NaslovnicaTrudnoća i dojenjeTrudnoćaAnemija u trudnoći - uzroci, simptomi i liječenje

Anemija u trudnoći – uzroci, simptomi i liječenje

Do anemije ili slabokrvnosti u trudnoći dolazi uslijed nedostatne količine crvenih krvnih zrnaca odnosno zbog nedovoljne količine minerala željeza u krvi. Željezo je izrazito važan mineral, neophodan za život, a njegova zadaća je stvoriti hemoglobin koji dalje prenosi kisik do svih stanica u tijelu. Do anemije može doći i ako vam nedostaju vitamin B12 te folna kiselina.

Kod žena tijekom reproduktivnog života često dolazi do anemije, a razlog tomu najčešće su obilne menstruacije, a slijedom toga i nedovoljan unos željeza iz hrane. Za vrijeme trudnoće žena također troši velike količine željeza jer se volumen krvi u njezinom tijelu povećava do 50 posto pa je potrebno i više željeza kako bi se proizvelo dovoljno hemoglobina koji će kisikom opskrbiti stanice.

Anemija u trudnoći

Kod onih trudnica koje su i prije trudnoće imale niske razine željeza u krvi, opasnost je i veća. Također, do povećane opasnosti dolazi i ako nosite više od jednog djeteta te ako ste se borili s povraćanjem u prvim mjesecima trudnoće. Do anemije za vrijeme trudnoće najčešće dolazi na njezinom početku i na kraju, prije samog poroda.

Kada saznate da ste trudni, liječnik će vas svakako uputiti na vađenje krvi kako bi se vidjela cjelokupna krvna slika, a time i imate li dovoljno željeza u krvi. Imate li nisku razinu željeza dobit ćete dodatke prehrani koje ćete uzimati onako kako vam to savjetuje liječnik.

Anemija kod majke u trudnoći donosi velik rizik za nerođeno dijete jer djetetu je željezo neophodno da bi se pravilno razvilo. Dolazi do povećanog rizika od ranijeg poroda i niže porođajne težine bebe.

Simptomi anemije

Simptomi anemije su brojni, a javljaju se od lakših i manje izraženih koje gotovo da nećete primijetiti pa sve do onih jačih koji će vam narušavati kvalitetu života.

Najčešće se javljaju:

  • umor i loša koncentracija,
  • ubrzan rad srca,
  • pospanost,
  • vrtoglavica,
  • slabi i blijedi nokti,
  • glavobolja.

Ne liječite li anemiju ona se može zakomplicirati i izazvati velike opasnosti. Tako može doći do ranijeg poroda, dijete može zaostajati s rastom i razvojem, a dolazi i do većeg rizika za pojavu infekcija kod majke te mogućnost za transfuzijom krvi.

Liječenje anemije

Da bi uspješno izliječili anemiju, liječnik će vam preporučiti da redovito uzimate kapsule. Zavisno od toga kakve su vam vrijednosti željeza u krvi, tako će slijediti i terapija. Pripazite na to da se pridržavate određene doze željeza, da terapiju na svoju ruku ne smanjujete, ali niti ne povećavate. Svaku daljnju promjenu, propisat će vaš liječnik, a sve s ciljem kako bi i vaša beba bili zdravi.

Sok od naranče u trudnoćiTablete željeza najčešće se uzimaju na prazan želudac s dovoljnom količinom vode ili soka. Preporučuje se željezo popiti s vitaminom C jer on pridonosi njegovoj boljoj apsorpciji. Možete iscijediti i sok od naranče i limuna te popiti kapsulu s prirodnim sokom. Za vrijeme terapije smanjite unose kave, čaja i mlijeka jer kofein i kalcij mogu smanjiti apsorpciju željeza.

Nuspojave uzimanja dodatka željeza

Kod velikog broja trudnica željezo loše sjeda na želudac, uzrokujući težinu u želucu i mučninu. Iz tog razloga preporučuje se da ga izbjegavate piti navečer.

Također, moglo bi vam se dogoditi da dođe do zatvora i da stolica bude tamnije boje. Ne brinite jer je sve to normalno, a ako vam dodatak željeza počne stvarati probleme, savjetujte se s liječnikom kako nuspojave možete ublažiti.

Željezo u hrani

Kako bi se na vrijeme pobrinuli da do anemije ne dođe, važno je pravilno se hraniti i unositi dovoljne količine željeza iz namirnica.

Najviše željeza naći ćete u crvenom mesu, mahunarkama, zelenom lisnatom povrću, krumpiru, suhom voću i orašastim plodovima. Najbolje će se apsorbirati željezo iz mesa pa ga nemojte izbjegavati. Također, ne zaboravite na voće koje sadrži vitamin C jer on pomaže njegovoj boljoj apsorpciji.

Izvor: Savjetnica

Mamin svijet
Mamin svijethttps://www.maminsvijet.hr/
Portal MaminSvijet.com namijenjen je svim sadašnjim i budućim mamama, koje se na najbrži način žele informirati o trudnoći, majčinstvu, ali i svim drugim obvezama koje su dio svakodnevnice jedne mame. Svjesni toga da je ponekad teško uskladiti sve obiteljske i poslovne obveze, a opet pronaći malo vremena za sebe, odlučili smo pokrenuti portal na kojemu moderne mame mogu potražiti mnoštvo korisnih informacija o svim izazovima s kojima se susreću, ali uz to se i opustiti, zabaviti te pronaći pokoji „ženski“ savjet.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....