NaslovnicaTrudnoća i dojenjeTrudnoćaMenstruacija u trudnoći (lažna menstruacija) - trebam li se zabrinuti?

Menstruacija u trudnoći (lažna menstruacija) – trebam li se zabrinuti?

Iako je izostanak menstruacije obično prvi znak koji označava drugo stanje, velik broj žena susreće se s pojavom menstruacije u trudnoći.

Menstruacija u trudnoći još se može nazvati i “lažna menstruacija” i moguća je i normalna pojava u trudnoći svake žene. Krvarenje nije obilno kao za vrijeme menstruacije i to je često glavni pokazatelj da je nastupila trudnoća i da se ne radi o uobičajenoj menstruaciji.

Kod “normalne menstruacije” ne dolazi do oplodnje jajne stanice i ona se menstruacijom izbacuje iz tijela žene u obliku menstrualne krvi. No, žene koje su ostale trudne za vrijeme ovulacije, neće imati redovitu menstruaciju jer je došlo do oplodnje jajne stanice.

Menstruacija u trudnoći prvi puta nastupi u vrijeme kada bi žena trebala dobiti menstruaciju, a da nije trudna. Takvo krvarenje naziva se još i “implantacijsko krvarenje”, a ono se događa u trenutku kada se oplođena jajna stanica pokušava priljubiti uz stijenku maternice.

Menstruacija u trudnoći

Postoje i žene koje prvu menstruaciju u trudnoći dobiju kasnije, ali i dalje u njezinoj ranoj fazi i to također u vrijeme kada je ona trebala nastupiti da nije došlo do trudnoće. Krvarenje je blago i traje kratko. Ovo stanje sasvim je normalno iako velik broj žena osjeti strah jer se boje da je došlo do gubitka bebe. U velikom broju slučajeva sve je u redu i žena rodi zdravo dijete, ali ipak, savjetuje se da se obrate liječniku i zatraže savjet i eventualni pregled kako bi bile mirne.

Postoji i slučaj da žena ostane trudna dok koristi kontracepcijske pilule. Iako su takvi slučajevi rijetki, isključite trudnoću na vrijeme kako biste prestale uzimati pilule. U većini slučajeva kada žena koristi kontracepcijske pilule može doći do hormonalnog poremećaja koji se manifestira blagim krvarenjem. Vaš ginekolog će obaviti pregled te će vam sa sigurnošću reći o čemu se radi.

Obilnije krvarenje koje podsjeća na menstruaciju može biti znak izvanmaterične trudnoće. Ako posumnjate da je došlo do trudnoće u jajovodima, savjetuje se obvezan i brzi pregled kod ginekologa. Zatražite svog liječnika za savjet i pri najmanjoj sumnji na izvanmateričnu trudnoću.

Dakle, krvarenje u trudnoći treba pratiti i uzeti s oprezom ako se radi o obilnijem krvarenju. Bezazlena menstruacija u trudnoći je blaga i kratka i u tom slučaju vjerojatno ste trudni. Ako dođe do obilnijeg i dugotrajnijeg krvarenja moguće je da niste trudni ili da je došlo do pobačaja. U svakom slučaju konzultirajte se s liječnikom kako biste bile mirne i kako biste mogle uživati u iščekivanju vaše bebe.

Poslušajte u videu što o menstruaciji u trudnoći kaže dr. med. spec. Predrag Gavrić:

Izvor: Savjetnica.com

Mamin svijet
Mamin svijethttps://www.maminsvijet.hr/
Portal MaminSvijet.com namijenjen je svim sadašnjim i budućim mamama, koje se na najbrži način žele informirati o trudnoći, majčinstvu, ali i svim drugim obvezama koje su dio svakodnevnice jedne mame. Svjesni toga da je ponekad teško uskladiti sve obiteljske i poslovne obveze, a opet pronaći malo vremena za sebe, odlučili smo pokrenuti portal na kojemu moderne mame mogu potražiti mnoštvo korisnih informacija o svim izazovima s kojima se susreću, ali uz to se i opustiti, zabaviti te pronaći pokoji „ženski“ savjet.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....