NaslovnicaTrudnoća i dojenjePorodPlacenta previa - uzroci, simptomi i liječenje

Placenta previa – uzroci, simptomi i liječenje

Mnoge trudnice se zabrinu ukoliko im ginekolog priopći da imaju placentu previju, odnosno nisku posteljicu. Brinu se je li takvo stanje opasno za bebu ako dođe do komplikacija, može li se placenta previa izliječiti i kako se nositi sa stresom koji nije dobar ni za trudnicu ni za bebu.

Što je placenta previa?

Placenta previa je zdravstveno stanje tijekom trudnoće kod kojeg posteljica nije postavljena na uobičajen način, već djelomično ili potpuno prekriva grlić maternice (cerviks). Placenta previa je poznata i pod nazivima niska posteljica, spuštena posteljica i predležeća posteljica. 

Iako nije opasna u ranom stadiju trudnoće, može uzrokovati obilno krvarenje iz rodnice u poodmakloj trudnoći, neposredno prije ili tijekom poroda.

Posteljica je organ koji nastaje u trudnoći, a nakon poroda izlazi iz tijela. Uloga posteljice je da, preko majke, opskrbljuje bebu kisikom i hranjivim tvarima. Pričvršćena je za maternicu, a problem se pojavljuje kada djelomično ili u potpunosti prekriva grlić maternice. Budući da je posteljica bogata krvnim žilama, ukoliko se nalazi u blizini cerviksa, kada se maternica rasteže može doći do krvarenja. Takva posteljica se naziva placenta previa.

Normalno je da posteljica u tijelu bude nisko postavljena u ranom stadiju trudnoće. Međutim, kako beba raste i kreće se, maternica se rasteže. Tijekom trećeg tromjesečja trudnoće, posteljica bi se prirodno trebala pomaknuti do gornjeg dijela maternice. Tako grlić maternice (cerviks) ostaje slobodan i otvoren za porođaj.

Problem se pojavljuje kada se to ne dogodi, odnosno kada posteljica kod trudnica ostane spuštena. Krvarenje izazvano niskom posteljicom se pojavljuje tijekom trudnoće ili poroda. Ona je, također, i najčešći uzrok krvarenja nakon 20. tjedna trudnoće. Trudnica tada do poroda mora strogo mirovati i biti pod budnim nadzorom liječnika.

Placenta previa

Kako se placenta previa dijagnosticira?

Placenta previa se većinom dijagnosticira tijekom rutinskog ultrazvuka u drugom tromjesečju trudnoće. Međutim, tada još vjerojatno neće biti razloga za brigu jer se posteljica samostalno može vratiti u uobičajeni položaj sve do trećeg tromjesečja trudnoće (obično 32. tjedna trudnoće).

Nakon 32. tjedna, kod nekih trudnica posteljica i dalje ostane u niskom položaju. Liječnik će trudnici, u tom slučaju, napraviti ultrazvuk. Ukoliko ne vidi dobro preko abdomena, ginekolog će maternicu i posteljicu pregledati vaginalnim ultrazvukom kako bi dao relevantne rezultate. Naposljetku će biti učinjen MR kako bi se odredila točna lokacija posteljice.

Kod nekih trudnica je moguće da se placenta previa i tijekom poodmakle trudnoće vrati u svoj prirodni položaj. Ukoliko vam iz vagine počne teći jarko crvena krv, smjesta se uputite u bolnicu!

Što uzrokuje placentu previju, koji su rizični faktori i simptomi?

Posteljica u tijelu žene počinje rasti nakon začeća. Fetus se smjesti u dio maternice koji mu najbolje odgovara. Ako se smjesti u donji dio maternice, na tom mjestu će posteljica i narasti pa može doći do potpunog ili djelomičnog prekrivanja cerviksa – odnosno spuštene posteljice kod trudnice.

