NaslovnicaTrudnoća i dojenjePorodKrvarenje nakon poroda (lohije) - uzroci, trajanje i moguće komplikacije

Krvarenje nakon poroda (lohije) – uzroci, trajanje i moguće komplikacije

Krvarenje nakon poroda je potpuno normalna pojava koja traje sve dok tkivo maternice ne zacijeli. Vaginalno krvarenje i iscjedak nakon poroda javljaju se kod svih rodilja. Sadržaj kojeg se tijelo oslobađa naziva se lohije i kombinacija je tkiva maternice, sluzi i krvi.

Nažalost, ovo nije tema o kojoj se često priča, no krvarenje nakon poroda, vaginalnim putem ili carskim rezom, normalna je pojava jer se tijelo pokušava “očistiti” od krvi i tkiva u maternici koje je pomagalo bebi da se razvija tijekom devet mjeseci.

U nastavku članka možete pronaći sve što morate znati o lohijama, koji su uzroci, koliko dugo traje krvarenje nakon poroda, kako njegovati intimno područje te koje su moguće komplikacije.

Krvarenje nakon poroda (lohije) – uzroci

Nakon poroda dolazi do odvajanja posteljice od maternice. U tom procesu nastaje rana od otprilike dvanaest centimetara. S obzirom da je rana velika, tijelo se mora pobrinuti da ne dođe do prekomjernog gubitka krvi.

Tada se maternica počinje grčiti i skupljati što ćete osjetiti kao (katkad bolno) zatezanje u donjem dijelu trbuha. Na taj će se način zatvoriti krvne žilice u maternici i formirati ugrušci. Takvi će se grčevi nastaviti prilikom dojenja u trenutku stimuliranja bradavice te će upravo ti grčevi poticati brže izlučivanje lohije. Dojenje će u tom trenutku poticati brži oporavak organa.

Lohije nakon carskog reza

Lohije se pojavljuju kod svih rodilja, neovisno o tome jesu li rodile prirodnim putem ili carskim rezom. Količina lohija je obično manja nakon carskog reza jer se tijekom zahvata sadržaj maternice čisti te će krvarenje u prva 24 sata biti slabije. (Vinter, 2015.)

Zaostala posteljica poslije poroda

Posteljica je organ koji hrani bebu tijekom trudnoće. Ako se tijelo nakon poroda ne riješi zaostalih komada posteljice, maternica se neće moći vratiti u stanje prije trudnoće što će rezultirati dužim i jačim krvarenjem.

Kako bi se otkrilo što je razlog pretjeranom krvarenju liječnik će vas poslati na ultrazvuk. Ukoliko se utvrdi da je u maternici ostalo dijelova posteljice liječnik vam može dati lijekove za stezanje maternice koji izazivaju kontrakcije kako bi se potaklo izbacivanje komadića posteljice. Ipak, ponekad je potrebna i kiretaža.

Budite oprezni jer zaostala posteljica poslije poroda može izazvati razne komplikacije, s obzirom da je idealno stanište za mikroorganizme, a u nekim slučajevima može dovesti i do sepse. Svakako potražite pomoć liječnika kod svakog povišenja tjelesne temperature, malaksalosti ili krvarenja iz maternice koje ima tendenciju pojačavanja.

Krvarenje nakon poroda (lohije) – Trajanje

Krvarenje je najjače prvih par dana nakon rođenja vaše bebe. Babinje traje oko šest tjedana nakon poroda u kojem će se vremenu krvarenje smanjiti i na kraju i nestati te će se nakon toga javiti menstruacija.

Više o menstruaciji nakon poroda pročitajte u našem članku: Dojenje i menstruacija – kada očekivati menstruaciju nakon poroda i utječe li na dojenje?

Što je normalna količina krvarenja nakon poroda?

Prvih par dana nakon poroda krv će biti žarko crvene boje. Slabljenjem krvarenja boja prelazi u smeđu pa sve do žuto-bijelog iscjetka koji označava kraj krvarenja.

