NaslovnicaTrudnoćaTrudnoća po tjednima13. tjedan trudnoće - Trudnoća po tjednima

13. tjedan trudnoće – Trudnoća po tjednima

U 13. tjednu trudnoće vaša je beba, od tjemena do trtice, dugačka oko 8 centimetara i teži oko 20 grama.

Na vrhovima prstiju vaše bebe  formiraju se jedinstveni otisci. Kroz tanku kožu jasno su vidljivi organi i vene kao i rebra s obzirom na to da kosti što više zamjenjuju hrskavicu.

Jetra počinje lučiti žučnu kiselinu, a gušterača inzulin.

Napreduje sazrijevanje funkcije posteljice koja doprima hranjive sastojke i kisik. Posteljica je okruglastog oblika i u vrijeme porođaja težit će oko 500 grama.

Sastoji se od dvije površine, jedna je hrapava i s nje polaze korionske resice. Korionske resice su veza između bebinog i majčinog krvotoka.

Druga, glatka površina prekrivena je tankom opnom. Ta opna se nastavlja od posteljice i oblažu cijelu unutrašnjost maternice stvarajući šupljinu ispunjenu tekućinom u kojoj se nalazi beba.

Vjerojatno još ne znate kojeg je spola vaša beba, ali ako je djevojčica u svojim jajnicima ima oko 2 milijuna jajnih stanica.

Majčino tijelo u 13. tjednu trudnoće

Dobrodošli u drugo tromjesečje koje je u pravilu najmirnije i najugodnije. Mučnine i drugi uobičajeni simptomi prvog tromjesečja vjerojatno su iza vas, a povećao vam se apetit i libido.

Ulaskom u ovo tromjesečje rizik od spontanog pobačaja se značajno smanjio, važan pregled u 12. tjednu trudnoće je iza vas pa se vjerojatno osjećate dovoljno sigurno da obznanite okolini da očekujete bebu.

Iako porod još uvijek nije ni blizu, vaše se tijelo i dojke počinju pripremati za dojenje pa možete primijetiti male količine kolostruma, tekućine bogate nutrijentima koje će hraniti vašu bebu prvih dana.

S obzirom na to da beba intenzivno raste, vaše potrebe za kalorijama i hranjivim tvarima se povećavaju. Mnoge trudnice se pitaju što je najbolje kada je riječ o prehrani i dobivanju na težini, pogotovo ako ste se, zbog mučnina, prvo tromjesečje hranili praznim ugljikohidratima.

Liječnici ističu da je prekomjerno dobivanje na težini povezano s nizom dodatnih rizika u trudnoći i nakon nje. Prekomjerni dobitak na težini otežavaju procjenu tijeka trudnoće i mjerenje bebe, prenaprežu se mišići, stvara se pojačani umor i slično.

Smatra se da je idealan dobitak na težini između 11 i 15 kilograma, pri čemu je za očekivati da će trudnice sitnije konstitucije dobiti manje, a trudnice krupnije konstitucije više kilograma.

U prvom tromjesečju dobitak na težini iznosi od 0 do 2 kilograma, a nastavlja se s oko 300 do 500 grama u drugom i trećem tromjesečju.

Najvažnije je da se hranite zdravo i uzimate prenatalne vitamine.

Više o zdravoj prehrani pročitajte u članku: Zdrava prehrana u trudnoći

⟸ 12. tjedan trudnoće

14. tjedan trudnoće ⟹

Tanja Šprljan Szivo, univ. bacc. act. soc.
Tanja Šprljan Szivo, univ. bacc. act. soc.
Tanja Šprljan Szivo je majka četverogodišnjeg dječaka koji ju je podsjetio kako je igra najvažniji dio odrastanja. Za vrijeme i nakon studija socijalnog rada radila je s djecom i odraslima s cerebralnom i dječjom paralizom te u programu Ujedinjenih naroda za razvoj gdje je istraživala poteškoće s kojima se suočavaju različite marginalne skupine. Slobodno vrijeme provodi čitajući, izrađujući igračke ili obilazeći muzeje s mužem i sinom.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....