NaslovnicaTrudnoća i dojenjeTrudnoćaTest za trudnoću - kada i kako ga napraviti, očitati rezultate i...

Test za trudnoću – kada i kako ga napraviti, očitati rezultate i gdje kupiti

Test za trudnoću jednostavno je i pouzdano sredstvo za utvrđivanje trudnoće. Zbog širokog raspona cijena i dostupnosti u svim ljekarnama i drogerijama test za trudnoću prvi je izbor ženama koje sumnjaju u potencijalnu trudnoću.

Sve što je potrebno napraviti jest pomokriti se na štapić, a ako to napravite u odgovarajuće vrijeme pouzdanost rezultata jest gotovo 100%.

Hormon trudnoće – Beta HCG

Kasni vam menstruacija ili sumnjate u trudnoću i prije menstruacije? U ranim danima trudnoće odgovor na pitanje jeste li trudni može vam dati beta hCG – takozvani hormon trudnoće.

Beta hCG (humani korionski gonadotropin) je protein kojeg luči tkivo posljedice i glavni je pokazatelj rane trudnoće. Često se naziva hormonom trudnoće koji se počinje lučiti nakon implantacije jajašca, otprilike oko 21-og dana ciklusa.

Dva su načina na koji se može utvrditi rana trudnoća pomoću beta hCG hormona:

 • vađenjem krvi oko 22-og dana ciklusa
 • testom za trudnoću iz urina oko 28-og dana ciklusa.

U urednoj trudnoći razina hormona se udvostručuje otprilike svaka dva dana. Vrijednost beta hCG-a raste do kraja prvog tromjesečja kada počinje opadati.

Prosječne vrijednosti beta HCG-a po tjednu trudnoće iznose (vrijednosti su samo okvirne i one mogu biti znatno više ili niže od navedenih, a da je trudnoća uredna):

 • 3. tjedan= 5-50 IU/L
 • 4. tjedan= 8-426 IU/L
 • 5. tjedan= 19-7.340 IU/L
 • 6. tjedan= 1.080-56.500 IU/L
 • 7. i 8. tjedan= 7.650-229.000 IU/L
 • od 9. do 12. tjedna= 25.700-288.000 IU/L
 • od 13. do 16. tjedna= 13.300-254.000 IU/L
 • od 17. do 24. tjedna= 4.060-165.400 IU/L
 • od 25. do 40. tjedna= 3.640-117.000 IU/L

Postojanje hormona hCG pokazatelj je trudnoće, ali ne može odgovoriti na pitanje je li trudnoća uredna ili patološka te nalazi li se u maternici ili ne.

Test za trudnoću – kada i kako ga napraviti, očitati rezultate i gdje kupiti

Kućni test za trudnoću – pouzdanost

Prije kupovine, mnoge žene postave pitanje o pouzdanosti kućnog testa za trudnoću. Kako znati koji test odabrati od više od 15 različitih koji se danas nalaze na tržištu ili se možda najbolje odmah obratiti liječniku?!

Liječnik je uvijek najbolji izbor, no s obzirom na raširenost kućnih testova za trudnoću liječnik će vas vjerojatno i prije zakazivanja termina za pregled pitati kada vam je bio posljednji prvi dan menstruacije, jeste li napravili kućni test te što je on pokazao.

Kućni testovi za trudnoću dostupni su na tržištu od 1976. godine  i od onda napravljen je značajan korak u razvoju njihove kvalitete i pouzdanosti. Prije svega se taj razvoj odnosi upravo na osjetljivost na što manje količine hormona trudnoće u urinu.

Kućni testovi za trudnoću su pouzdani, no nad većinom takvih testova koji se danas nalaze na tržištu nisu provedena nezavisna istraživanja (izvan onih koje su napravili proizvođači) te njihova pouzdanost i točnost nikada nije ocijenjena. (Gnoth i Johnson, 2014.)

Kućni test za trudnoću – kako se koristi

Uz svaki kupljeni test za trudnoću priložena su uputstva kako se koristi koja trebate pažljivo pročitati i njih se potrebno pridržavati. S obzirom na to da svi testovi za trudnoću djeluju na isti način, upute za njihovo korištenje su gotovo identične, a razlikuju se uglavnom u vremenu koje je potrebno kako bi se rezultati očitali.

