NaslovnicaKutak za mameFit mamaVježbanje nakon carskog reza - 3 vježbe koje će vam pomoći u...

Vježbanje nakon carskog reza – 3 vježbe koje će vam pomoći u oporavku

Svaka od nas je jedinstvena, drugačija od svih ostalih žena fizički, psihički, emocionalno… svaka je neponovljiva.

Naravno, iz toga slijedi da ćemo različito podnositi iste faze, situacije života. Sve ćemo proći pubertet, ali svaka će proživjeti/doživjeti promjene koje on donosi drugačije, sve ćemo se zaljubiti, ali svakoj će se to drugačije manifestirati, svaka će to osjetiti na svoj način…

Isto je tako s trudnoćom i porodom. Ni jedna trudnoća, ni jedan porod nije isti (ako zbog ničeg drugog, zbog krajnjeg rezultata – bebe :).  Postoji niz razloga zašto su neke žene rodile vaginalno, a neke carskim rezom koji je invazivniji način pa stoga sam oporavak i zacjeljivanje dulje traje (nego ono nakon vaginalnog).

Vježbanje nakon carskog reza

Danas vam pišem o 3 vježbe kojima same sebi možete pomoći u oporavku i vraćanju funkcionalnosti nakon carskog reza. Molim vas, ne upuštajte u nikakvu fizičku aktivnost prije nego ste se savjetovale sa svojim liječnikom i dobile „zeleno svijetlo“ za rekreaciju.

Ponekad volimo misliti da same sve znamo najbolje i dosta puta ispadne da nije baš uvijek tako (pišem iz iskustva), zato bez obzira koliko vas više ništa ne boli i ne zateže, prije nego krenete vježbati konzultirajte se s liječnikom – on/a će znati najbolje da li je došao trenutak da se bacite na čučnjeve i izdržaje.

Disanje u/iz trbuha

Disanje u/iz trbuha
Disanje u/iz trbuha

Ovo je savršena vježba za opuštanje i izrazito aktivira abdominalne mišiće te ih „prisiljava“ da se više uključe u svakodnevne aktivnosti koje obavljate.

Najaktivniji mišići: transverse abdominis (transverzalni abdominalni mišići)

Izvođenje:

 • Lezite na leđa na udobnu površinu
 • Položite dlanove na trbuh i opustite se
 • Duboko udahnite na nos; osjetite kako vam se abdomen širi prema dlanovima
 • Izdahnite kroz usta; kako izdišete, uvucite pupak prema kralješnici, stišćući pritom mišiće abdomena; zadržite 5 sekundi
 • Ponovite 5-10 udaha 3 puta na dan

Kegelove vježbe – sjedećki

Kegelove vježbe - sjedećki
Kegelove vježbe – sjedećki

Sloj vezivnog tkiva – fascia – spaja mišiće abdomena i mišiće zdjeličnog dna te im omogućava da zajedno rade.

Kegelove vježbe su izvrsna vježba za jačanje i aktivaciju mišića zdjeličnog dna. Dokazano je efikasno služe kao prevencija inkontinencije, općenito, a posebice nakon poroda.

Najaktivniji mišići: Mišići zdjeličnog dna.

Izvođenje:

 • Sjednite na rub stolice sa stopalima položenim na pod
 • Stisnite mišiće zdjeličnog dna – stisnite se kao da pokušavate zadržati mokraću
 • Stisnite kao da želite zatvoriti otvor vagine, anusa i uretre; kao da ih želite udaljiti -odignuti od sjedala.
 • Zadržite sve tako stisnuto maksimalno koliko možete; počnite s 5 sec za početak pa postepeno povećavajte trajanje
 • Duboko udahnite i izdahnite pri opuštanju kontrakcije
 • Isprobavajte Kegelove vježbe u drugačijim pozicijama; ležeći na boku, stojećki…
 • Napravite 8-10 ponavljanja s 2 minute odmora između kontrakcija; ponovite 2 puta tjedno.

