NaslovnicaTrudnoća i dojenjePorodPrijevremeni porod - simptomi, uzroci i može li se spriječiti?

Prijevremeni porod – simptomi, uzroci i može li se spriječiti?

Prijevremeni porod zasigurno je jedna od mogućih komplikacija u trudnoći od koje trudnice najviše strahuju. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, godišnje se u svijetu dogodi oko 15 milijuna prijevremenih poroda iz, još uvijek, neutvrđenih razloga.

Što je prijevremeni porod?

Normalan porod je svaki onaj porod koji se dogodi između 37. i 42. tjedna trudnoće, dok se porod prije 37. tjedna trudnoće smatra prijevremenim porodom. Svjetska zdravstvena organizacija porode, ovisno o gestacijskoj dobi, dijeli na:

 • ekstremno preuranjen porod: porod prije 28. tjedna trudnoće (9% beba rađa se prije 28. tjedna)  
 • vrlo preuranjen porod: porod između 28. i 32. tjedna trudnoće (11% beba rađa se između 28. i 32. tjedna)
 • blago preuranjen porod: porod između 32. i 37. tjedna trudnoće (80% beba rađa se između 32. i 37. tjedna)

Posljednji tjedni trudnoće ključni su za razvoj djetetovih pluća, mozga i jetre jer se tek krajem trudnoće ti organi razviju dovoljno da ih dijete može samostalno ‘koristiti’, odnosno, da u vanjskom svijetu može živjeti bez pomoći mehaničkih uređaja.

Što uzrokuje prijevremeni porod?

Nažalost, još uvijek nije poznat pravi uzrok prijevremenih porođaja, ali liječnici se slažu s time kako određena stanja mogu doprinijeti tome da dijete na svijet dođe ranije:

 • blizanačka trudnoća – blizanačka ili bilo koja višeplodna trudnoća može prouzročiti preveliko širenje maternice; većina blizanaca bude rođeno prije termina
 • trudnoća postignuta umjetnom oplodnjom
 • starost – trudnice koje su mlađe od 17. i starije od 35. godina imaju veću šansu za prijevremeni porod
 • uporaba droga, alkohola ili cigareta u trudnoći
 • stres – preveliki stres kod trudnice oslobađa hormone koji potiču kontrakcije maternice
 • genetski – u slučaju da je netko u obitelji doživio prijevremeni porod
 • prethodni preuranjeni porođaj
 • insuficijencija maternice – grlić maternice je ili prekratak ili nije dovoljno čvrst
 • predležeća posteljica – događa se onda kada je posteljica u položaju u kojem sprječava izlaz djetetu kroz porođajni kanal i time stvara opasnost za njega
 • genitalne infekcije – infekcije mogu prouzročiti upalu maternice što potiče kontrakcije i prijevremeno otvaranje vrata maternice
 • prijevremeno pucanje vodenjaka – različite genitalne infekcije mogu potaknuti pucanje vodenjaka jer djeluju tako da oslabljuju njegove membrane

Prijevremeni porod

Kako prepoznati prijevremeni porod i koji su simptomi?

Prijevremeni porod, u pravilu, počinje kao i onaj koji se događa na vrijeme, osim što se javlja onda kada ga trudnica najmanje očekuje. U najvećem broju slučajeva, liječnici će prijevremeni porod pokušati prekinuti kako bi zadržali dijete što dulje u maternici i time produljili njegov razvoj, ali sve dok zdravlje majke nije ugroženo.

Neki od navedenih simptoma mogli bi biti znak za uzbunu:

 • pojačan vaginalni iscjedak popraćen krvlju ili plodnom vodom
 • grčevi u području abdomena, nalik menstrualnim grčevima, koji se javljaju češće od 4 puta u jednom satu
 • puknuće vodenjaka prije pojave kontrakcija
 • pritisak u zdjelici

Ako porod doživite prije navršenog 34. tjedna trudnoće, liječnici će vam dati lijekove kojima će pokušati smiriti kontrakcije maternice te smanjiti vjerojatnost pojave infekcija i omogućiti datim kortikosteroidima da dopru do djeteta i rade na razvoju njegovih pluća.

U slučaju da se trudovi ne smiruju i da liječnik ustanovi kako su vaše zdravlje i zdravlje vašeg djeteta ugroženi, vrlo vjerojatno ćete porod završiti carskim rezom.

Koje posljedice ima prijevremeni porod?