Potrebno je:

 • Izvaditi štapić za testiranje trudnoće iz zaštitne folije
 • Skinuti kapicu ako ju štapić ima
 • Držati štapić za hvatište upijajućim vrhom prema dolje izravno u mlaz urina vremenski koliko je naznačeno na uputama (otprilike 10 sekundi) ili
 • Mokriti izravno u sterilnu posudu te uroniti samoupijajući vrh štapića u urin vremenski koliko je naznačeno na uputama (otprilike 30 sekundi)
 • Štapić izvaditi iz urina i staviti poklopac na upijajući vrh ukoliko ga štapić ima
 • Položiti štapić na ravnu površinu sa zonom kontrole okrenutom prema gore
 • Počnite mjeriti vrijeme i očitajte rezultat nakon vremena naznačenog na uputama (najčešće između 3 i 5 minuta)
 • Rezultati koje očitate nakon vremena naznačenim na uputama ne smatraju se pouzdanim

Kada napraviti test za trudnoću

Do prije nekoliko godina preporuka je bila da se kućni test za trudnoću napravi samo uz prvi jutarnji urin kada je koncentracija hormona trudnoća u urinu najveća. Sada su testovi za trudnoću toliko osjetljivi da se može napraviti u bilo koje doba dana, ujutro ili popodne, a ponekad i nekoliko dana prije izostanka menstruacije (takozvani rani test za trudnoću).

Prije svega je važno pratiti upute na pakiranju testa za trudnoću i pridržavati se onoga što na uputama piše. Najbolje je pričekati dan očekivane menstruacije ili dan kasnije.

Pozitivan test na trudnoću

Ako je test na trudnoću pozitivan to znači da ste u trenutku kada ste napravili test trudni.

Kućni test na trudnoću je iznimno rijetko lažno pozitivan. U slučaju potpomognute oplodnje, ako ste primili hCG injekciju (Profasi, Pregnyl ili Primogonyl) i napravite test prerano, rezultat bi mogao biti lažno pozitivan. Kako bi izbjegli razočaranje i u ovom slučaju je najbolje da pričekate izostanak menstruacije.

Nažalost, ono što se češće dogodi nakon pozitivnog kućnog testa za trudnoću jest da odete na pregled kod ginekologa koji na ultrazvuku ne može utvrditi trudnoću niti se na testu krvi može utvrditi prisutnost hormona trudnoće. Tada možete pomisliti da je rezultat kućnog testa bio lažno pozitivan no najvjerojatno je došlo do ranog spontanog pobačaja.

Istraživanja u kojima se određivao hCG hormon kao dokaz trudnoće potvrdila su da 30% trudnoća završi spontanim pobačajem u prvim danima nakon implantacije, a najčešće i prije izostanka menstruacije. (Finderle i Petrović, 2007.).

Iz tog razloga mnogi liječnici preporučuju ženama da ne žure s kućnim testovima za trudnoću kako bi izbjegle netočne rezultate, ali i razočaranje.

Nakon pozitivnog kućnog testa za trudnoću dogovorite termin za pregled kod ginekologa kako bi utvrdio da se plod nalazi u maternici i da se uredno razvija.

Pozitivan test za trudnoću – slike

Gotovo svaki test za trudnoću sastoji se od dvije crte odnosno dva pokazivača. Jedan koji se pokazuje jeste li test za trudnoću ispravno napravili (štapić dovoljno natopili urinom) i drugi koji pokazuje jeste li trudni.

Crta ili plus koji pokazuju ima li hCG hormona u urinu može biti jedva vidljiva ili tamna i jasno vidljiva poput kontrolne crte. U svim slučajevima to znači da je hormon prisutan u urinu, ali da njegova koncentracija nije jakog intenziteta.

Neki digitalni kućni testovi za trudnoću mogu pokazati i kolika je koncentracija hormona trudnoće u urinu pa prema tome pretpostaviti koliko ste dugo trudni. Rezultate o tome koliko dugo ste trudni uzmite s rezervom s obzirom da je koncentracija hormona u urinu kod svake trudnice drugačija.

U nastavku možete pogledati različite pozitivne kućne testove za trudnoću.

Clearblue digitalni test za trudnoću
Pozitivni Clearblue digitalni kućni test za trudnoću
Test za trudnoću - kada i kako ga napraviti, očitati rezultate i gdje kupiti
Pozitivni kućni test za trudnoću jeftinijeg cjenovnog raspona – takozvane trakice
Test za trudnoću - kada i kako ga napraviti, očitati rezultate i gdje kupiti
Pozitivan digitalan test za trudnoću

Test negativan, a trudna

Izostanak menstruacije prvi je simptom trudnoće.