3. Izdržaj na zidu u sjedećem položaju (Wall sit)

Wall sit
Wall sit

Ovo je jedna fina izometrična vježba koja će vam upregnuti sve mišićne skupine, a da pritom ne mrdnete ni malim prstom. 🙂

Najaktivniji mišići: kvadricepsi, stražnja loža, mišići zdjeličnog dna, abdominalni zid, donji dio leđa

Izvođenje:

 • Stanite leđima okrenuti prema zidu, stopala udaljenih cca 30 cm od zida
 • Polako se leđima naslonite na zid i spustite u sjedeći položaj
 • Vaši kukovi i koljena trebaju biti pod kutem od 90
 • Stisnite mišiće abdomena. Duboko udahnite i pri izdahu uvucite trbuh – kao da želite pupak „zalijepiti“ za kralježnicu.
 • Za dodatni bonus, stisnite mišiće zdjeličnog dna kao u Kegelovim vježbama.
 • Držite koliko najduže možete. Uzmite odmor od 1 minute i ponovite 5 puta
Valentina Sumpor, dipl. oec.
Valentina Sumpor, dipl. oec.https://www.facebook.com/SanaGravida/

Valentina Sumpor - vlasnica i voditeljica centra SanaGravida za savjetovanje i vježbanje žena, trudnica.

Rođena sam 13.05.1990. u Zagrebu, završila Gornjogradsku gimnaziju. Od 1. razreda osnove do kraja srednje isprobala sam gotovo sve sportove od karatea, košarke, jahanja, odbojke, tenisa... da bi se u srednjoj primila trčanja do početka studiranja Ekonomije u Zagrebu (EFZG) kada sam prvi put na nagovor bratića otišla u kvartovsku teretanu i zaljubila se u bučice i čučnjeve na prvu.

Iako sam se većinu vremena rekreativno bavila nekom aktivnošću, kao dijete i adolescentica, borila sam se s viškom kilograma te sam kao većina curica i žena bila meta za ismijavanje i ruganje što mi se dosta odrazilo na samopouzdanje i sliku koju sam imala o svome tijelu.

Kad je počela moja ljubav prema fitnessu i životnom stilu koji ga prati, počeo je i moj put - rad na samoj sebi. Moji prvi studentski poslovi su bili na recepcijama fitness centara u Zagrebu gdje sam od nesebične pomoći kolega jako puno naučila.

Kroz vrijeme, u nastojanju da se vratim u formu, jedem pravilno, vježbam itd. moji prijatelji i obitelj su također počeli mijenjati navike - usvajati moje.

Uživanjem u pomaganju drugima, motiviranju da sami počnu s promjenom, prvim korakom prema svom cilju, shvatila sam da je to ono što želim raditi u životu, da mi je to strast i smisao. To me dovelo na Fitness Učilište - jednu od top 5 najboljih odluka koje sam napravila u životu.

Po primitku Certifikata za instruktora fitnessa u teretani, počela sam trenirati svoje prve klijente i još više se zaljubila u taj cijeli svijet.

Kako sam diplomirala na Ekonomiji, želja mi je bila spojiti svoja dva interesa; marketing i fitness. Prije dvije godine rodila se ideja o tome da bih možda mogla otvoriti nešto svoje. Neki mali centar, ugodan i udoban s obiteljskom atmosferom gdje ću pomagati drugima da lakše prođu težak put koji sam sama prošla i zavole sami sebe, prihvate ono što ne mogu promijeniti i promijene ono što mogu - sebe.

Na jednom nedjeljnom ručku sam pričala mami o svojim planovima. Laknulo mi je kad sam osjetila njeno oduševljenje idejom. Kako smo počele sve više „brainstromati“ o ideji, postalo je jasno da obje imamo vrijednosti i snage koje treba udružiti. To je bio začetak SaneGravide, mog centra za savjetovanje trudnica i vježbanje žena.

Valentina Sumpor, fitness instruktorica Valentina Sumpor, fitness instruktorica

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....