Šanse za preživljavanje djece rođene prije 23. tjedna trudnoće gotovo da i nema, dok se nakon 23. tjedna vjerojatnost preživljavanja penje i do 15%. Već nakon 25. tjedna trudnoće, postotak preživljavanja raste i do 80%.

Ipak, bebe rođene prije 32. tjedna su u lošijem položaju od onih beba rođenih kasnije jer još uvijek nemaju razvijen refleks sisanja koji im je potreban za samostalno hranjenje. Uz to, još uvijek ne znaju niti samostalno disati čime se povećava rizik od krvarenja mozga.

Prijevremeni porod

Prijevremeno rođena djeca često se kasnije u životu susreću sa sljedećim problemima:

 • problemi s dišnim sustavom – postoji velika šansa za razvojem kronične upale pluća
 • problemi s hranjenjem – nepostojanje refleksa sisanja
 • cerebralna paraliza
 • otežani rast
 • problemi s vidom
 • problemi sa sluhom

Ako rodite nakon navršenog 36. tjedna trudnoće i liječnici ustanove kako je vaše dijete u potpunosti razvijeno, neće boraviti u inkubatoru jer ga neće smatrati prijevremeno rođenim djetetom. Ovisno o zrelosti djetetovih organa, šanse za pojavom mogućih zdravstvenih problema će biti manje, ukoliko je s djetetovim razvojem sve u redu.

Može li se prijevremeno otvaranje u trudnoći spriječiti?

Postoje razne mogućnosti kojima i prije i za vrijeme trudnoće možete poboljšati svoje zdravlje i zdravlje svog djeteta te mu omogućiti pravilan razvoj.

Dokazano je kako prestanak pušenja smanjuje mogućnost prijevremenog poroda, a uz to savjetuje se i ostavljanje ostalih loših navika, poput alkohola i nezdrave prehrane.

Možete pokušati primijeniti i neke od sljedećih savjeta:

 • Svjetska zdravstvena organizacija savjetuje uzimanje kalcija kao dodatka prehrani jer on izgrađuje djetetove kosti i živčani sustav
  • u slučaju da u organizmu trudnice postoji deficit kalcija, dijete ga može samo početi uzimati iz njenih kostiju te time trudnici prouzročiti zdravstvene probleme tijekom, ali i nakon trudnoće
  • preporučuje se uzimanje 1.5-2 g kalcija na dan (no obavezno se prije toga konzultirajte s vašim liječnikom)
 • smanjiti ‘teški’ fizički rad i dugotrajno stajanje na nogama; pokušajte voditi aktivan život sukladan vašem cjelokupnom zdravstvenom stanju i bez brige se i dalje baviti sportskim aktivnostima prilagođenim vašem trenutnom drugom stanju
 • budite redoviti na svim liječničkim pregledima i nikada se nemojte ustručavati pitati liječnika sve što vas muči i reći im o promjenama koje su se pojavile

Serklaža vrata maternice

Postoji zahvat koji će liječnici preporučiti trudnicama koje pate od insuficijencije cerviksa, odnosno, oslabljenog vrata maternice koji bi se mogao prerano otvoriti i tako prouzročiti pobačaj ili prijevremeni porod.

Serklaža je operativni zahvat kojim se postavlja šav oko vrata maternice i time se nastoji spriječiti njegovo skraćivanje ili proširivanje. Izvođenjem tog zahvata, javlja se manji rizik od pojave mogućih komplikacija, poput, prsnuća vodenjaka, razdiranja vrata maternice ili chorioamnionitisa.

Prijevremeni porod

Ne trebate pretjerano brinuti o pojavi prijevremenog poroda ako nemate razloga za to. Trudnoća je period u kojem trebate uživati i maksimalno se posvetiti svojem zdravlju jer ćete tako najviše pomoći svojem djetetu. Izbjegavajte stresne situacije čim je više moguće te se okružite ljudima koji vas vole i koji su jednako kao i vi nestrpljivi upoznati vašeg budućeg novog člana obitelji.

Sara Batinić, univ. bacc. phon et philol. croat
Sara Batinić, univ. bacc. phon et philol. croathttps://www.maminsvijet.hr/
Sara Batinić dolazi iz područja kroatistike i fonetike, no obožava sve što je vezano uz rad s djecom jer smatra da je čovjek u dječjem okruženju uvijek mlad i da se od njih može štošta naučiti, a najviše kako biti strpljiv. :) U slobodno vrijeme voli pročitati ljubavno štivo, ići u šetnju sa svojim psom ili igrati video igrice.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....