Ako vam menstruacija kasni, a test za trudnoću je negativan razloga koji nisu povezani s trudnoćom može biti mnogo: stres, nagla promjena težine, različiti lijekovi (antipsihotici, antidepresivi, kortikosteroidi), ciste na jajnicima, bolesti štitnjače, rana perimenopauza. U bilo kojem slučaju nazovite ginekologa i dogovorite termin za pregled kako bi sa sigurnošću utvrdili koji je uzrok izostanka menstruacije.

Uzrok negativnog testa za trudnoću može biti i da ste ga napravili prerano zbog čega razina hormona trudnoće u urinu nije dovoljno visoka kako bi ga kućnim testom za trudnoću mogli otkriti.

Najčešće je razina hormona na dan izostanka mjesečnice ili dan kasnije dovoljno visoka za utvrđivanje trudnoće bilo kojim kućnim testom no dužina ciklusa, trajanje plodnih dana i razina hormona su kod svake žene drugačiji.

Pričekajte nekoliko dana i ponovite kućni test ili nazovite ginekologa kako bi izvadili krv te utvrdili razinu hormona u krvi.

Test za trudnoću sa sodom bikarbonom

Dok kućni testovi za trudnoću nisu postali lako dostupni te kada je njihova kupovina izazivala nelagodu i sram, mnoge su žene posezale za prirodnim testovima za trudnoću od namirnica koje se nalaze u svakom kućanstvu.

Rezultati takvih testova nisu znanstveno utemeljeni niti ih stručnjaci smatraju pouzdanima. Ako sumnjate u trudnoću kupite kućni test za trudnoću u ljekarni ili drogeriji te nazovite svog liječnika.

Ipak, prirodni testovi za trudnoću nisu štetni, a ni skupi pa ako vas veseli isprobavanje i iščekivanje neki od prirodnih testova za trudnoću su:

 • Test za trudnoću sa sodom bikarbonom – Smatra se kako soda bikarbona može reagirati na hormonske promjene i kiselost u urinu u trudnoći. U jutro se pomokrite plastičnu posudu. Žlicu sode bikarbone stavite u urin i čekajte reakciju. Ako se soda bikarbona zapjeni i stvara zviždeći zvuk niste trudni. Ako se soda ne zapjeni i padne na dno posude trudni ste.
 • Test za trudnoću sa šećerom – U plastičnu posudu stavite žlicu šećera te dodajte žlicu prvog jutarnjeg urina. Ako počnu nastajati grudice, trudni ste, a ako se šećer brzo otopi, niste trudni. Pretpostavka je da hormon trudnoće u urinu ne dopušta da se šećer otopi.
 • Test za trudnoću s pastom za zube – Pripremite dvije plastične čaše. U jednu se pomokrite, a u drugu stavite malo potpuno bijele paste za zube. Polako dodajte urin u čašu u kojoj je pasta za zube (količina urina i paste treba biti podjednaka). Promješajte urin i pastu dok ne nastane jednolična smjesa te pričekajte 3 do 5 minuta. Ako se ništa ne dogodi niste trudni. Ako smjesa postane pjenušava i poprimi plavu boju trudni ste.

Test za trudnoću – gdje kupiti i cijena

Kućni test za trudnoću možete kupiti u svakoj drogeriji (DM, Müller, BIPA, Kozmo) ili svakoj ljekarni te naručiti online.

Cijene kućnih testova za trudnoću kreću se između 15 i 80 kuna. Cijena ovisi o proizvođaču, može li test detektirati trudnoću prije izostanka mjesečnice, je li kućni test za trudnoću s digitalnim pokazateljem te koliko se testova nalazi u jednom pakiranju.

Reference
Tanja Šprljan Szivo, univ. bacc. act. soc.
Tanja Šprljan Szivo, univ. bacc. act. soc.
Tanja Šprljan Szivo je majka četverogodišnjeg dječaka koji ju je podsjetio kako je igra najvažniji dio odrastanja. Za vrijeme i nakon studija socijalnog rada radila je s djecom i odraslima s cerebralnom i dječjom paralizom te u programu Ujedinjenih naroda za razvoj gdje je istraživala poteškoće s kojima se suočavaju različite marginalne skupine. Slobodno vrijeme provodi čitajući, izrađujući igračke ili obilazeći muzeje s mužem i sinom.

1 KOMENTAR

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....