NaslovnicaPrehranaPrehrana u trudnoćiMučnine u trudnoći - kada počinju i kako ih ublažiti?

Mučnine u trudnoći – kada počinju i kako ih ublažiti?

Mučnina i povraćanje u trudnoći sastavni su dio trudnoće kod gotovo više od polovice trudnica. Mučnine u trudnoći mogu biti jedan od prvih simptoma trudnoće i nerijetko počinju oko 6. tjedna. Iako se pogrešno nazivaju ‘jutarnjim mučninama’, u stvarnosti ih je moguće proživljavati tijekom cijelog dana.

Što uzrokuje mučnine u trudnoći?

Liječnici još uvijek nisu u potpunosti sigurni koji bi mogli biti točni uzroci pojave mučnina i povraćanja u trudnoći, budući da je svaka trudnoća različita, odnosno, svako tijelo na trudnoću reagira drugačije. Većina liječnika slaže se kako najveći razlozi za to mogu biti povećana razina hormona te smanjen šećer u krvi.

Ipak, postoji veza između razine beta hCG hormona i pojave mučnina. Taj hormon poznat je i kao hormon trudnoće jer ga tijelo proizvodi onda kada se oplođena jajna stanica pričvrsti za zid maternice. Nije poznato na koji točno način uzrokuje pojavu mučnina, ali budući da se njihova aktivnost pojačava u slično vrijeme tijekom trudnoće, da se pretpostaviti da su povezani.

Razina hCG hormona udvostručuje se svaki tjedan tijekom prvih tjedana trudnoće te može potaknuti rad gastroenterološkog sustava. Jednom kada uđete u drugi trimestar, razine hormona će se i dalje povećavati, ali na znatno podnošljivijoj razini.

Ovisno o tome kako vaše tijelo inače podnosi emocionalne i/ili fizičke promjene, možda ćete biti od onih trudnica koje bolje podnose rapidan rast razine hCG hormona i estrogena tijekom prvog trimestra. Također, mučnine u trudnoći mogu se razlikovati od trudnoće do trudnoće – ako ste ih doživjeli u prvoj ne znači da ćete u svakoj sljedećoj i obratno.

Ostali faktori koji mogu utjecati na pojavu mučnina:

 • višeplodna trudnoća
 • kroničan umor 
 • emocionalni stres
 • povišena razina estrogena u tijelu
 • osjetljiv želudac, odnosno, gastroenterološki problemi prisutni otprije
 • česta putovanja

Ako ste često okruženi velikim brojem ljudi, postoji mogućnost da ćete čuti kako mučnine u trudnoći mogu otkriti spol djeteta. Vjeruje se kako je razina hormona u trudnoći viša ako nosite djevojčicu pa česte mučnine mogu značiti upravo to, i obratno. Naravno, takve tvrdnje nisu znanstveno dokazane i više služe kao razbibriga tijekom druženja s prijateljima pa ćete za konačnu potvrdu spola ipak morati čekati do 11. tjedna trudnoće.

Oblici mučnina u trudnoći

Kao što je i svaka trudnoća individualna, tako se razlikuju i oblici, odnosno, jačine mučnina koje se mogu javiti. Često se, s obzirom na jačinu tegoba, prilagođava i terapija pa je važno da obratite pozornost na jačinu simptoma kako biste liječniku olakšali odabir lijekova.

Razlikujemo tri oblika mučnina:

 • Blagi oblik mučnina
  • mučnine se najčešće javljaju ujutro, a trudnica povraća 2-3 puta na dan 
  • tjelesna težina ne opada, plod uredno napreduje, a liječnik smatra kako nije potrebna nikakva terapija
  • ponekad se javlja samo gađenje na određenu vrstu hrane ili na mirise
  • savjetuje se zdrava prehrana, češće uzimanje manjih obroka te uzimanje obroka prije napada mučnine
 • Umjereni oblik mučnina
  • trudnica povraća do deset puta na dan, bez obzira na uzimanje hrane
  • javlja se gubitak tjelesne težine, a katkada i anemija, popraćena ubrzanim otkucajima srca i/ili poremećajem ravnoteže elektrolita
  • često je potrebno bolničko liječenje infuzijskim otopinama kako bi se nadoknadila tekućina i ispravila poremećena ravnoteža elektrolita
 • Jaki oblik mučnnina
  • teško povraćanje, do dvadeset puta na dan
  • javlja se velik pad tjelesne težine koji se očituje teškom dehidracijom i teškim poremećajem ravnoteže elektrolita
  • bit će potrebno hitno bolničko liječenje jer se ulazi u stanje koje ugrožava život trudnice i ploda

Kada počinju mučnine u trudnoći?

