NaslovnicaTrudnoćaTrudnoća po tjednima15. tjedan trudnoće - Trudnoća po tjednima

15. tjedan trudnoće – Trudnoća po tjednima

U 15. tjednu trudnoće vaša je beba, od tjemena do trtice, dugačka oko 11 centimetara i teži oko 70 grama.

Noge vaše bebe sada rastu brže od ruku i može pomicati sve zglobove i udove. Uskoro ćete i sami osjetiti učestale pokrete. Prve pokrete trudnice najčešće osjete između 15. i 22. tjedna trudnoća iako se beba neprestano kreće već tjednima. Pri kraju trudnoće osjetit ćete udarce vaše bebe koji povremeno mogu biti i pomalo bolni no u ovim ranim tjednim bit će nalik osjećaju pucketanja mjehurića od sapunice ili mahanju krila malog leptira na koži.

Iako još uvijek ne otvara oči, beba razlikuje svjetlo i tamu. Ako uperite svjetiljku u trbuh vjerojatno će se pomaknuti od izvora svjetla.

Formiraju se i okusni pupoljci no za sada u posteljici nema mnogo toga za okusiti. Iako sav kisik dobiva kroz pupčanu vrpcu, vaša beba neprekidno vježba disanje, udišući i izdišući amnionsku tekućinu.

Na glavi počinje rasti kosa, a pigmentne stanice počinju stvarati crni pigment.

Majčino tijelo u 15. tjednu trudnoće

Moguće je da ćete primijetiti blagu otečenost udova, najčešće stopala, gležnjeva i ruku. Kao i kod mnogih drugih teškoća u trudnoći, otečenost uzrokuje velika količina krvi koja prolazi tijelom te pritiska rastuće maternice na krvne žile zdjelice. Pomoći si možete laganom tjelovježbom, ali  i čestim odmorom s nogama u povišenom položaju.

Vjerojatno ćete osjetiti ubrzan rad srca i ubrzani puls no nema razloga za brigu. Vaš organizam, a prije svega srce, priprema se za povećani napor. U ovom tjednu vaše srce crpi čak 20% više krvi nego prije trudnoće, a to će samo povećavati.

Položaj bebe u maternici do otprilike 36. tjedna trudnoće se često mijenja. Beba može biti okrenuta okomito s glavom usmjerenom prema gore ili dolje, poprečno ili koso. Kako će beba rasti tako će vam i uzrokovati tegobe ovisno o tome kako se namjestila. Ako već sada osjećate tegobe, ne brinite. To nije predikator kako će izgledati trudnoća do kraja niti hoće li se beba namjestiti u prirodni položaj za vaginalni porod.

Pojačan vaginalni iscjedak uobičajen je simptom, no ako je poprimio neuobičajenu boju ili neugodan miris potražite savjet liječnika. U trudnoći vaginalne infekcije su česte.

Ne zaboravite unositi dovoljno tekućine!

Osjećate povećanje libida? Sjajno. Ako vam to liječnik nije izričito zabranio, nema razloga za suzdržavanje od spolnog odnosa.

No, neka vas ne iznenadi ako se vaš partner ne osjeća jednako zainteresirano. To je također sasvim normalno. Strah, nervoza, briga za vaše i bebino zdravlje mogu utjecati i na raspoloženje vašeg partnera. Razgovarajte! Objasnite partneru da spolni odnose ne može ozlijediti bebu niti ugroziti trudnoću.

⟸ 14. tjedan trudnoće

16. tjedan trudnoće ⟹

Tanja Šprljan Szivo, univ. bacc. act. soc.
Tanja Šprljan Szivo, univ. bacc. act. soc.
Tanja Šprljan Szivo je majka četverogodišnjeg dječaka koji ju je podsjetio kako je igra najvažniji dio odrastanja. Za vrijeme i nakon studija socijalnog rada radila je s djecom i odraslima s cerebralnom i dječjom paralizom te u programu Ujedinjenih naroda za razvoj gdje je istraživala poteškoće s kojima se suočavaju različite marginalne skupine. Slobodno vrijeme provodi čitajući, izrađujući igračke ili obilazeći muzeje s mužem i sinom.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....