NaslovnicaTrudnoćaTrudnoća po tjednima13. tjedan trudnoće - Trudnoća po tjednima

13. tjedan trudnoće – Trudnoća po tjednima

U 13. tjednu trudnoće vaša je beba, od tjemena do trtice, dugačka oko 8 centimetara i teži oko 20 grama.

Na vrhovima prstiju vaše bebe  formiraju se jedinstveni otisci. Kroz tanku kožu jasno su vidljivi organi i vene kao i rebra s obzirom na to da kosti što više zamjenjuju hrskavicu.

Jetra počinje lučiti žučnu kiselinu, a gušterača inzulin.

Napreduje sazrijevanje funkcije posteljice koja doprima hranjive sastojke i kisik. Posteljica je okruglastog oblika i u vrijeme porođaja težit će oko 500 grama.

Sastoji se od dvije površine, jedna je hrapava i s nje polaze korionske resice. Korionske resice su veza između bebinog i majčinog krvotoka.

Druga, glatka površina prekrivena je tankom opnom. Ta opna se nastavlja od posteljice i oblažu cijelu unutrašnjost maternice stvarajući šupljinu ispunjenu tekućinom u kojoj se nalazi beba.

Vjerojatno još ne znate kojeg je spola vaša beba, ali ako je djevojčica u svojim jajnicima ima oko 2 milijuna jajnih stanica.

Majčino tijelo u 13. tjednu trudnoće

Dobrodošli u drugo tromjesečje koje je u pravilu najmirnije i najugodnije. Mučnine i drugi uobičajeni simptomi prvog tromjesečja vjerojatno su iza vas, a povećao vam se apetit i libido.

Ulaskom u ovo tromjesečje rizik od spontanog pobačaja se značajno smanjio, važan pregled u 12. tjednu trudnoće je iza vas pa se vjerojatno osjećate dovoljno sigurno da obznanite okolini da očekujete bebu.

Iako porod još uvijek nije ni blizu, vaše se tijelo i dojke počinju pripremati za dojenje pa možete primijetiti male količine kolostruma, tekućine bogate nutrijentima koje će hraniti vašu bebu prvih dana.

S obzirom na to da beba intenzivno raste, vaše potrebe za kalorijama i hranjivim tvarima se povećavaju. Mnoge trudnice se pitaju što je najbolje kada je riječ o prehrani i dobivanju na težini, pogotovo ako ste se, zbog mučnina, prvo tromjesečje hranili praznim ugljikohidratima.

Liječnici ističu da je prekomjerno dobivanje na težini povezano s nizom dodatnih rizika u trudnoći i nakon nje. Prekomjerni dobitak na težini otežavaju procjenu tijeka trudnoće i mjerenje bebe, prenaprežu se mišići, stvara se pojačani umor i slično.

Smatra se da je idealan dobitak na težini između 11 i 15 kilograma, pri čemu je za očekivati da će trudnice sitnije konstitucije dobiti manje, a trudnice krupnije konstitucije više kilograma.

U prvom tromjesečju dobitak na težini iznosi od 0 do 2 kilograma, a nastavlja se s oko 300 do 500 grama u drugom i trećem tromjesečju.

Najvažnije je da se hranite zdravo i uzimate prenatalne vitamine.

Više o zdravoj prehrani pročitajte u članku: Zdrava prehrana u trudnoći

⟸ 12. tjedan trudnoće

14. tjedan trudnoće ⟹

Tanja Šprljan Szivo, univ. bacc. act. soc.
Tanja Šprljan Szivo je majka četverogodišnjeg dječaka koji ju je podsjetio kako je igra najvažniji dio odrastanja. Za vrijeme i nakon studija socijalnog rada radila je s djecom i odraslima s cerebralnom i dječjom paralizom te u programu Ujedinjenih naroda za razvoj gdje je istraživala poteškoće s kojima se suočavaju različite marginalne skupine. Slobodno vrijeme provodi čitajući, izrađujući igračke ili obilazeći muzeje s mužem i sinom.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Lertal tablete – protiv alergijskog rinitisa i konjunktivitisa

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....