NaslovnicaTrudnoća i dojenjeTrudnoćaNuhalni nabor - zašto se mjeri i koliko su rezultati pouzdani?

Nuhalni nabor – zašto se mjeri i koliko su rezultati pouzdani?

Mjernje nuhalnog nabora je pretraga koja se izvršava kao dio ultrazvučnog pregleda prvog  tromjesečja fetusova života. Koristi se za rano otkrivanje kromosomskih abnormalnosti.

Mnogi roditelji se pitaju treba li obaviti pretragu nuhalnog nabora i zašto. Također, većinu zanima kada i kako se provodi te koje su normalne vrijednosti nuhalnog nabora i  povezanost s nosnom kosti fetusa. Rezultati testa nuhalnog nabora s određenim stupnjem pouzdanosti otkrivaju kromosomske abnormalnosti, poput Downova sindroma.

Nuhalni nabor: što je, kada se obavlja mjerenje i što mjeri?

Pretraga nuhalnog nabora se obavlja unutar rutinskog tromjesečnog ultrazvuka. To je ujedno i prvi ultrazvuk na kojem se otkriva je li fetus živ, raste li i razvija se normalno. Iako je prerano vidjeti spol djeteta, roditelji nakon ultrazvuka dobivaju prvu sliku bebe. Prvi tromjesečni ultrazvuk se provodi između 11. i 14. tjedna trudnoće. Obično se provodi u 12. tjednu, ali se po potrebi može izvesti malo ranije ili kasnije.

Nuhalni nabor

Nuhalni nabor je naziv za nakupinu tekućine (limfe) u stražnjem području vrata nerođenog djeteta. Ako je nuhalni nabor kod bebe povećan, to znači da je tijekom prvog tromjesečja svog života u tom dijelu nakupila višak tekućine.

Pregled nuhalnog nabora mjeri taj višak tekućine, a on može ukazati na određene abnormalnosti. Mjeri se između 10. i 14. tjedna trudnoće. Ukoliko je nuhalni nabor povećan, to ne znači da beba automatski ima određenu abnormalnost. On je indikacija doktoru da provede dodatne testovi te više pažnje posveti pretragama mogućih kromosomskih abnormalnosti nerođenog djeteta.

Kako se obavlja pregled nuhalnog nabora?

Pregled nuhalnog nabora, zajedno s ultrazvukom, u pravilu ne traje više od 30 minuta. Naravno, uvijek postoje odstupanja od pravila zbog određenih nepredviđenih situacija. Tromjesečni ultrazvuk, zajedno s pregledom nuhalnog nabora, se odvija na sljedeći način:

 1. Doktor (ginekolog ili radiolog) trudnicu upućuje da legne na leđa.
 2. Područje donjeg dijela abdomena namaže se gelom.
 3. Pomoću ultrazvuka najprije se mjeri veličina djeteta te odgovara li ona vremenu začeća.
 4. Doktor pregledava postoji li bilo kakva nepravilnost na bebinom tijelu ili unutarnjim organima.
 5. Doktor se koncentrira na područje bebina vrata gdje se nalazi nuhalni nabor. U nekim slučajevima će morati jače pritisnuti uređaj kako bi bolje vidio eventualno zadebljanje, ali to trudnicu niti bebu neće boljeti (moguća je samo manja nelagoda).
 6. Mjeri se veličina nuhalnog nabora te se rezultati očitavaju na monitoru.
 7. Ukoliko postoji određena abnormalnost, trudnicu se upućuje na daljnje pretrage.

Ponekad se doktor odluči za pregled putem vaginalnog ultrazvuka. Tada se gel namaže na vrh uređaja koji se zatim nježno umeće u vaginu te provodi do maternice. Ultrazvuk se zatim obavlja na isti način kao i abdominalni. Vaginalni pregled nuhalnog nabora ne boli – moguća je samo manja nelagoda.

Je li pregled nuhalnog nabora obavezan?

Svakoj trudnici će se pregled nuhalnog nabora predložiti tijekom prvog tromjesečnog ultrazvuka, neovisno o dobi. Međutim, trudnice starije od 35 godina imaju veći rizik od rađanja djeteta s određenim kromosomskih abnormalnosti. Da bi se to provjerilo što je ranije moguće, predlaže se pretraga nuhalnog nabora fetusa.

