NaslovnicaTrudnoća i dojenjeTrudnoća4D ultrazvuk: što otkriva, cijena i koje su njegove prednosti?

4D ultrazvuk: što otkriva, cijena i koje su njegove prednosti?

Jedan od ključnih trenutaka u životu roditelja je prvi susret s njihovim djetetom. Beskrajna sreća i blagostanje koje roditelji u tom trenutku osjećaju ne može se usporediti s nijednim drugim osjećajem. Pomoću suvremene tehnologije koja je razvila 4D ultrazvuk, danas roditelji realističnu sliku djeteta mogu dobiti i prije njegova rođenja.

Pojedine medicinske ustanove posjeduju 4D ultrazvuk – ultrazvuk pomoću kojega roditelji mogu vidjeti realističnu sliku djeteta (zajedno sa crtama lica) koje se kreće unutar majčine maternice. Nakon 4D ultrazvuka, osim fotografije, roditelji dobivaju i video zapis nerođene bebe. 4D ultrazvukom doktor provjerava i je li dijete zdravo i razvija li se pravilno.

Što je 4D ultrazvuk?

4D ultrazvuk je pretraga kojom se može vidjeti realistična slika bebe u utrobi, njezine kretnje i crte lice te zdravstveno stanje i razvoj. Na monitoru će roditelji i doktor moći vidjeti sliku bebe kako se u tom trenutku kreće unutar maternice.

4D ultrazvuk

Za razliku od 3D ultrazvuka koji proizvodi trodimenzionalnu sliku bebe, 4D ultrazvuk, koristeći zvučne valove, stvara dojam kao da roditelji gledaju snimku videa uživo. Tako mogu vidjeti što beba radi točno u trenutku kada se provodi 4D ultrazvuk: čak i kako siše palac, zijeva ili se smiješi.

To je svakako prednost jer dokazano dovodi do trenutnog emocionalnog povezivanja s bebom: roditelji bebu vide na monitoru točno onako kako u tom trenutku izgleda u majčinoj utrobi.

Što otkriva 4D ultrazvuk?

S medicinske točke gledišta, 4D ultrazvuk pruža prednosti u procijeni zdravstvenog stanja nerođene bebe. Tako se kroz trudnoću (dok se beba razvija) mogu pratiti stanja koja potvrđuju kako je s bebom sve u redu ili rano ukazati na pojave eventualnih abnormalnosti koje zahtijevaju daljnje pretrage.

4D ultrazvuk pruža realistične rezultate sljedećih bebinih karakteristika koje, ovisno o rezultatima, pokazuju razvija li se beba na pravilan način:

 • Prvo tromjesečje trudnoće
  • Pokreti tijela
  • Trzaji tijela
  • Rastezanje tijela
  • Pokreti gornjih ekstremiteta
  • Pokreti nogu
  • Pokreti glavom
  • Okretanje glave
 • Drugo i treće tromjesečje trudnoće
  • Treptanje očima
  • Otvaranje i zatvaranje usta
  • Zijevanje
  • Plaženje jezika
  • Grimase lica (smješkanje, mrštenje)
  • Gutanje i sisanje
  • Složeniji pokreti tijela
  • Neurološki problemi – s 4D ultrazvukom se, prema novijim istraživanjima, prije rođenja može uvidjeti mogućnost da beba ima određene neurološke probleme.

Kako se provodi i na koji način radi 4D ultrazvuk?

4D ultrazvuk se provodi na sličan način kao i klasični ultrazvuci tijekom trudnoće. Međutim, važno je napomenuti kako on nije dio rutinskih pretraga koje trudnica mora obaviti tijekom trudnoće. Trudnice obično prvi ultrazvuk i pretragu mjerenja nuhalnog nabora imaju tijekom prvog tromjesečja trudnoće (obično između 11. i 16. tjedna trudnoće) i takav ultrazvuk je dvodimenzionalan (crno-bijela slika djeteta).

Ginekolog vam neće predložiti 4D ultrazvuk, osim ako ne smatra da je zbog određenog razloga potrebno detaljnije ispitati djetetovo zdravstveno stanje. Velika većina bolnica nema ponuđenu pretragu 4D ultrazvukom pa ćete je, ukoliko želite, morati platiti sami u privatnim poliklinikama.

Tijek pregleda će se odvijati na sljedeći način:

 1. Majka će leći na leđa.
 2. Majica će joj nježno biti podignuta tako da joj trbuh ostane ogoljen.
 3. Gel će biti nanesen na donji dio abdomena.
 4. Ginekolog će pomicati uređaj po trbuhu kako bi što bolje vidio bebu. Ukoliko beba spava, doktor će je pokušati probuditi kako bi dobio detaljnije rezultate.
 5. Preko uređaja se zvučni valovi šalju kroz trbuh u maternicu.
 6. Zvučni valovi se odbijaju od dijete i vraćaju podatke koji se zatim očitavaju na monitoru.
 7. Roditelji će također moći vidjeti kako beba izgleda i što radi u tom trenutku, a kasnije ćete dobiti realistične slike i video.

