NaslovnicaTrudnoćaTrudnoća po tjednima23. tjedan trudnoće - Trudnoća po tjednima

23. tjedan trudnoće – Trudnoća po tjednima

U 23. tjednu trudnoće vaša je beba dugačka oko 30 centimetara i teži oko 500 grama.

Bebina koža u ovom tjednu više nije prozirna već crvenkasta zbog stvaranja pigmenta.

U plućima se razvijaju krvne žile kao pripreme za disanje.

S obzirom na to da je rast i razvitak bebine kože brži od stvaranja masnog tkiva, da sada možete vidjeti svoju bebu izgledala bi premršavo. No neće tako djelovati još dugo, masno tkivo formira se sve intenzivnije.

Vaša beba je neprestano je aktivna. Njeni pokreti su povremeno jako izraženi, poput udaranja i ritanja, a povremeno nježni, poput igranja s pupčanom vrpcom i štucanja.

Beba sve više prepoznaje zvukove koji dolaze izvan maternice. Kada se rodi, po visini tona će prepoznati vaš glas kao i glas tate ako je provodio vrijeme razgovarajući s bebom. Stoga što više vremena provedite pjevušeći i pričajući bebi. Mnoge mame su istaknule da upravo melodija koju su pjevušile ili slušale u trudnoći, zvuk koji bebu najlakše umiri nakon rođenja.

Majčino tijelo u 23. tjednu trudnoće

U 23. tjednu trudnoće (6. mjesec) vaš trudnički trbuh, odnosno visina fundusa maternice iznosi oko 23 centimetra. S obzirom na to da je svaka trudnoća jedinstvena visina fundusa od 21 do 25 centimetara smatra se uobičajenom.

Uobičajeni simptomi u ovom razdoblju su:

  • Otečeni zglobovi i stopala – Kada možete podignite noge ili lezite na lijevu stranu, istegnite noge dok sjedite te izbjegavajte dugotrajno sjedenje ili stajanje na jednom mjestu. Više o oticanju u trudnoći pročitajte ovdje.
  • Bolovi u leđima – Nosite udobne i stabilne cipele. Ako nosite više torbi i vrećica rasporedite ih u obje ruke ili teret nosite na leđima. Kad se morate sagnuti, svijajte koljena, a ne leđa.
  • Braxton-Hicksove kontrakcije – Maternica se povremeno potpuno stisne što ćete osjetiti kao izrazito tvrd trbuh. Kontrakcije se ne javljaju u pravilnim razmacima, traju oko minute te nisu nelagodne ali uzrokuju blažu nelagodu. Pijte puno vode i često mijenjajte položaj sjedenja ili ležanja!
  • Otečenost/krvarenje desni – Krvarenje desni je uobičajena pojava koju uzrokuje povećan volumen krvi u tijelu trudnice. Koristite mekanu četkicu za zube i zubni konac.

Počeli ste razmišljati o uređenju dječje sobe ili bebinog kutka u vašoj spavaćoj sobi? Većina mama dječji krevetić navodi kao prvu veću stvar koje su pripremile za svoju bebu. Razgovarajte sa svojim partnerom o svemu što vas očekuje u prvim neprospavanim noćima.

Zajedno donesite odluku je li zasebna soba, bebin kutak ili zajedničko spavanje najbolji izbor za vas. Istražite preporuke relevantnih stručnjaka što je najsigurnije za bebu. Saslušajte savjete iskusnih mama. Vodite se svojim instinktom. Pokušajte naći kompromis već sada, to će vam olakšati mnoge neprospavane noći i dane koji će uslijediti nakon njih.

⟸ 22. tjedan trudnoće

24. tjedan trudnoće ⟹

Tanja Šprljan Szivo, univ. bacc. act. soc.
Tanja Šprljan Szivo, univ. bacc. act. soc.
Tanja Šprljan Szivo je majka četverogodišnjeg dječaka koji ju je podsjetio kako je igra najvažniji dio odrastanja. Za vrijeme i nakon studija socijalnog rada radila je s djecom i odraslima s cerebralnom i dječjom paralizom te u programu Ujedinjenih naroda za razvoj gdje je istraživala poteškoće s kojima se suočavaju različite marginalne skupine. Slobodno vrijeme provodi čitajući, izrađujući igračke ili obilazeći muzeje s mužem i sinom.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....