NaslovnicaTrudnoćaTrudnoća po tjednima14. tjedan trudnoće - Trudnoća po tjednima

14. tjedan trudnoće – Trudnoća po tjednima

U 14. tjednu trudnoće vaša je beba, od tjemena do trtice, dugačka oko 9 centimetara i teži oko 40 grama.

Vaša je beba sve aktivnija, dane provodi meškoljeći se, mršti se i smije te siše palac. Sve će to raditi do kraja trudnoće. Osim mišića lica koji pomalo jačaju, na svom mjestu su i dušnik, grkljan i glasnice. Iako ih beba još uvijek ne koristi, pripremaju se za prvi plač nakon poroda.

Tijelo raste sve brže od glave tako da postaje proporcionalnije. Prvih tjedana trudnoće glava je činila gotovo polovicu ukupne veličine tijela.

Na samom tijelu vaše bebe pojavljuju se sitne lanugo dlačice. Lanugo dlačice štite kožu od oštećenja plodnom vodom. To su prve dlačice koje najčešće počinju ispadati oko 7. ili 8. mjeseca trudnoće, ali ponekad su prisutne nakon rođenja i nestaju nakon nekoliko tjedana.

Bebina jetra proizvodi žuč, bubrezi urin, a slezena sudjeluje u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca.

Kod dječaka se razvija prostata, a kod djevojčica se jajnici spuštaju iz trbuha u zdjelicu.

Majčino tijelo u 14. tjednu trudnoće

S bebom širi se i vaša maternica. U ovom tjednu moguće ju je napipati iznad same stidne kosti.

Prilikom svakog pregleda, liječnik koji prati trudnoću izmjerit će maternicu. Fundus maternice (dužina od stidne kosti do gornjeg dijela maternice) pokazatelj je napretka trudnoće. U pravilu, visina fundusa bi trebala odgovarati tjednu trudnoće ( 14 centimetara u 14. tjednu). Ovo mjerenje je važno jer može biti indikator zastoja u rastu ili pretjeranog rasta što zahtjeva detaljnu ultrazvučnu opremu.

Širenje maternice moglo bi izazvati bolove i pritisak u trbuhu. Povremeni bolovi nisu zabrinjavajući pogotovo nakon aktivnog dana, no ako osjećate intenzivne, probadajuće ili neprekidne bolove javite se liječniku.

S obzirom na to da se nalazite u drugom tromjesečju, većina prvih simptoma trudnoće je iza vas no mogu se pojaviti neki novi poput začepljenog nosa.

Ako začepljeni nos nije simptom alergije ili prehlade, moguće je da je to simptom trudnoće.

Začepljenost se pojavljuje zbog hormona progesterona koji ojačava prokrvljenost sluznice uzrokujući oticanje. Nažalost ne možete si pomoći antihistaminskim sprejevima jer se oni ne preporučuju u trudnoći. Pokušajte prilagoditi vlažnost zraka i temperaturu u stanu ili namazati nosnice s vazelinom.

Mnoge trudnice ovo tromjesečje doživljavaju kao najugodnije razdoblje. Uživajte u trudnoći, odmorite se i opustite. Osjećaj tjeskobe dovodi do napetosti mišića što izaziva i tjelesnu nelagodu. Ako ste zabrinuti zbog majčinstva i promjena koje vas očekuju pročitajte neku od knjiga koja će vas detaljno uputiti u izazove koji vam predstoje: Knjige za mame i tate – o trudnoći, porodu, prvim danima života i odgoju

⟸ 13. tjedan trudnoće

15. tjedan trudnoće ⟹

Tanja Šprljan Szivo, univ. bacc. act. soc.
Tanja Šprljan Szivo, univ. bacc. act. soc.
Tanja Šprljan Szivo je majka četverogodišnjeg dječaka koji ju je podsjetio kako je igra najvažniji dio odrastanja. Za vrijeme i nakon studija socijalnog rada radila je s djecom i odraslima s cerebralnom i dječjom paralizom te u programu Ujedinjenih naroda za razvoj gdje je istraživala poteškoće s kojima se suočavaju različite marginalne skupine. Slobodno vrijeme provodi čitajući, izrađujući igračke ili obilazeći muzeje s mužem i sinom.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....