NaslovnicaTrudnoćaTrudnoća po tjednima18. tjedan trudnoće - Trudnoća po tjednima

18. tjedan trudnoće – Trudnoća po tjednima

U 18. tjednu trudnoće, vaša je beba, od tjemena do trtice, dugačka oko 15 centimetara i teži oko 200 grama.

U ovom tjednu dovršava se okoštavanje sitnih kostiju unutrašnjeg uha kao i razvitak dijela mozga koji prima i obrađuje zvučne signale. Uši su se rasporedile na svoje konačno mjesto na glavi.

Vaša beba čuje i reagira na zvuk. Možete se povezati sa svojom bebom puštajući joj najdražu glazbu. Postoje mnoga istraživanja koja govore u prilog formiranja bebinog glazbenog ukusa prije rođenja kao i povezanosti raznolike glazbe koje su majke puštale djeci prije rođenja s razvojem njihova govora.

Oko živčanih vlakana počinju se formirati zaštitne bjelančevine, mijelin, što će se nastaviti godinu dana nakon rođenja djeteta. Mijelin omogućava brzu razmjenu informacija potrebnih za koordinaciju pokreta.

U slučaju da postoje bilo kakve sumnje u malformacije srca djeteta, najbolje vrijeme za ultrazvučni pregled srca je između 18. i 22. tjedna. Okolnosti kada je preporučljivo napraviti ultrazvuk srca su: povećan nuhalni nabor, dijabetes majke, blizanačka trudnoća, srčane malformacije kod majke ili drugih članova obitelji.

Majčino tijelo u 18. tjednu trudnoće

Zakonska je obaveza da trudnica započne s porodiljnim dopustom 28 dana prije termina. Ako ne postoje zdravstvene teškoće neosporno opasne za trudnoću, većina trudnica je u 18. tjednu trudnoće aktivno zaposleno.

Ako radite takav posao u kojem morate većinu vremena stajati ili sjediti moguće je da ćete osjetiti tegobe s nogama. Najčešće su to osjećaj napetosti i težine u nogama, grčevi u listovima ili proširene vene na nogama.

Pokušajte predahnuti na poslu što je više mogućem ustanite i protegnite noge ili sjedite na povišen stolac. Odmarajte nakon posla što više s nogama na povišenom. Protok krvi može poboljšati i tuširanje naizmjenično s toplom i hladnom vodom. Nosite što udobniju odjeću i obuću, a možete si pomoći i nošenjem čarapa za vene.

Više o problemima s nogama i proširenim venama u trudnoći pročitajte u našem članku: Proširene vene u trudnoći – što ih uzrokuje i kako ih liječiti.

Prema nekim procjenama čak 80% trudnica ima problema s upalama desni i bolesti zuba. Stomatološki pregled je najbolje obaviti prije trudnoće jer je broj zahvata koji se mogu obaviti za vrijeme trudnoće ograničen. No, ako primijetite bilo kakve tegobe, nemojte si pokušavati sami pomoći bez konzultacija sa stomatologom.

Odgovore na najčešća pitanja o zubima u trudnoći možete pronaći u našem članku: Zubi u trudnoći – kako ih njegovati i zaštititi?

Trudnice prosječne tjelesne težine do ovog tjedna trudnoće trebale bi dobiti otprilike 5 kilograma. Svaka trudnica je jedinstvena pa tako i navedeni kilogrami predstavljaju samo smjernice. Ako želite provjeriti je li težina koju dobivate posljedica trudnoće a ne nakupljanja tekućine povremeno mjerite opseg oba bedra u gornjem dijelu.

Ako se radi o tipičnom debljanju u trudnoći, opseg bedara se razmjerno povećao. Ako se opseg nije povećao, a dobili ste više kilograma možda je riječ o nakupljanju tekućine što može izazvati komplikacije poput preeklampsije. Ako ste zabrinuti razgovarajte s liječnikom!

⟸ 17. tjedan trudnoće

19. tjedan trudnoće ⟹

Tanja Šprljan Szivo, univ. bacc. act. soc.
Tanja Šprljan Szivo, univ. bacc. act. soc.
Tanja Šprljan Szivo je majka četverogodišnjeg dječaka koji ju je podsjetio kako je igra najvažniji dio odrastanja. Za vrijeme i nakon studija socijalnog rada radila je s djecom i odraslima s cerebralnom i dječjom paralizom te u programu Ujedinjenih naroda za razvoj gdje je istraživala poteškoće s kojima se suočavaju različite marginalne skupine. Slobodno vrijeme provodi čitajući, izrađujući igračke ili obilazeći muzeje s mužem i sinom.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....