NaslovnicaTrudnoća i dojenjeTrudnoćaVagina u trudnoći i nakon poroda

Vagina u trudnoći i nakon poroda

Mnoge žene zanima kroz kakve promjene prolazi njihova vagina u trudnoći i još više – kako će ona izgledati nakon poroda. Provjerite pomoću kojih vježbi možete ubrzati povratak vagine u pretporođajno stanje i što možete očekivati nakon poroda.

Vagina ili rodnica je ženski spolni organ koji spaja vanjske spolne organe s unutarnjima. To je mišićna cijev koja se spaja na vrat maternice i vrlo je elastična, što omogućuje rodnici da se vrlo brzo proširi i isto tako vrati u početno stanje.

Vagina je u trudnoći jače prokrvljena. Zbog pojačanog lučenja hormona dolazi do pojačane sekrecije sluzi koja u trudnoći mijenja izgled i može biti različite boje, količine ili gustoće.

Zadaća rodnice je da ispušta sve izlučevine koje dolaze iz maternice. Tijekom poroda rodnica predstavlja dio porođajnog kanala i u vrijeme poroda rodnica je maksimalno proširena, do 10 centimetara, kako bi se beba mogla poroditi.

Vagina nakon poroda – hoće li se vratiti u pretporođajno stanje?

Nakon poroda rodnicavagina je naravno rastegnuta, otečena i prije svega bolna. Postepeno će se  vratiti u svoje prvobitno stanje, ali uvijek postoji mogućnost da će ostati nešto veća nego prije. Naravno na to utječu određeni faktori kao što je primjerice broj porođaja, veličina bebe i izvođenje Kegelovih vježbi. Kegelove vježbe jačaju mišiće zdjeličnog dna te oporavljaju tonus mišića nakon porođaja.

U narednih nekoliko dana nakon poroda otekline će se naravno smanjivati a mišići rodnice počet će pomalo vraćati svoj tonus te će kroz nekoliko tjedana rodnica postajati sve manja. U tome vam uvelike mogu pomoći gore navedene Kegelove vježbe.

Međica – pucanje i oporavak nakon poroda

Međica je sama po sebi elastična i za vrijeme poroda može se dovoljno rastegnuti kako ne bi bila potrebna epiziotomija. U nekih žena međica samo malo popuca, u nekih više a u većini slučajeva liječnici zarežu manje ili više međicu kako bi se skratilo vrijeme tiskanja i spriječile ozljede mekog tkiva. No bez obzira na to jesu li vas šivali ili ne i međica će isto kao i vagina biti bolna nakon poroda.

U slučaju pucanja tkiva ili epiziotomije, međici je potrebno vrijeme kako bi zacijelila. Bolove ćete osjetiti dok sjedite ili mokrite.

Prvih dana nakon poroda koristite vrećice leda ili hladne obloge kako bi spriječili oticanje i kako bi ublažili bol.

Da bi umanjili bolove pokušajte stiskati mišice stražnjice prilikom sjedenja ili jednostavno izbjegavajte sjediti dok međica ne zacijeli.

Veliku pozornost posvetite higijeni međice, posebice kad krene vaginalni iscjedak  kako ne bi došlo do upale. Jako često mijenjajte uloške, nekoliko puta dnevno operite to područje i, ako je sve u redu, međica bi trebala zacijeliti kroz dva tjedna.

Vaginalni iscjedak nakon poroda

Odmah nakon poroda kod žene se javlja postnatalno krvarenje koje je kao jača menstruacija, bez mirisa i ugrušaka. Postnatalno krvarenje događa se zbog odvajanja posteljice od maternice i na taj način se maternica očisti i od eventualnih zaostalih tkiva ili ovoja.

Postnatalno krvarenje može trajati i do šest tjedana. Prvih nekoliko dana krv je svijetlo crvene boje i postepeno se mijenja u roskasti ili smećkasti vaginalni iscjedaklohiju, koji na završetku krvarenja ima ili bijelu ili žutu boju.

Za vrijeme postnatalnog krvarenja ne preporučuje se korištenje tampona zbog mogućnosti skupljanja bakterija oko tampona što bi moglo dovesti do dodatnog inficiranja rodnice.

Zasigurno je najbolje koristiti obične higijenske uloške od vate jer su oni najugodniji. Pogotovo u ovim prvim danima nakon poroda kad ste jako iziritirani, otečeni i bolni.

Kristina Bošnjak
Kristina Bošnjakhttps://www.maminsvijet.hr/
Kristina Bošnjak majka je dvoje prekrasne djece školske dobi. Djevojčice Lane te malenog Luke. Za MaminSvijet piše iz užitka i vlastitog iskustva.
  1. U trecem sam mjesecu trudnoce i ponekad me zna u vagini tako zabolit kao da me probode. Najvise prilikom sjedanja i pinekad dok hodam. Pa me zanima zasto i jeli to normalno.? Do sad je sve bilo u redu s trudnocom. Sad mi je ginekolog na godisnjem pa zato ovdje pitam.
    Hvala unaprijed.
    Pozdrav

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....