Mučnina i povraćanje u trudnoći obično počinju oko šestog tjedna trudnoće. Mučnine kreću već oko četvrtog tjedna te obično prestaju kroz naredih 5-6 tjedana. Ipak, katkada mogu krenuti i ranije te trajati dulje. Isto tako, neće svaka trudnica doživjeti mučnine tijekom cijelog trajanja prvog trimestra.

Mučnine u trudnoći

Mnogi se na njih odnose kao na jutarnje mučnine i tako uvjeravaju trudnice da ih je prirodno doživljavati samo tada, ali istina je da se najčešće javljaju kao cjelodnevne mučnine u trudnoći. Ne postoji zlatno pravilo po kojem se određuje njihova pojava; mogu se svakodnevno javljati u isto doba dana, a nije neobično niti da su samo večernje mučnine.

Kada prestaju mučnine u trudnoći?

Mučnine u trudnoći su vrlo relativna pojava koja ovisi o tome kako vaše tijelo reagira na novonastalu situaciju. Povraćanje u trudnoći najčešće prestaje oko 13-14 tjedna trudnoće, ali postoji mogućnost da će se mučnine nastaviti i do 20. tjedna. Kod nekih trudnica mogu se zadržati i dulje, a nije neobično niti da se nastave do kraja trudnoće. Svakako se obratite liječniku ako vam mučnina postane prečesta i nelagodna.

Kako ublažiti mučnine u trudnoći?

Ako vam obaveze i posao dozvoljavaju, pokušajte prvo tromjesečje što više odmarati. Mučnine se češće događaju ako ste umorni i iscrpljeni, stoga osluškujte potrebe svog tijela i nemojte si uskraćivati potreban odmor.

Neke od mogućih solucija kojima možete utjecati na ublažavanje mučnina su:

 • kraj kreveta pripremiti krekere/kekse/pecivo i pojesti prije ustajanja
 • jesti male, ali češće obroke kako želudac ne bi bio prazan (svaka 2-3 sata)
 • pokušati ublažiti bolove u želucu čajem od đumbira
 • neprestano uz sebe imati bocu s vodom kako bi se spriječila dehidracija
 • unositi tekućinu između obroka, a ne tijekom obroka
 • izbjegavati unos hrane čiji miris ili okus potiču na povraćanje
 • pokraj kreveta držati krekere i pojesti nekoliko prije konačnog ustajanja
 • provjetravati prostor u kojem živite te pokušati biti na svježem zraku

Isto tako, obratite pozornost na hranu koju unosite:

 • unositi više hladne hrane – hladni sendviči i sirovo povrće (dobro oprano!)
 • nezačinjena hrana – pileća juha, pečeni krumpir, tjestenina
 • prednost davati suhoj hrani, umjesto kremastoj
 • izbjegavati jako začinjenu hranu – pogotovo navečer!
 • svježe voće i povrće
 • hrana bogata vitaminom B6, poput: piletine, puretine, ribe, cjelozrnatih žitarica, smeđe riže, jaja i sl.

Postoje li tablete protiv mučnine u trudnoći?

Svjesni smo kako bi tijekom trudnoće bilo najbolje izbjegavati unos bilo kakvih lijekova ili ih barem limitirati na najmanje moguće. Ipak, često promjena prehrane i svakodnevnih navika nisu dovoljni kako bi se simptomi mučnina ublažili.

U razgovoru s liječnikom odlučit ćete koja bi vam solucija najviše odgovarala, ali ono što možete očekivati kao preporuku su prenatalni vitamini. Ono što je problem kod takve vrste lijeka je preveliki unos željeza u organizam, stoga obratite pozornost na pojavu određenih drugih simptoma kako biste se na vrijeme mogli javiti liječniku i prebaciti na neku drugu vrstu lijeka. 

Ono što liječnici često prepisuju kod borbe s mučninama je unošenje vitamina B6. Još uvijek nije u potpunosti sigurno na koji način on doprinosi smanjivanju mučnine, ali dokazano djeluje na podizanje raspoloženja i pravilan rad ostalih sustava unutar organizma.

