NaslovnicaTrudnoća i dojenjeTrudnoćaŠtucanje bebe u trbuhu - što ga uzrokuje i je li opasno?

Štucanje bebe u trbuhu – što ga uzrokuje i je li opasno?

Štucanje bebe u trbuhu može krajnje razveseliti roditelje, posebno ako se dogodi dok je majka na ultrazvuku gdje si roditelji mogu predočiti što se točno događa. Međutim, posebno u prvoj trudnoći, štucanje bebe u trbuhu može i zabrinuti roditelje.

Majčino tijelo se tijekom trudnoće mijenja i prilagođava bebinu rastu. Nakon mjeseci čekanja da beba naraste, majka će početi osjećati micanje bebe u trbuhu i pokrete bebe u trbuhu. Pri kraju drugog tromjesečju ili u trećem tromjesečju trudnoće, u jednom trenutku će zasigurno zamijetiti i ritmičko pomicanje trbuha. Vrlo je vjerojatno da beba štuca.

U pravilu je štucanje bebe u trbuhu potpuno bezopasna i prirodna pojava. Također je znak kako se beba pravilno i zdravo razvija te uvježbava respiratorni sustav za dan kada bude rođena.

Štucanje bebe u trbuhu: što je i kako izgleda?

Štucanje kod djece i odraslih je nekontrolirana kontrakcija dijafragme, odnosno mišića koji dijeli prsni koš od trbuha. Kontrakcije se događaju dosta brzo, što osobu tjera da ubrzano diše i ispušta zvukove. Uzroci su, u pravilu, višak zraka u abdomenu ili prebrzo konzumiranje hrane.

Štucanje bebe u trbuhu je malena kretnja koju bebina dijafragma počne raditi nakon što se beba krene uvježbavati disanje, pripremajući se za trenutak kada će izaći iz maternice. Budući da se beba nalazi u maminom trbuhu i nije okružena kisikom, već plodnom vodom, prilikom naglog udisaja plodna voda (ispunjena amonijakom) ulazi u respiratorni sustav i uzrokuje kontrakciju dijafragme.

Štucanje bebe u trbuhu

Štucanje bebe u trbuhu: kada se javlja i što očekivati?

Beba u trbuhu počne štucati još u prvom tromjesečju trudnoće, ali je još premalena da majka to osjeti. U pravilu, majke prve štucnjeve osjete pred kraj drugog i tijekom trećeg tromjesečja. Mnoge majke izdvajaju 6. mjesec trudnoće, ali svaka trudnoća je individualna pa se ne morate zabrinuti ako ih osjetite prije ili kasnije.

Također, neke majke navode kako ih osjete nekoliko puta dnevno, dok ih druge osjete par puta tjedno ili mjesečno. Iako je štucanje kod bebe u trbuhu dobar znak, mnoge su majke rodile potpuno zdravu djecu iako nikada nisu iskusile štucanje bebe u trbuhu.

Majka će vidjeti brze, ritmičke pokrete na trbuhu i definitivno će osjećati kako ih proizvodi beba. Osjetit će blage udarce, udaranje ili kuckanje u području maternice. U početku će možda pomisliti kako se radi o micanju bebe u trbuhu, ali karakteristika štucanja kod bebe je upravo opetovanost.

Kako razlikovati štucanje od drugih refleksa?

Kako trudnoća odmiče, zbog bebina rasta i učestalog micanja bebe u trbuhu, majci će biti sve teže razlikovati štucanje od pokreta bebe. Beba ponekad zna biti nemirna u trbuhu jer se vi nalazite u položaju koji njoj ne odgovara, naglo ste se pomaknuli ili pojeli nešto slatko, slano, začinjeno…

Jedan od načina da pred kraj trudnoće provjerite radi li se o štucanju je taj da prošećete i nježnim dodirima trbuha pokušate umiriti bebu. Ako se umiri i udarce osjećate u različitim dijelovima trbuha, vjerojatno je riječ o pokretima bebe u trbuhu. Ako se  ritmičko pulsiranje nastavi i dolazi iz jednog djela trbuha i kada sjedite mirno, znači da je riječ o štucanju bebe u trbuhu.

