15. tjedan trudnoće – Trudnoća po tjednima

0
37
15. tjedan trudnoće

U 15. tjednu trudnoće vaša je beba teška oko 70 grama, a dugačka oko 11 centimetara.

Noge vaše bebe sada rastu brže od ruku i može pomicati sve zglobove i udove. Uskoro ćete i sami osjetiti učestale pokrete!

Iako još uvijek ne otvara oči, beba razlikuje svjetlo i tamu. Ako uperite svjetiljku u trbuh, vjerojatno će se pomaknuti.

Formiraju se okusni pupoljci no za sada u posteljici nema mnogo toga za okusiti. Iako sav kisik dobiva kroz pupčanu vrpcu, vaša beba neprekidno vježba disanje,  udišući i izdišući amnionsku tekućinu.

Ako ćete uskoro ići na ultrazvuk vjerojatno ćete saznati spol djeteta. No, otkrivanje spola ovisi i o jasnoći slike na ultrazvuku kao i položaju bebe tako da nemojte biti razočarani ako spol djeteta još neko vrijeme ostane tajna.

Majčino tijelo u 15. tjednu trudnoće

Moguće je da ćete primijetiti blagu otečenost udova, najčešće stopala, gležnjeva i ruku. Kao i kod mnogih drugih teškoća u trudnoći, otečenost uzrokuje velika količina krvi koja prolazi tijelom te pritiska rastuće maternice na krvne žile zdjelice. Pomoći si možete laganom tjelovježbom, ali i čestim odmorom s nogama u povišenom položaju.

Vjerojatno ćete osjetiti ubrzan rad srca i ubrzani puls no nema razloga za brigu. Vaš organizam, a prije svega srce, priprema se za povećani napor.

Ne zaboravite unositi dovoljno tekućine!

Osjećate povećanje libida? Sjajno! Ako vam to liječnik nije izričito zabranio, nema razloga za suzdržavanje od spolnog odnosa.

No, neka vas ne iznenadi ako se vaš partner ne osjeća jednako zainteresirano. To je također normalno. Razgovor je najbolji lijek. Objasnite partneru da spolni odnos ne može ozlijediti bebu niti ugroziti trudnoću.

>> Podijelite svoja iskustva u komentarima i pomozite tako drugim čitateljima ili postavite pitanje!

Je li Vam ovaj članak pomogao? Ocijenite ga:

5 / 5 (1 votes)

Podijeli objavu
Tanja Šprljan Szivo
Tanja Šprljan Szivo je majka četverogodišnjeg dječaka koji ju je podsjetio kako je igra najvažniji dio odrastanja. Za vrijeme i nakon studija socijalnog rada radila je s djecom i odraslima s cerebralnom i dječjom paralizom te u programu Ujedinjenih naroda za razvoj gdje je istraživala poteškoće s kojima se suočavaju različite marginalne skupine. Slobodno vrijeme provodi čitajući, izrađujući igračke ili obilazeći muzeje s mužem i sinom.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime