NaslovnicaTrudnoćaTrudnoća po tjednima11. tjedan trudnoće - Trudnoća po tjednima

11. tjedan trudnoće – Trudnoća po tjednima

U 11. tjednu trudnoće vaša je beba, od tjemena do trtice, dugačka oko 5 centimetara i teži oko 8 grama.

Ovaj tjedan označava kraj embrionalnog razdoblja u kojem su se razvijali unutarnji organi i počinje fetalno razdoblje u kojem slijedi daljnje sazrijevanje organa i organskih sustava te, u odnosu na prvo tromjesečje, ubrzan rast. Ovaj tjedan označava i kraj takozvanog najkritičnijeg razdoblja. U prvih 12 tjedana događa se najveći broj spontanih pobačaja tako da budući roditelji najčešće malo predahnu kad završi ovo razvojno razdoblje.

Beba već u ovom tjednu može otvarati i zatvarati šake i micati udovima. Zauzeta je protezanjem i udaranjem. Iako za te pokrete ulaže veliki napor, vi ih nećete osjetiti još nekoliko tjedana. Također, počinje se formirati dijafragma pa beba može biti obuzeta štucanjem iako to nije toliko intenzivno kao kasnije u trudnoći.

U ovom tjednu glava bebe, svojom veličinom, nadmašuje tijelo te čini gotovo polovicu dužine tijela. Počinje se razvijati mozak.

Na jeziku se počinju formirati okusni pupoljci te, duboko u desnima, rastu korijeni zubića. Uši se postupno premještaju od vrata prema njihovom konačnom mjestu na glavi.

Beba guta, udiše i izdiše male količine plodne vode što pomaže u razvoju pluća.

Kosti postaju sve čvršće, a tijelo osjetljivo na dodir.

Od ovog tjedna je moguće ultrazvučno utvrditi spol djeteta. Još uvijek nije moguće vidjeti samo spolovilo već spolnu kvržicu (genital tubercule) koja je preteča razvoja spolovila.  Ovisno o kutu, odnosno usmjerenju kvržice moguće je odrediti je li riječ o dječaku ili djevojčici.

Kod dječaka kvržica je usmjerena prema gore u odnosu na kralježnicu, a kod djevojčica je usmjerenje kvržice paralelno s kralježnicom. Dakle, procjena spola ovisi o pravilnom prikazanom kutu i kvaliteti opreme s kojom se obavlja ultrazvuk.

Iako je to vjerojatno jedna od najvažnijih informacija koje očekujete u trudnoći, najvjerojatnije ćete morati pričekati još koji tjedan. Specijalisti ginekologije najčešće kažu da se s najvećom sigurnošću i prosječno kvalitetnom opremom spol utvrđuje oko 16. tjedna trudnoće.

Majčino tijelo u 11. tjednu trudnoće

Većina trudnica se u ovom tjednu osjeća dobro i puno energije, a razdoblje intenzivnih mučnina je prošlo ili će uskoro proći.

Prestankom mučnina vjerojatno će vam se vratiti apetit. Iako većina hrane u trudnoći ne predstavlja zdravstveni rizik za bebu ili trudnicu dobro je obratiti dodatnu pozornost na namirnice poput mesa, ribe i jaja koji nisu termički obrađeni kao i na ribu i morske plodove koji sadrže veliku količinu žive.

Više o prehrani u trudnoći pročitajte u našim tekstovima:

Zbog usporene probave u kombinaciji s povratom apetita mogli biste se suočiti s dvije nove tegobe: zatvor i žgaravica. Najvažnije je da jedete hranu bogatu vlaknima (svježe voće i povrće) te unosite dovoljno tekućine. To će vam regulirati probavu, a ovdje pročitajte nekoliko savjeta kako ublažiti žgaravicu.

⟸ 10. tjedan trudnoće

12. tjedan trudnoće ⟹

Tanja Šprljan Szivo, univ. bacc. act. soc.
Tanja Šprljan Szivo, univ. bacc. act. soc.
Tanja Šprljan Szivo je majka četverogodišnjeg dječaka koji ju je podsjetio kako je igra najvažniji dio odrastanja. Za vrijeme i nakon studija socijalnog rada radila je s djecom i odraslima s cerebralnom i dječjom paralizom te u programu Ujedinjenih naroda za razvoj gdje je istraživala poteškoće s kojima se suočavaju različite marginalne skupine. Slobodno vrijeme provodi čitajući, izrađujući igračke ili obilazeći muzeje s mužem i sinom.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....