NaslovnicaTrudnoća i dojenjeTrudnoćaSimptomi trudnoće - koji su prvi znakovi trudnoće?

Simptomi trudnoće – koji su prvi znakovi trudnoće?

Prvi simptomi trudnoće najčešće su vrlo individualni i ne moraju se pojaviti kod svih trudnica. Ipak, smatrate li da ste trudni, ili radite na prinovi, vjerojatno ste nestrpljivi saznati odgovor jeste li u drugom stanju.

Prvi simptomi trudnoće

Od trenutka začeća vaše tijelo se počinje mijenjati, a hormoni luduju. Već tada, mogli biste primijetiti neke od prvih znakova trudnoće:

1. Umor i iscrpljenost – kao rezultat porasta razine HCG hormona, većina se trudnica može već nekoliko dana nakon začeća, pa sve do kraja prvog tromjesečja, osjećati vrlo iscrpljeno i pospano. Smatrate li da je vaš umor uzrokovan mogućom trudnoćom izbjegavajte konzumiranje kofeina kako biste se razbudili. Preporučujemo da radije prošećete na svježem zraku ili popijete čašu hladne vode.

2. Implantacijsko krvarenje – u prvih desetak dana nakon začeća možda ćete primijetiti lagano krvarenje, koje se javlja kao rezultat usađivanja oplođene jajne stanice u maternicu. Ono može trajati 3 do 4 dana i lako ga je zamijeniti za menstruaciju. Ipak, ovaj simptom trudnoće ne predstavlja nikakvu opasnost za vašu bebu, stoga nema razloga za brigu.

3. Grčevi i bolovi u leđima – tijekom prvih nekoliko dana možda ćete osjetiti grčeve u donjem dijelu trbuha, slične menstrualnim grčevima. Oni mogu biti praćeni bolovima u leđima, a javljaju se vrlo rano u trudnoći.

4. Glavobolja – ovaj simptom trudnoće javlja se kao rezultat naglog povećanja razine hormona u tijelu. Ipak, glavobolja najčešće nije intenzivna i ne javlja se kod velikog broja žena.

5. Promjene u osjetilima okusa i mirisa – mnoge žene u trudnoći pojačano osjećaju svakodnevne mirise, a dramatično se mijenja i osjetilo okusa. Možda ćete imati želju za hranom koju do tada niste voljeli, ili izbjegavati vaša omiljena jela. Također, mnogo trudnica vrlo rano u trudnoći može osjetiti okus metala u ustima.

6. Mučnina i povraćanje – mnoge trudnice mogu već u prvom mjesecu trudnoće, pa sve do kraja trimestra, osjećati mučninu. Premda se često naziva jutarnja mučnina, ona se može u mahovima pojaviti u bilo koje doba dana, ili trajati tijekom cijelog dana. Nastojite konzumirati česte i male obroke te nikako nemojte izbjegavati hranu, kako ne biste pogoršali mučninu. Zbog ovih simptoma trudnoće veliki broj žena u prvom trimestru trudnoće može izgubiti na težini.

7. Vrtoglavica – tijekom dugotrajnog stajanja ili naglog ustajanja pojačani pritisak maternice na arterije u nogama može dovesti do pada krvnog tlaka. Ovaj simptom trudnoće može se javiti i kao posljedica izbjegavanja hrane ili preskakanja obroka zbog osjećaja mučnine, što dovodi do niske razine šećera u krvi. Pročitajte više o vrtoglavici u trudnoći.

8. Napetost u grudima – mnoge žene već u ranom stadiju trudnoće mogu osjetiti da su im grudi natečene, osjetljive na dodir ili čak bolne. Također, boja vena na grudima može postati izražajnija, a bradavice ispupčenije, no to je najčešće slučaj tek u kasnijem razdoblju trudnoće.

9. Nervoza i osjetljivost – ovi simptomi trudnoće mogu se javiti zbog povećane razine hormona u tijelu, a mogu biti praćeni naglim promjenama raspoloženja. Nastojite pronaći nove načine opuštanja i nemojte dopustiti da hormoni prevladaju i pokvare vam ovo divno razdoblje.

10. Učestalo mokrenje – ovaj simptom trudnoće može se javiti već u prvom tjednu trudnoće, te biti sve intenzivniji u narednim mjesecima. Učestalo mokrenje javlja se kao posljedica naglog povećanja maternice nakon oplodnje te pojačane obrade tjelesne tekućine u trudnoći.

11. Povišena tjelesna temperatura – premda ovaj simptom trudnoće najčešće ne primjećujete, on može biti koristan ženama koje planiraju trudnoću. Svakodnevno pratite tjelesnu temperaturu u isto vrijeme (preporučljivo u jutarnjim satima).

Više o najranijim simptomima trudnoće doznajte u videu:

Arijana Dedić
Arijana Dedićhttps://www.maminsvijet.hr/
Arijana Dedić je već dugi niz godina urednica nekoliko vrlo posjećenih portala koji broje više od dva milijuna čitatelja svakog mjeseca. Želja joj je svim roditeljima pomoći da na brz i jednostavan način dođu do korisnih, provjerenih i lako razumljivih informacija. Između ostalog, na portalu MaminSvijet.hr vodi i kutak za majke koje žele zakoračiti u svijet poduzetništva te im želi pomoći da ostvare svoje poslovne ambicije.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....