16. tjedan trudnoće – Trudnoća po tjednima

15. tjedan trudnoće

U 16. tjednu trudnoće vaša je beba, od tjemena do trtice, dugačka oko 12 centimetara i teži oko 100 grama.

Osim bebe maternica u ovo vrijeme sadrži i oko 250 mililitara plodne vode.

Unutarnje promjene u bebi prate one vanjske, tako da bebu koja se neprestano pomiče prati povećan rad srca kroz koje svakodnevno prolazi 25 litara krvi.

Beba je s posteljicom povezana potpuno razvijenom pupčanom vrpcom. Kožu izvana štite lanugo dlačice, a ispod kože se počinju stvarati masne naslage.

Kosti počinju zadržavati kalcij i postaju sve čvršće. Ruke, noge i zglobovi su formirani, a beba vježba izvodeći koordinirane pokrete. Može uspraviti glavu, žmirkati i otvarati usta. Počinju se razvijati nokti na prstima. Neke bebe odmah po rođenju imaju vrlo dugačke nokte.

Nastavlja se razvoj spolnih žlijezda. Ako je riječ o djevojčici, njeni jajnici trenutno sadrže oko 5 milijuna jajašaca. Broj jajašaca će još neko vrijeme rasti, a zatim će početi atrofirati. Djevojčice se rađaju s otprilike 2 milijuna jajašaca.

Majčino tijelo u 16. tjednu trudnoće

U 16. tjednu trudnoće vrh maternice nalazi se na sredini između stidne kosti i pupka.

U ovom tjednu (ponekad i prije) mogli biste primijetiti značajno povećanje dojki zbog povećanog dotoka krvi, izražene vene i Montgomeryjeve žlijezde (male izbočine na koži areole nalik prištićima). Priuštite si kvalitetan grudnjak koji će podupirati osjetljive grudi!

Polako se navikavajte na spavanje na boku što preporučuje većina liječnika. Zbog rastućeg trbuha spavanje na njemu postaje nemoguće, a smatra se da spavanje na leđima može pojačati pritisak na krvnu žilu koja dovodi krv u srce. Mnogim trudnicama je spavanje na boku lakše uz jastuk za dojenje.

Više o jastucima za dojenje možete pročitati ovdje: Jastuk za trudnice – vrste, kako ga koristiti za spavanje te koja mu je cijena?

Ako vaš liječnik procjeni da postoje okolnosti (poput dobi ili pozitivnog rezultata kombiniranog probira) za dodatne pretrage u ovom tjednu bi vas mogao uputiti na amniocentezu. Postupak je optimalno provesti između 16. i 18. tjedna. Što je amniocenteza, kada se provodi i koji su rizici pročitajte ovdje.

Kada se beba rodi, vaš partner i vi, barem neko vrijeme nećete imati puno vremena jedno za drugo. Sada je odlično vrijeme da se posvetite jedno drugom i napravite nešto posebno. Ako možete negdje otputujte. U zadnjem tromjesečju vjerojatno ćete biti preumorni za putovanje. Ako ne možete, isplanirajte aktivnosti u kojima ćete zajedno uživati.

Korisne savjete o tome kako se pripremiti za putovanje i kako odabrati idealnu destinaciju pročitajte ovdje.

⟸ 15. tjedan trudnoće

17. tjedan trudnoće ⟹

Pridružite se našoj Facebook grupi: MaminSvijet.hr - grupa za razmjenu savjeta o roditeljstvu

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.