NaslovnicaTrudnoća i dojenjeTrudnoćaSimptomi ovulacije - kako ih prepoznati?

Simptomi ovulacije – kako ih prepoznati?

Ovulacija se obično događa 14 dana prije sljedeće menstruacije i ona je glavni pokazatelj plodnosti žene. Vrijeme ovulacije varira kod svake žene i to zavisno od menstrualnog ciklusa koji može trajati od 28 do 32 dana. Tako se ovulacija može dogoditi od 10-og do 16-og dana menstrualnog ciklusa.

Svaka žena koja planira začeće prati svoje simptome ovulacije kako bi što bolje mogla odrediti kada je najbolje vrijeme za bebu. Velik broj žena ne osjeti simptome, dok se kod drugih događa čitav niz znakova koji ukazuju da je započelo njezino najplodnije razdoblje u mjesecu.

Naime, ulaskom u ovulaciju sredinom ciklusa, u tijelu žene događa se velik broj hormonalnih promjena. Osluškujući svoje tijelo i prateći simptome, žena može i sama odrediti kada kod nje nastupa ovulacija. Tako na jednostavan način možete izbjeći skupe testove koji predviđaju ovulaciju.

Naučite slušati svoje tijelo i saznajte najčešće simptome ovulacije.

Cervikalna sluz i osjećaj vlažnosti

Ulaskom u plodno razdoblje cervikalna sluz se mijenja. Nakon završetka menstruacije ona je gusta, kompaktna i čvrsta, ali nastupanjem plodnih dana, cervikalna sluz postaje rastezljiva, tanka i obilnija te nalikuje na sirovi bjelanjak. Takva sluz idealna je za začeće.

Žena ulaskom u ovulaciju osjeća veliku vlažnost koja traje cijeli dan. Brojna istraživanja otkrila su da su parovi koji su imali seksualne odnose kada je cervikalna sluz bila takva, uvijek začeli dijete. Osim toga, takva sluz pomaže boljoj prohodnosti spreme, što je bitan faktor za začeće.

Blagi grčevi ili bol na jednoj strani

Velik broj žena sredinom menstrualnog ciklusa osjeća bolove u donjem dijelu trbuha ili na jednoj strani. Često ih bude strah da se događa nešto loše pa se obrate i liječniku, no liječnik će vjerojatno utvrditi bolove kao simptom ovulacije.

Do bolova tijekom ovulacije dolazi zbog prsnuća jajne stanice, dok su grčevi posljedica toga što jajna stanica putuje do maternice kroz jajovod.

Do bolova ili grčeva, koji se obično javljaju s jedne strane trbuha, može doći prije, za vrijeme ili nakon ovulacije.

Osjećate li iste bolove često u sredini menstrualnog ciklusa, uočite i druge simptome jer vjerojatno se nalazite u ovulaciji.

Grčevi u trudnoći

Crvene mrlje – spotting

Primijetili ste crvene mrlje svijetle boje u sredini menstrualnog ciklusa? Žene se često prestraše krvi ili misle da se radi o zaostaloj krvi od prethodne menstruacije, no zapravo se može raditi o ovulaciji.

Do blagog krvarenja dolazi kada nastupi prsnuće jajne stanice. Takvo krvarenje može se dogoditi i neposredno prije ovulacije ili nakon ovulacije, a sve zbog promjene hormona.

Također, možda je riječ i o implantacijskom krvarenju, koje je jedan od najranijih znakova trudnoće.

Mučnina i nadutost

Sredinom menstrualnog ciklusa uočili ste nadutost koja vam je primjerenija kao simptom menstruacije? Naime, ista takva nadutost koju uzrokuju isti hormoni za vrijeme menstruacije, uzrokuju i nadutost za vrijeme ovulacije.

Tada dolazi do promjene hormona što uzrokuje neugodnu nadutost. Isto tako, velik broj žena osjeća i blagu mučninu koja se javlja i prije dolaska menstruacije.

Riječ je o istim hormonima koji uzrokuju jutarnje mučnine za vrijeme trudnoće, ali i velik broj simptoma PMS-a. Uz mučninu i nadutost, možete osjećati i slabost i težinu u rukama i nogama. U ovom slučaju ne radi se o gripi, već samo o dolasku ovulacije.

Mučnina u trudnoći

Porast temperature i osjetljive grudi

Kada prođe vrijeme ovulacije, dolazi do porasta progesterona. Zbog navedenog hormona dolazi i do porasta tjelesne temperature koja će blago porasti i ostati takva sve do par dana prije sljedeće menstruacije.

Ako nije došlo do začeća tjelesna temperatura će se tada polako spustiti. Isti taj hormon, uzrokoje i osjetljivije grudi nalik na stanje koje se događa za vrijeme PMS-a.

Osjećate li osjetljivost grudi u sredini ciklusa, velika je vjerojatnost da nastupaju plodni dani.

Glavobolja

Za glavobolju ili čak i migrenu koje osjećate za vrijeme ovulacije krivi su hormoni. Isto tako, navedenu glavobolju možete osjetiti i prije dolaska menstruacije.

Ako uz navedene simptome osjećate i veliku želju za svojim partnerom i seksualnim odnosima, velika je vjerojatnost da je nastupila ovulacija.

Znanstvenici smatraju da je razlog velike želje za seksom činjenica da prije same ovulacije dolazi do izlučivanja LH hormona koji je odgovoran za jači seksualni nagon kod žena.

Pratite simptome jer ako želite bebu velika je vjerojatnost da će u tim trenucima doći do trudnoće jer oni ukazuju na ovulaciju ili plodne dane.

U određivanju plodnih dana može vam pomoći naš online kalkulator plodnih dana i ovulacije.

Izvor: Savjetnica

Mamin svijet
Mamin svijethttps://www.maminsvijet.hr/
Portal MaminSvijet.com namijenjen je svim sadašnjim i budućim mamama, koje se na najbrži način žele informirati o trudnoći, majčinstvu, ali i svim drugim obvezama koje su dio svakodnevnice jedne mame. Svjesni toga da je ponekad teško uskladiti sve obiteljske i poslovne obveze, a opet pronaći malo vremena za sebe, odlučili smo pokrenuti portal na kojemu moderne mame mogu potražiti mnoštvo korisnih informacija o svim izazovima s kojima se susreću, ali uz to se i opustiti, zabaviti te pronaći pokoji „ženski“ savjet.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....