NaslovnicaZdravljeZdravlje u trudnoćiAmniocenteza - što je, kada se provodi i koji su rizici?

Amniocenteza – što je, kada se provodi i koji su rizici?

Kako bi bili sigurniji da će trudnoća i porod proći uredno i za mamu i bebu, važno je da se tijekom trudnoće buduće majke informiraju, pridržavaju preporuka liječnika i redovito odlaze na preglede.

U slučaju da liječnik procjeni da postoje okolnosti za dodatne pretrage, trudnicu će uputiti da ih obavi. Jedna od takvih dodatnih pretraga je amniocenteza.

Što je amniocenteza?

Amniocenteza je česti invazivni postupak kojim se uzima uzorak plodne vode za analizu punkcijom kroz trbušnu šupljinu. Plodna voda je pogodna za analizu jer sadrži različite izlučevine i stanice (poput odljuštenih stanica kože i donjeg dijela urinarnog trakta).

Rezultati dobiveni ovim postupkom mogu otkriti različite kromosomske poremećaje (kromosomopatije). Prvenstveno se misli na Downov sindrom, Turnerov sindrom, Patauov sindrom, Klinefelterov sindrom i Edwardsov sindrom.

Amniocenteza se povremeno koristi i za dijagnostiku anemija i infekcija, određivanje bebine krvne grupe te za provjeru plućne zrelosti pri kraju trudnoće. Iznimno rijetko koristi se i za odstranjivanje pretjerane količine plodne vode.

Kada se provodi amniocenteza?

Amniocentezu je optimalno provesti između 16. i 18. tjedna trudnoće.

Rana amniocenteza se može provesti između 11. i 15. tjedna trudnoće, ali se izbjegava zbog povećane opasnosti gubitka trudnoće. Također se ne preporučuje kasna amniocenteza nakon 19. tjedna zbog poteškoća prekida trudnoće u slučaju pozitivnog nalaza (ako to trudnica želi).

Kome se savjetuje amniocenteza?

Postupak amniocenteze savjetuje se:

  • Trudnicama starijim od 37 godina
  • Ako je otac djeteta stariji od 45 godina
  • Kada postoje kromosomopatije u obitelji
  • Kada postoje abnormalnosti kromosoma prethodno rođenog djeteta ili roditelja
  • Kada postoje abnormalnosti otkrivene ultrazvukom
  • Kada je rezultat kombiniranog probira pozitivan

Amniocenteza-postupak

Kako izgleda postupak amniocenteze?

Prije samog postupka obavlja se rutinski ultrazvučni pregled kojim se utvrđuje količina plodne vode, položaj i težina bebe te položaj posteljice. Ako količina plodne vode nije optimalna, postupak se odgađa za sedam dana.

Ako je količina plodne vode optimalna, liječnik detaljno dezinficira kožu trbuha i uvodi tanku iglu pomoću koje izvadi malu količinu plodne vode (18 do 20 mililitara). Kroz cijeli postupak liječnik ultrazvukom prati bebu kako ju iglom ne bi dodirnuo.

Postupak nije bolan, ali može biti nelagodan te se trudnicama savjetuje da nakon postupka miruju.

Rezultati analize se u pravilu čekaju dva do četiri tjedna, stoga je od velike važnosti da se postupak provede pravovremeno.

Postupak se može obaviti u većini kliničkih bolnica na temelju uputnice koju propisuje liječnik ginekolog ili u privatnim poliklinikama gdje cijena postupka ovisi o nekoliko okolnosti (poput obavlja li se u poliklinici samo postupak, gdje se šalje uzorak na analizu i koliko se čekaju rezultati).

Koji su rizici amniocenteze?

Svaki invazivni postupak sa sobom nosi određene rizike pa tako i ovaj.

Iako se ne može uvijek objasniti zašto, od 200 provedenih postupka amniocenteze izgubi se jedna trudnoća.

Drugi rizici se odnose na otjecanje plodne vode, infekcije u slučaju da igla nije bila sterilna, ozljede iglom ili miješanja krvnih grupa u slučaju da je majka krvne grupe s negativnim Rh-faktorom.

Više o Rh-faktoru možete pročitati ovdje.

Ovdje možete vidjeti kako izgleda postupak amniocenteze u praksi:

Prošli ste postupak amniocenteze ili netko vama blizak? Podijelite svoja iskustva u komentarima i pomognite drugim trudnicama!

Tanja Šprljan Szivo, univ. bacc. act. soc.
Tanja Šprljan Szivo, univ. bacc. act. soc.
Tanja Šprljan Szivo je majka četverogodišnjeg dječaka koji ju je podsjetio kako je igra najvažniji dio odrastanja. Za vrijeme i nakon studija socijalnog rada radila je s djecom i odraslima s cerebralnom i dječjom paralizom te u programu Ujedinjenih naroda za razvoj gdje je istraživala poteškoće s kojima se suočavaju različite marginalne skupine. Slobodno vrijeme provodi čitajući, izrađujući igračke ili obilazeći muzeje s mužem i sinom.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....