Placenta previa

Placenta previa: uzroci

Placentu previju najčešće uzrokuju:

 1. Oštećeno tkivo gornjeg dijela maternice – ako je tkivo gornjeg dijela maternice iz nekog razloga oštećeno, fetus će se vjerojatno smjestiti u neoštećeni (donji) dio maternice. To se može dogoditi zbog:
  • prethodnog poroda carskim rezom
  • prethodne operacije maternice
 2. Rast posteljice – pojavljuje se zbog potrebe za smanjenom ili povećanom funkcijom posteljice zbog nedovoljne ili prevelike opskrbe kisikom i hranjivim tvarima:
  • višeplodna trudnoća
  • cigarete i opijati
  • nezdrav život

Placenta previa: rizični faktori

Postoji nekoliko rizičnih faktora koji mogu utjecati na pojavu plancete previje. Ukoliko ste u jednoj od ovih skupina, rizik se može smatrati povećanim:

 1. Dob trudnice – trudnice koje su prešle 30 godina starosti.
 2. Višerotkinje – žene koje su već prethodno rodile.
 3. Trudnice koje su u prethodnim trudnoćama imale nisku posteljicu (2-3% mogućnosti da će je imati ponovno).

Krvarenje iz rodnice kao osnovni simptom

Osnovni znak placenta previje je vaginalno krvarenje nakon 20. tjedna trudnoće. Krvarenje je većinom bezbolno, ali u nekim slučajevima može biti popraćeno grčevima i bolovima u donjem dijelu abdomena. Krvarenje može biti umjereno ili obilno, perzistentno ili povremeno. Karakteristično je i da se pojavljuje nakon spolnog odnosa.

Krvarenje uzrokovano spuštenom posteljicom kod trudnice nastaje jer se tijekom trećeg tromjesečja (zbog bebine aktivnosti i rasta) oblik maternice neprestano mijenja. To može destabilizirati povezanost između maternice i placente previje, što dovodi do krvarenja. Krvarenje je jarko crvene boje pa se trudnica ne treba zabrinuti ukoliko tijekom trudnoće primijeti smeđi iscjedak ili smeđe tragove krvi: to je većinom normalno.

Placenta previa: vrste

Postoji nekoliko vrsta spuštene posteljice kod trudnica. Ozbiljnost situacije u kojoj se mama i beba nalaze se rangira prema vrsti placente previje. Vrsta placente previje također određuje hoće li majka imati prirodni porod ili će morati ići na carski rez. Naposljetku, tretman se određuje prema vrsti placente previje.

 • Niska posteljica – obično se dijagnosticira u prvom ili drugom tromjesečju trudnoće. Placenta previa se nalazi na rubu cerviksa, a prirodni porod je i dalje moguć.
 • Marginalna placenta previa – karakteristična je po tome što počne rasti na donjem dijelu maternice. Kako raste, tako potiskuje grlić maternice, ali ga ne prekriva u potpunosti već djelomično. Marginalna placenta previja uzrokuje krvarenje, ali je porod vaginalnim putem i dalje moguć, ali nije preporučljiv.
 • Potpuna placenta previa – u ovom slučaju, spuštena posteljica će, kako se maternica širi, naposljetku u potpunosti prekriti cerviks. Krvarenje je gotovo uvijek prisutno, a beba će morati biti rođena carskim rezom. Kada je zdravlje majke i bebe ugroženo, beba se može roditi i ranije od predviđenog termina.

Placenta previa

Može li se beba i dalje roditi vaginalnim putem?

Kada majka ima placentu previju, doktori su najsigurniji u pozitivni ishod poroda vaginalnim putem ukoliko je posteljica udaljena od cerviksa najmanje 2 centimetra. Kod prve dvije vrste placente previje, pozitivan ishod poroda vaginalnim putem je oko 60%. U ostalim slučajevima, porod završi carskim rezom.

S druge strane, 75% trudnica koje imaju placentu previju rode carskim rezom prije termina poroda tijekom trećeg tromjesečja trudnoće. To se događa kod trudnica koje imaju marginalnu ili potpunu placentu previju kako bi se izbjeglo iskrvarenje i ostali rizici.

Najbolje je da se posavjetujete sa stručnjacima o tome u kakvoj ste situaciji i što je najbolje za vas i za bebu. Doktor vam sigurno neće predložiti ništa čime može ugroziti vaš ili bebin život. Posavjetujte se s doktorom jer je svaki slučaj, a tako i njegov ishod, individualan.