Nuhalni nabor

Roditelji mogu odlučiti i da ne žele provođenje pregleda nuhalnog nabora. Ali, to nikada neće biti u skladu sa savjetom doktora. Pregled nuhalnog nabora nikako nije invazivna metoda: neće boljeti niti bebu niti mamu. Uz to, nema rizika od spontanog pobačaja uzrokovanog pregledom nuhalnog nabora.

Kako se pripremiti za pregled nuhalnog nabora?

Ne postoji posebna priprema za pregled nuhalnog nabora fetusa. Doktor će od vas zahtijevati jedino da na pregled dođete punog mjehura ili će vas uputiti da, dok čekate pregled, popijete dvije do tri čaše vode.

Pun mjehur je za pregled bitan jer pomiče mjehur iz područja koje doktor gleda u područje abdomena. Tako doktor ima bolji pogled na maternicu i bebu. Naravno, ne trebate piti toliko vode da vam to stvara nelagodu. Doktor će vas svakako uputiti da djelomično ispraznite mjehur ukoliko vam to uzrokuje bol.

Nuhalni nabor: normalne vrijednosti i mjere

Nakon pregleda, doktor će s vama podijeliti rezultate. Veličina nuhalnog nabora ovisi o veličini fetusa. U vrijeme pregleda nuhalnog nabora, fetus bi trebao biti veličine između 45 i 85 milimetara. Normalna veličina nuhalnog nabora za bebu tih proporcija je sve manje od 3.5 milimetara. Nuhalni nabor kasnije raste zajedno s bebom.

Fetus koji ima nuhalni nabor veličine do 1.3 milimetra ima vrlo mal rizik za obolijevanjem od Downova sindroma. S druge strane, dijete koje ima nuhalni nabor veći od 6 milimetara ima visoke šanse za obolijevanjem od bolesti uzrokovanih kromosomskim abnormalnostima.

Nuhalni nabor po tjednima

Zdrav nuhalni nabor fetusa od 11 tjedana je do 2 milimetra. Važno je napomenuti da u ovako ranom stadiju provođenja testa, 9 od 10 beba s nuhalnim naborom veličine od 2.5 do 3.5 milimetara neće imati kromosomske abnormalnosti kada se još malo razviju. U 12. tjednu trudnoće normalna veličina nuhalnog nabora je 1.7 milimetara, a u 13. tjednu trudnoće 2.8 milimetara.

Veličine nuhalnog nabora variraju i ovise o rastu bebe. Ako beba u 13. tjednu trudnoće ima nuhalni nabor veličine, na primjer, 3.5 milimetra, ne znači da automatski ima kromosomsku abnormalnost, već da ima malo veći rizik od poželjnog. Doktor će napraviti sve pretrage kako bi isključio rizike te će vam naposljetku, kada bude siguran, dati dijagnozu.

Kromosomske abnormalnosti: što znače za bebu?

Ukoliko je nuhalni nabor povećan, to znači da postoje određeni rizici za postojanjem kromosomske abnormalnosti. Međutim, to ne znači da beba automatski ima određenu abnormalnost, već da ima povećan rizik za dobivanjem istih.

Nuhalni nabor

Kromosomske abnormalnosti (Trisomy 13, 18, 21)

 • Down sindrom – beba ima Down sindrom kada ima dupli 21. kromosom na svakoj stanici u tijelu. Stanje vodi do raznih fizičkih i intelektualnih izazova za dijete i roditelje.
 • Edwardov sindrom – fetus ima dupli 18. kromosom na svakoj stanici na tijelu. Nažalost, ovakvo stanje rezultira smrću neposredno nakon poroda ili spontanim pobačajem. Rijetka su djeca koja dočekaju prvi rođendan, a smrtnost do te dobi je oko 95%.
 • Patau sindrom – svaka stanica ima dodatni 13. kromosom. I u ovom slučaju je, na veliku žalost, visoka mogućnost smrti djeteta tijekom trudnoće ili nakon porođaja. Ako dijete i preživi rođenje, očekivani životni vijek nije dug.