Tomu u prilog idu i rezultati jednog istraživanja u kojem su stručnjaci pokazali kako konzumacija ili samo vitamina B6 ili đumbira, kroz samo tri dana, značajno smanjuje simptome mučnina kod trudnica. (Sripramote et al., 2003).

Više o đumbiru, njegovim ljekovitim svojstvima i načinima pripreme pročitajte OVDJE.

Homeopatski lijekovi u trudnoći

Trudnice se, tijekom trudnoće, osim s raznim fizičkim promjenama, susreću i s mnogim emotivnim ili mentalno zahtjevnim situacijama koje mogu utjecati na cjelokupnu trudnoću i stvarati nepotrebnu brigu. Kao dodatak prepisanim lijekovima, od pomoći mogu biti i homeopatski pripravci koji, osim što djeluju na smanjenje mučnina i povraćanja, ublažavaju simptome depresije i/ili anksioznosti.

Homeopatski lijekovi dobivaju se od prirodnih materijala iz biljnog i mineralnog svijeta te ne stvaraju neželjene nuspojave ili ovisnost. U potpunosti su sigurni za trudnice jer se temelje na tome da podupiru prirodnu sklonost tijela samoizliječenju, a lijek se dozira i priprema tek nakon sveobuhvatne i potpune analize pacijenta.

Prilikom odabira homeopatije kao dodatne pomoći u borbi protiv mučnina, obratite pozornost da se savjetujete kod profesionalnog homeopata te da, svakako, prije uzimanja bilo kakvog pripravka razgovarate s ginekologom i/ili liječnikom.

Akupunktura u trudnoći

Akupunktura je drevna kineska metoda koja se provodi tako da se ubadanjem igala u točno određena mjesta na tijelu, uklanjaju blokade u prolasku energije te se omogućuje njen uredan protok. Razni poremećaji nastaju onda kada dođe do blokade u tom protoku, stoga je krajnji cilj akupunkture ukloniti ju prije nego što se poremećaj razvije u bolest.

Ona se, osim prije poroda kao priprema za nj, može provoditi i u vrlo ranoj trudnoći kako bi se smanjili simptomi mučnine i povraćanja. Tijekom prvog pacijentičinog posjeta,  provodi se iscrpna dijagnostika kako bi se otkrili uzroci tih simptoma kod trudnice te se zatim kreće u provođenje odgovarajućeg tretmana.

Više o akupunkturi u trudnoći možete pogledati u sljedećem videozapisu:

Je li normalna trudnoća bez mučnina?

Svaka je trudnoća jedinstvena, zato i s mučninama i bez njih nema razloga za brigu. Težina i učestalost mučnine i povraćanja se razlikuju od žene do žene. Također, njihova pojavnost se može mijenjati i biti drugačija kroz svaku vašu trudnoću.

No kod nekih trudnica, vrlo rijetko, izostanak jutarnjih mučnina može biti pokazatelj toga kako su razine hormona niže od uredne razine i kako postoji manji rizik za pojavom spontanog pobačaja. Često to nije slučaj i definitivno ne trebate brinuti ako ne osjećate mučnine tijekom trudnoće, sve dok vaš liječnik smatra kako su razine hormona uredne.

Mučnine u trudnoći

Ako vam prvo tromjesečje prođe bez mučnina, ne znači da će tako biti i u daljnjoj trudnoći. Iako se mučnine kod većine trudnica pojavljuju između 6. i 14. tjedna trudnoće, svaka žena i svaka trudnoća su različite pa nije neobično da se mučnine u trudnoći jave i kasnije. Ako se pak mučnine uopće ne pojave, smatrajte se sretnom trudnicom i uživajte u onome što vam trudnoća donosi.

Kada potražiti liječničku pomoć?

Mučnina i povraćanje u trudnoći ne predstavljaju opasnost niti za trudnicu niti za dijete. Ipak, postoje slučajevi u kojima trudnice vrlo često povraćaju, što može biti opasno jer lako dovodi do dehidracije i gubitka na težini. Vrlo je važno pratiti razinu dehidracije, hipovitamniozu i gubitak težine kako bi liječnik na vrijeme mogao odrediti odgovarajuću terapiju i spriječiti daljnje tegobe. 

Ako je prisutan gubitak vode i elektrolita, liječnik će vam propisati infuziju hipertonične otopine glukoze s vitaminima. U slučaju da vam prirodno liječenje mučnina i povraćanje ili već prepisani lijekovi za nj ne pomažu, savjetujemo da se čim prije javite liječniku kako biste otkrili drugi mogući uzrok njihove česte pojavnosti.