Ako primijetite male ugruške krvi, ne brinite, u redu je dok su veličine otprilike kao kovanice. Postoji mogućnost da ćete više krvariti kada dođete kući s bebom. To može biti zato što se više krećete. Ako se to dogodi sjednite i odmorite malo. Normalno je osjetiti mlaz krvi kada se ustanete. To je zbog oblika vagine. Krv se skuplja u dijelu koji je oblika čašice dok ležite ili sjedite. Kada se ustanete iscuri van.

Nakon otprilike 10 dana trebali bi primijetiti da se krvarenje smanjuje. Lagano krvarenje može potrajati i do 6 tjedana nakon poroda. Za to vrijeme trebali biste koristiti higijenske uloške, nikako tampone pošto mogu prouzrokovati infekciju radi zadržavanja zaostalog tkiva u tijelu.

Odsutnost lohija nije normalna pojava i može upućivati na zadržavanje krvi unutar maternice ili na infekciju. (Vinter, 2016)

Kakvo krvarenje nakon poroda možete očekivati?

Krvarenje nakon poroda može trajati od dva do osam tjedana. Lohija se svakim danom mijenja, što je odraz raznih stadija cijeljenja maternice:

 • Prvi dan – crvena ili smeđe-crvena krv, jako curenje pri kojem ćete uložak mijenjati svaka dva-tri sata. Normalno je da primijetite male ugruške.
 • Od drugog do četrnaestog dana – tamno smeđa ili rozenkasto-crvena krv. U ovoj fazi krv postaje sve svjetlija te se postepeno tijekom vremena smanjuje jačina curenja.
 • Od trećeg do četvrtog tjedna – krv je svjetlija, kremasto bijele boje
 • Od petog do šestog tjedna – smeđi, rozenkasto-crveni ili kremasto žuti iscjedak koji može trajati par dana ili nekoliko tjedana

Ipak, postoji mogućnost teškog (abnormalnog) krvarenja. Najčešće se događa u prva dvadeset i četiri sata nakon poroda ali, može se pojaviti u bilo kojem trenutku tijekom prvih dvanaest tjedana nakon poroda.

Krvarenje nakon poroda (lohije) - uzroci, trajanje i moguće komplikacije
Krvarenje nakon poroda (lohije) – uzroci, trajanje i moguće komplikacije

Krvarenje nakon poroda (lohije) – komplikacije

Kako možete znati da je krvarenje abnormalno? Mnogo žena ne zna da imaju teško krvarenje dok ne prepoznaju popratne znakove kao što su povećanje tjelesne temperature, osjećaj slabine, mučnina, vrtoglavica, ubrzan rad srca. No kako prepoznati teško krvarenje i prije tih simptoma?

 • Količina krvi koju gubite – ako vam je potrebno više od jednog uloška po satu
 • Ugrušci krvi – ako primijetite velike ugruške, veličine šljive
 • Vrsta krvarenja – ako je krvarenje konstantno bez stajanja

Ostali popratni simptomi teškog krvarenja su:

 • nizak krvni tlak
 • vrtoglavica
 • osjećaj slabosti
 • mučnina
 • ubrzan rad srca
 • zamagljen vid
 • groznica
 • nervoza
 • ubrzano disanje
 • bol i oticanje vagine i vaginalnog područja (kod hematoma)

Gubitak krvi nakon poroda može dovesti do ozbiljnog manjka željeza u krvi što može rezultirati anemijom.

Kako izbjeći anemiju nakon poroda?

Nakon gubitka određene količine krvi tijekom postporođajnog krvarenja često tijelu nedostaje željeza što može dovesti do anemije. Kako bi izbjegli anemiju pripazite što jedete i pijete. Konzumirajte hranu bogatu željezom kao na primjer:

 • crveno meso i morske plodove
 • tamno zeleno listasto povrće poput špinata
 • bučine sjemenke, orašaste plodove i slanutak
 • leće
 • grahorice, grašak

Morate povećati razinu željeza u tijelu jer ono ima važnu ulogu u proizvodnji hemoglobina. Jednako važno je konzumirati hranu bogatu vitaminom C kako bi pomogli tijelu da apsorbira željezo.