Nuhalni nabor i nosna kost

Pregled nuhalnog nabora će također otkriti vidi li se na ultrazvuku nosna kost vašeg djeteta. Istraživanja potvrđuju da u prosjeku 3 do 4 djeteta s Downovim sindromom nemaju vidljivu nosnu kost tijekom prvog tromjesečnog pregleda.

Ponekad se nosna kost niti ne može vidjeti prije 11. tjedna trudnoće. Ali njezina vidljivost je svakako pozitivan znak za pravilan rast i razvoj djeteta te smanjena mogućnost od kromosomske abnormalnosti.

Nuhalni nabor

Rezultati pregleda nuhalnog nabora

U pravilu, rezultati se čekaju ovisno o ozbiljnosti situacije. U većini slučajeva je pregled samo rutinski pa se rezultati mogu čekati i po par dana. Ako je situacija iz nekog razloga hitna ili ozbiljna, rezultati se mogu dobiti i kroz nekoliko sati. Prije nego vam da konačno mišljenje, doktor će provjeriti krvnu sliku, obaviti testove krvi i dodatne testove po potrebi.

Doktorova uloga je da roditeljima razjasni rezultate pregleda nuhalnog nabora. Oni su izrečeni u postotcima i mogu se, na jednostavan način, objasniti ovako:

 • Ukoliko je rizik da vaša beba ima kromosomske abnormalnosti, na primjer, 1 od 50, to znači da će od 50 trudnica koje imaju rezultate pretrage identične vašoj, 1 beba imati abnormalnosti, a njih 49 neće.
 • Ako je rizik, na primjer, 1 od 5000, znači da će jedna beba od njih 5000 imati određenu abnormalnost. Njih 4999 će se roditi potpuno zdrave. Navedeno zapravo znači da što je veći drugi broj u rezultatu, manji je rizik od oboljenja.

Važno je napomenuti da normalan rezultat pregleda nuhalnog nabora ne znači da beba nema akromosomske abnormalnosti, već samo da ima mali rizik od obolijevanja. Isto tako, abnormalan rezultat pregleda ne znači automatski da je beba bolesna, već samo da pripada rizičnijoj skupini i da će doktori s posebnom pažnjom pratiti rast i razvitak.

Koliko je pouzdan pregled nuhalnog nabora?

Pregled nuhalnog nabora je, prema istraživanjima većine znanstvenika, prilično pouzdana metoda ranog otkrivanja kromosomske abnormalnosti, posebno Downovog sindroma. Ovisno o istraživanju, rezultati pouzdanosti su od 80 do 90 posto.

To ne znači da 80 do 90 posto djece s povećanim nuhalnim naborom imaju Downov sindrom – to samo znači da postoje određene sumnje i da će doktori pažljivije pratiti trudnoću. U pravilu, jedna trećina djece s povećanim nuhalnim naborom se rodi s Downovim sindromom. Ostatak djece se rodi i odraste potpuno zdravo.

Što ako beba ima povećan nuhalni nabor?

Prvo i osnovno što će biti učinjeno su dodatne pretrage. Tada ćete se savjetovati s liječnikom o najboljem mogućem ishodu za rođenjem zdrave bebe. Bit će vam dana opcija na koji način nastaviti trudnoću, ili je prekinuti.

Uzevši u obzir sve pozitivne i negativne strane pregleda nuhalnog nabora, važno je napomenuti da je rizik od rođenja djeteta s Downovim sindromom ili drugim kromosomskim abnormalnostima stvarno malen. Odluku trebate donijeti racionalno i u dogovoru s liječnikom.

Nuhalni nabor

Pokušajte se opustiti i dati si vremena. Stres nikako nije dobar za bebu niti za mamu. Mogućnost da se dijete rodi i odraste zdravo su zaista visoke, a pozitivan test na povećan nuhalni nabor je ništa drugo nego pokazatelj liječniku da obrati više pažnje na zdrav razvitak vaše buduće bebe. 

Tena Gunčević
Tena Gunčevićhttps://www.maminsvijet.hr/
Tena Gunčević dolazi sa Hrvatskih studija. U slobodno vrijeme uživa u društvu knjige, papira i olovke. Predah od riječi pronalazi u gledanju serija i filmova, fotografiranju prirode i druženju s mačkama (i ljudima). Osim što piše za MaminSvijet.hr, zaposlena je i kao asistentica na Novoj TV.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....