlikovati od drugih prstiju.

Obris kičme može se vidjeti kroz prozirnu kožu, a živci se počinju protezati kroz leđnu moždinu.

Majčino tijelo u 10. tjednu trudnoće

Vjerojatno još uvijek ne primjećujete velike promjene u fizičkom izgledu i težini, a mučnine i promjene raspoloženja i dalje mogu biti izražene. Iako su mučnine vrlo neugodne one imaju važan zadatak u razvoju vaše bebe pa neka vam to bude mala utjeha u trenutku kada vam je teško.

Mučnine uzrokuje visoka razina hormona trudnoće HCG. Visoka razina tih hormona u trudnoći pomaže produkciju progesterona koji održava trudnoću, utječe na štitnu žlijezdu te sprječava da tijelo odbaci plod kao strano tijelo s obzirom na to da ono nosi 50% gena oca koji su za trudnicu strani geni.

Vaša maternica je u ovom tjednu veličine grejpa. Ako ne osjećate ugodno u odjeći koju ste nosili do sada možda je vrijeme za kupovinu trudničke odjeće.

Zbog promjene krvnog tlaka mogu se pojaviti vrtoglavice ili nesvjestice (prilikom naglog mijenjanja položaja).

Unosite dovoljno tekućine i dalje izbjegavajte alkohol i cigarete.

Preporučuje se blaga tjelovježba. Pogotovo ako ste se intenzivno bavili sportom prije trudnoće, vjerojatno ćete imati potrebu to nastaviti i dalje.  Razgovarajte s liječnikom koji intenzitet vježbi je odgovarajuć za vas.

Ako se niste bavili sportom pije trudnoće a trudnoća prolazi uredno, slobodno započnite sada. Kako će trudnoća napredovati osjećat ćete sve veći pritisak na kralježnicu i noge stoga je poželjno povećati snagu i izdržljivost. Kao najbolji izbor za trudnice ističu se plivanje i šetanje, no informirajte se ima li u vašoj okolini i organiziranih aktivnosti namijenjenih baš trudnicama. Osim pogodnosti za fizičko zdravlje, druge majke i trudnice koje prolaze isto što i vi mogu vam pružiti i dobru emocionalnu podršku. Više o vježbanju u trudnoći pročitajte ovdje.

Kako će vaš trudnički trbuščić rasti tako će vas sve češće pitati koji ste tjedan, mjesec ili tromjesečje. Ako niste sigurni kada započinje koje tromjesečje pročitajte naš članak: Tjedni, mjeseci i tromjesečja u trudnoći – kako se računaju?

⟸ 9. tjedan trudnoće

11. tjedan trudnoće ⟹

Tanja Šprljan Szivo, univ. bacc. act. soc.
Tanja Šprljan Szivo je majka četverogodišnjeg dječaka koji ju je podsjetio kako je igra najvažniji dio odrastanja. Za vrijeme i nakon studija socijalnog rada radila je s djecom i odraslima s cerebralnom i dječjom paralizom te u programu Ujedinjenih naroda za razvoj gdje je istraživala poteškoće s kojima se suočavaju različite marginalne skupine. Slobodno vrijeme provodi čitajući, izrađujući igračke ili obilazeći muzeje s mužem i sinom.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Lertal tablete – protiv alergijskog rinitisa i konjunktivitisa

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....