Štucanje bebe u trbuhu

Štucanje bebe u trbuhu: uzroci

Postoji nekoliko uzroka zašto se javlja štucanje kod nekih beba u trbuhu:

Razvoj respiratornog sistema

Štucanje kod beba u trbuhu je znak da se bebin respiratorni sistem razvija i uvježbava za dan kada će se beba roditi.  Uzrok štucanja kod djece i odraslih osoba je naglo udisanje zraka.

Beba neprekidno guta plodnu vodu/amnionsku tekućinu koja ponekad uđe u pluća te ju štucanjem dijafragma izbacuje van. To je sasvim normalno i bezopasno za bebu koja na taj način ojačava i razvija respiratorni sustav. Također, korisno je nadodati kako beba kisik dobiva iz posteljice.

Razvoj živčanog sustava

Štucanje bebe u trbuhu može značiti i zdrav razvoj živaca u leđnoj moždini. Indikacija su da se leđna moždina razvija i da kontrolira dijafragmu. Također je indikacija i da beba ima dobre reflekse.

Zdravi refleksi

Beba u trbuhu može štucati jer razvija reflekse disanja, sisanja, srkanja i zijevanja… Beba može uvježbavati i kako jesti i odbacivati otpadni materijal iz tijela. Sve je ovo vrlo zdravo i za razvoj bebinih mišića.

Važno je napomenuti kako štucanje kod beba u trbuhu nije ključan pokazatelj razvitka respiratornog i živčanog sustava i refleksa. Ono može biti samo indikacija i uzrok: neke majke nikada ne osjete kako im beba štuca, a ona se rodi bez zdravstvenih problema.

Štucanje bebe u trbuhu: kada se zabrinuti?

Na žalost, postoji jedan slučaj u kojem štucanje bebe u trbuhu može biti indikacija opasnijeg zdravstvenog stanja. Neka istraživanja ukazuju na poveznicu između štucanja bebe u trbuhu i problema s pupčanom vrpcom.

To je vrlo rijetka pojava, a kod bebe može uzrokovati:

  • promjene u brzini otkucaja srca
  • nakupljanje ugljikovog dioksida u krvi
  • promjene krvnom tlaku
  • oštećenje mozga

Ukoliko uočite znatno povećanje učestalosti pojavljivanja štucnjeva kod bebe u trbuhu, njezinu jačinu i brzinu, najbolje je da se obratite ginekologu. Uputite se na pregled i ako beba odjednom postane jako mirna, a štucanje ne prestane. Ginekolog će ultrazvukom otkloniti sve sumnje i pregledati vas i bebu kako bi osigurao da je sve u redu.

Štucanje bebe u trbuhu

Kako se nositi sa stresom i ublažiti štucanje kod bebe u trbuhu?

Zaista ne trebate biti zabrinuti ako beba štuca redovito ili ne štuca uopće. Štucanje bebe u trbuhu je prirodno, zdravo i ukazuje na to da se beba normalno razvija. Ako se želite umiriti i potvrditi da je sve u redu, pratite učestalost javljanja štucanja kod bebe u trbuhu te se posavjetujte s ginekologom na pregledu.

Ako vam štucanje kod bebe u trbuhu donosi nelagodu, postoji nekoliko načina kako je ublažiti:

  • Prošetajte! Kretanje može promijeniti bebin položaj i umiriti dijafragmu.
  • Popijte vode! Moguće je da vašem organizmu nedostaje vode pa da to utječe i na bebu.
  • Pojedite proteinsku užinu! Jabuke, kikiriki i krekeri od sira će dati vašem organizmu dodatnih proteina koji mogu uspavati bebu.
  • Popijte čaj od kamilice! Kamilica dokazano umiruje živčani sustav.

Pogledajte kako štucanje bebe u trbuhu izgleda na ultrazvuku i uživo!


Tena Gunčević
Tena Gunčevićhttps://www.maminsvijet.hr/
Tena Gunčević dolazi sa Hrvatskih studija. U slobodno vrijeme uživa u društvu knjige, papira i olovke. Predah od riječi pronalazi u gledanju serija i filmova, fotografiranju prirode i druženju s mačkama (i ljudima). Osim što piše za MaminSvijet.hr, zaposlena je i kao asistentica na Novoj TV.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....