Komplikacije do kojih može doći zbog placente previje

Ako imate placentu previju koja u potpunosti prekriva grlić maternice, beba naprosto ne može izaći iz maternice jer joj je izlaz blokiran. To može dovesti do određenih zdravstvenih komplikacija kod majke i kod bebe:

 • Krvarenje – nekontrolirano obilno krvarenje može zahtijevati transfuziju krvi, a u krajnjim i ekstremnim slučajevima i smrt majke
 • Prijevremeni porod – zbog rizika od krvarenja
 • Smanjen rast djeteta – placenta previa blokira dovod kisika i hranjivih tvari pa je moguće da se beba ne razvije i ne naraste dovoljno.
 • Beba može postati anemična
 • Beba može biti u opasnosti jer ne prima dovoljno kisika
 • Infekcije i krvni ugrušci

Placenta previa: tretmani i prevencija

Tretman ovisi o više faktora:

 • Vrsti spuštene posteljice kod trudnica
 • Koliko rano (ili kasno) se u trudnoći pojavilo krvarenje iz vagine
 • Zdravlju majke
 • Zdravlju djeteta
 • Položaju djeteta unutar maternice

Tretman najčešće uključuje:

 • Odmaranje posteljice – suzdržavanje od spolnih odnosa.
 • Mirovanje – ako nemate preveliko krvarenje, vjerojatno ćete biti upućeni da odmarate kod kuće.
 • Motrenje bebe – vjerojatno će majka na preglede morati ići jako često, a doktor će ultrazvucima provjeravati stanje bebina srca, kreće li se i je li sve u redu.
 • Odlazak u bolnicu – ukoliko vaš slučaj zahtjeva stalan odmor, vjerojatno ćete biti upućeni u bolnicu. Tako ćete vi i vaša beba biti pod stalnim nadzorom medicinskih stručnjaka. Beba će biti rođena carskim rezom čim to bude sigurno za nju i za vas.
 • Carski rez – ako nekontrolirano gubite krv, bit ćete hitno prevezeni u operacijsku dvoranu gdje će se beba roditi carskim rezom.

Placenta previa

Može li se placenta previa spriječiti?

U velikoj većini slučajeva, placenta previa se ne može spriječiti. Ona, kako je navedeno, ovisi o mnogo faktora. Međutim, možete smanjiti rizik tako da izbjegavate rizične faktore koje smo prethodno naveli, jedan od njih je i pušenje u trudnoći.

Kako vi možete pomoći?

Ako ste dijagnozu dobili u prvom tromjesečju trudnoće, ne morate se brinuti jer će se vjerojatno posteljica sama od sebe vratiti u svoj prirodni položaj. S druge strane, ako ste u trećem tromjesečju, a i dalje imate nisku posteljicu, nemojte si stvarati dodatan stres pretjeranom brigom i nervozom. Većina majki koje imaju placentu previju rode zdrave bebe bez ikakvih komplikacija.

Ne možete učiniti ništa kako biste promijenili položaj vaše posteljice, ali možete ostati zdravi, brinuti o sebi i slušati doktora kako biste minimalizirali sve rizike!

Kako se nositi sa stresom?

Stručnjaci preporučuju nekoliko efikasnih i korisnih metoda:

 • Opustite se! Iskoristite odmor u krevetu tako da čitate knjige, slažete foto album, pripremate kreativne igre i zadatke za vaše dijete…
 • Educirajte se! Čitajte i istražujte o spuštenoj posteljici kod trudnica: što više znate, bit ćete spremniji pravilno reagirati u svakoj situaciji.
 • Pripremite se! Posebno ako očekujete porođaj carskim rezom. Iako je to sve za vas emocionalno iskustvo, pokušajte ostati staloženi i osvijestite si da ste u sigurnim rukama stručnjaka koji nikada ne bi učinili ništa da ugroze vaše ili bebino zdravlje.
 • Potražite potporu u drugima! Razgovarajte s partnerom, obitelji i prijateljima. Štoviše, možete unajmiti i doulu: osobu čiji je posao biti vam podrška u svakom trenutku vaše trudnoće i poroda.

Placenta previa

Tena Gunčević
Tena Gunčevićhttps://www.maminsvijet.hr/
Tena Gunčević dolazi sa Hrvatskih studija. U slobodno vrijeme uživa u društvu knjige, papira i olovke. Predah od riječi pronalazi u gledanju serija i filmova, fotografiranju prirode i druženju s mačkama (i ljudima). Osim što piše za MaminSvijet.hr, zaposlena je i kao asistentica na Novoj TV.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....