4D ultrazvuk

4D ultrazvuk: u kojem tjednu se provodi?

Većina roditelja želi upoznati i vidjeti svoju bebu što je prije moguće. Također, mnoge zanima i spol djeteta već u prvim mjesecima trudnoće. 4D ultrazvuk omogućuje i jedno i drugo i upravo zbog razvijene tehnologije i detaljnog prikaza djeteta.

Preporučljivo je pitati doktora za savjet kada je najbolje obaviti prvi 4D ultrazvuk. Obično se provodi od 26. do 32. tjedna trudnoće. Mnogi stručnjaci preporučuju 28. tjedan trudnoće kao najbolji za pregled 4D ultrazvukom jer se taj tjedan, u većini slučajeva, dobije najbolja i najčistija slika djeteta. 

Važno je napomenuti da, ukoliko 4D ultrazvuk obavite prije 26. tjedna trudnoće, moguće je da nećete dobro vidjeti bebino lice. Naime, beba ima jako malo tkiva na licu prije 26. tjedna pa je moguće da vidite samo kosti lica.

S druge strane, ako ultrazvuk obavite nakon 32. tjedna trudnoće, moguće je da će se beba povući dublje u područje zdjelice pa joj nećete moći vidjeti lice. Također, ukoliko beba leži licem okrenutim od uređaja, ni u tom slučaju joj, na žalost, nećete moći vidjeti crte lica.

Pregled 4D ultrazvukom je u poodmakloj trudnoći obavezan ako ginekolog iz određenog razloga smatra da je nužno detaljnije pregledati zdravstveno stanje djeteta u utrobi.

4D ultrazvuk: spol djeteta

Spol djeteta se, u pravilu, putem 4D ultrazvuka može otkriti u vrlo ranoj trudnoći. Mnogi stručnjaci navode kako bebin spol mogu potvrditi od 19. do 24. tjedna trudnoće.

Iz toga razloga, ali i zbog neslaganja stručnjaka o tome je li opasno obaviti ultrazvuk u tako ranoj trudnoći, bolje pričekajte nekoliko tjedana i odobrenje liječnika kako biste dobili kvalitetniju i realističniju sliku bebe.

4D ultrazvuk: je li opasan za bebu?

Nakon prvog 4D ultrazvuka, dodatne preglede možete obaviti još nekoliko puta. Prema većini istraživanja 4D ultrazvuk nema nikakvih negativnih posljedica po djetetovo ili majčino zdravlje. Čak naprotiv, može u ranoj trudnoći otkriti eventualne zdravstvene probleme.

S druge strane, prečesto obavljanje bilo kojeg ultrazvuka ne može biti dobro ni za majku ni na dijete. Najbolje je da se posavjetujete s ginekologom prije svakog 4D ultrazvuka kako ne biste prečestim pregledima ugrozili sebe ili dijete. Redovite preglede klasičnim ultrazvukom ćete i dalje obavljati kod ginekologa koji prati vašu trudnoću.

Većina ginekologa neće pristati na obavljanje 4D ultrazvuka ukoliko prije njega niste obavili klasični 2D ultrazvuk. Uvijek se prvo obavlja klasični ultrazvuk kako bi se isključile eventualne abnormalnosti. Uz to, obavezno je osigurati da je 4D ultrazvuk siguran za bebu, budući da on koristi snažnije zvučne valove od klasičnog ultrazvuka.

4D ultrazvuk nikako nije zamjena za klasični ultrazvuk koji je dio rutinskog pregleda svake trudnice!

4D ultrazvuk: cijena i ponuda u Hrvatskoj

4D ultrazvuk se u Hrvatskoj može obaviti u privatnim poliklinikama i kod većeg broja ginekoloških ordinacija, ali svakako se plaća.

4D ultrazvuk je jedan od najboljih načina da svoju bebu upoznate i s njom se povežete dok je još u utrobi. Također, imat ćete potvrdu da je beba zdrava i da se razvija normalno ili pak rano upozorenje da je potrebno obaviti daljnje pretrage.

Zamislite scenarij! Za nekoliko godina svom trogodišnjem djetetu, dok bude sisalo palac na ruci prije spavanja, možete umjesto bajke za laku noć ispričati kako je palac sisalo dok je još bilo u vašem tijelu.

4D ultrazvuk

Ponuda 4D ultrazvuka je široka:

Tena Gunčević
Tena Gunčevićhttps://www.maminsvijet.hr/
Tena Gunčević dolazi sa Hrvatskih studija. U slobodno vrijeme uživa u društvu knjige, papira i olovke. Predah od riječi pronalazi u gledanju serija i filmova, fotografiranju prirode i druženju s mačkama (i ljudima). Osim što piše za MaminSvijet.hr, zaposlena je i kao asistentica na Novoj TV.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....