Postoje određena stanja koja mogu uzrokovati česte mučnine u trudnoći:

 • Hyperemesis Gravidarum – trudnička hiperemeza
  • stanje tijekom kojeg, zbog jakog povraćanja u trudnoći, dolazi do dehidracije i ketoze
  • dijagnoza se postavlja mjerenjem ketona u mokraći, bubrežne funkcije i elektrolita u serumu
  • liječenjem se pokušava nadoknaditi izgubljena tekućina te esencijalni elektroliti
 • Molarna trudnoća
  • rijedak kromosomski poremećaj tijekom kojeg se maternica puni malim bijelim cistama

Bolovanje zbog mučnina u trudnoći

Česte mučnine u trudnoći i prekomjerno povraćanje posebno su zahtjevni zaposlenim trudnicama koje ne mogu odmoriti kada im je potrebno.

Prvi korak je razgovor s kolegama i nadređenim osobama kako bi si pokušali prilagoditi vrstu i težinu posla te češće pauze. Ako ne uspijete razgovarajte s obiteljskim liječnikom ili ginekologom koji vodi trudnoću.

Ovisno o tijeku trudnoće, težini povraćanja i vrsti posla primarni liječnik vam može otvoriti bolovanje prema Zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju u najduljem trajanju od 90 dana. Nakon isteka tog roka bolovanje može produžiti samo ovlašteni liječnik Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

Mučnine u trudnoći – iskustva

Kao što je već navedeno, iskustva s mučninama i povraćanjem mogu biti različita i sve se svodi na to kako vaše tijelo inače reagira na promjene. Isto tako, kod jedne trudnice se svakom drugom trudnoćom stvari mogu ili promijeniti ili ostati iste. Donosimo vam neka od iskustva trudnica s foruma:

I ja sam imala mučnine prva tri mjeseca i to cjelodnevne i nije mi pomagalo ama baš ništa! Povraćala sam svaku večer i to nekoliko puta, a sve je naglo prestalo čim su prošla ta famozna tri mjeseca.JeanGenie
Meni je ovo prva trudnoća. Ušla sam u 2 mj., za sada sam još uvijek na vrtoglavici koja mi se javlja uglavnom na javnim mjestima gdje ima puno ljudi i kod dužeg stajanja. Imam mučnine, ovisi kako koji dan, bez povraćanja, nadam se da će tako i ostati. Hrana mi se ne gadi, ali mi se baš ni ne jede. Pazim što jedem, zaobilazim tešku hranu i neke stvari koje su mi i prije teško padale. Trudim se ne izazivati mučnine s nekim stvarima na koje mogu utjecati.mySun
Ja nisam povraćala ali je mučnina bila prisutna 24 sata, čak sam se nakon nekog vremena i navikla na nju. Prestala je nakon 3. mjeseca trudnoće, onako odjednom.Claudia
Ja sam imala cjelodnevne mučnine u trudnoći (i još me znaju uhvatiti, ali rijetko), isto mi je više pasao junk-food nego neka zdrava hrana. Jedino kaj mi je stvarno pomagalo su bomboni od limuna  ili bake rolls prepečenci – pa probajte, možda i vama upali.yellowzg
Ja sam u 13+5 i još imam mučnine. Ne povraćam svaki dan, ali dogodi se. Ništa mi ne pomaže. Jedino (napokon) su mi se mirisi/smradovi smanjili i to dosta. U zadnje vrijeme dogodi se da dan-dva nema mučnina, a onda dođe. Nekako se nadam da će uskoro proći.MartyLove

Kakva su vaša iskustva s mučninom i povraćanjem u trudnoći? Imate li kakvu provjerenu soluciju za njihovo ublažavanje? Pišite nam u komentarima!

Reference
Sara Batinić, univ. bacc. phon et philol. croat
Sara Batinić, univ. bacc. phon et philol. croathttps://www.maminsvijet.hr/
Sara Batinić dolazi iz područja kroatistike i fonetike, no obožava sve što je vezano uz rad s djecom jer smatra da je čovjek u dječjem okruženju uvijek mlad i da se od njih može štošta naučiti, a najviše kako biti strpljiv. :) U slobodno vrijeme voli pročitati ljubavno štivo, ići u šetnju sa svojim psom ili igrati video igrice.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....