Hrana koju trebate izbjegavati su svakako mliječni proizvodi jer u sebi sadrže kalcij koji može otežati apsorpciju željeza u tijelu. Također konzumirajte i hranu bogatu vlaknima i voće kako bi izbjegli probavne smetnje.

Više o anemiji pročitajte u članku: Anemija u trudnoći – uzroci, simptomi i liječenje

Krvarenje nakon poroda (lohije) – kako si pomoći?

Svakako redovito održavajte higijenu, pogotovo ako je došlo do pucanja međice tijekom poroda. Pazite da nakon tuširanja dobro osušite oštećeno područje. Tuširajte se barem jednom dnevno najbolje toplom vodom. Ni slučajno nemojte koristiti jake gelove ili šampone.

Preporuka je nakon svakog odlaska u toalet isprati ranu običnom vodom jer rana mora biti čista. Nakon ispiranja, osušite vaginalno područje (možete upotrijebiti pamučni uložak / Vir 80, Chicco…).

Također, nikako se ne preporučuje upotreba tampona minimalno šest tjedana s obzirom da se rizik od infekcije povećava, radi zadržavanja zaostalog tkiva u tijelu.

Tijekom prvih nekoliko dana nakon poroda, preporučuje se nositi samo uložak za rodilje kako bi rana čim prije zarasla. Prvih nekoliko tjedana nakon poroda savjetuje se koristiti posebne uloške za rodilje (većina rodilja preporučuje VIR 80, Chicco), a kasnije možete koristiti obične pamučne uloške. Ako vam to odgovara, uloške možete koristiti u kombinaciji s jednokratnim gaćicama (mrežastim ili običnim).

Osobito je važno, tijekom prvih šest tjedana od poroda, nikako nemojte dizati teške terete i naprezati se. Ne zaboravite da je babinje period u kojem se trebate odmoriti. Devet mjeseci je tijelu bilo potrebno da se pripremi za porod i treba mu određeno vrijeme da počne funkcionirati kao prije.

Također ne zaboravite da uvijek možete kontaktirati patronažnu sestru koja vam u prvim danima može odgovoriti na sva pitanja vezana uz bolove, higijenu, dojenje, količinu krvarenja i sl.

Kako vam sve patronažna sestra može pomoći pročitajte u članku: “Patronažna sestra – što radi i kako može pomoći trudnici, rodilji i bebi?

Kada posjetiti liječnika?

Ako nakon prestanka krvarenja dođe do ponovnog krvarenja, ako nakon desetak dana nakon poroda i dalje obilno krvarite, osjetite bilo kakve simptome vrtoglavice ili mučnine svakako posjetite liječnika.

Razlog posjeti liječniku također može biti i povišena tjelesna temperatura, groznica i neugodan miris tijekom krvarenja, svrbež ili iscjedak, što može ukazivati da je došlo do infekcije, a to se najčešće događa kada u tijelu žene ostane dio posteljice što u najgorem slučaju vodi do sepse. U slučaju da sumnjate u bilo koje od nabrojanih simptoma ne ignorirajte ih i odmah(!) potražite mišljenje stručnog liječnika.

Na kraju, potražite potporu obitelji i prijateljica te razgovarajte o svojim strahovima jer u ovome svakako niste same.

Poslušajte što o krvarenju nakon poroda kaže mr. sci. Darko Husar, dr. med.:

Reference
Patricia Račić
Patricia Račićhttps://www.maminsvijet.hr/author/patricia/
Patricia Račić je autorica na portalu MaminSvijet.hr. Obrađuje teme iz područja zdravlja i prehrane, a želja joj je pomoći roditeljima da na brz i jednostavan način dođu do provjerenih i korisnih informacija te im pribižiti teme koje su dio svakodnevnice jedne mame.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....