NaslovnicaTrudnoćaTrudnoća po tjednima9. tjedan trudnoće - Trudnoća po tjednima

9. tjedan trudnoće – Trudnoća po tjednima

U 9. tjednu trudnoće vaša je beba, od tjemena do trtice, dugačka oko 20 milimetara.

Iako je veličine bobice grožđa, svi dijelovi tijela vaše bebe već su sada formirani, a narednih mjeseci će se u potpunosti razviti. Od ovog tjedna beba počinje intenzivno dobivati na težini.

Posteljica se u potpunosti razvila i preuzela je iznimno važnu ulogu proizvodnje hormona.

Došlo je do potpunog nestanka repića, glavnog obilježja embrionalnog razvojnog razdoblja.

U ovom tjednu bebina je glava još uvijek nesrazmjerno velika u odnosu na tijelo i savijena je prema prsima. Oči su razvijene i široko razmaknute (gotovo sa strana na glavi) i pokrivene membranskim poklopčićima, a oblikovani su i uši, usta i nos. Nastali su čak i korijeni zubića.

Srce vaše babe sadrži četiri komore, a počeli su se formirati i srčani zalisci.

Od  ovog tjedna počinju se oblikovati vanjski spolni organi, no spol djeteta će biti vidljiv na ultrazvuku tek za nekoliko tjedana.

Majčino tijelo u 9. tjednu trudnoće

Prvih 12 tjedana trudnoće smatra se najrizičnijim razdobljem. Nažalost, oko 20% trudnoća završi spontanim pobačajem, od čega se čak 80% dogodi u ovom razdoblju.

Iz toga razloga, mnoge trudnice nisu sigurne kada je najbolje vrijeme  za podijeliti sretnu vijest s poslodavcem i kolegama.

Pri donošenju te odluke postavite si nekoliko pitanja:

  • Prolazi li vaša trudnoća bez komplikacija? Ako često posjećujete liječnika, vjerojatno ćete morati ranije obavijestiti poslodavca.
  • Imate intenzivne mučnine? Ako osjećate mučnine gotovo neprekidno ili često povraćate morat ćete rano obavijestiti poslodavca. Razmislite što želite od poslodavca i kolega i tako im to kažite: razumijevanje, poštedu od rada, fleksibilno radno vrijeme ili nešto drugo.
  • Je li vrsta posla koju obavljate potencijalno opasna za vas i za bebu?
  • Hoće li poslodavac i kolege imati razumijevanja? S podržavajućom okolinom najlakše ćete podijeliti sretnu vijest. Ako ipak nije tako, pokušajte vijest podijeliti s kolegicom koja je već bila na porodiljnom dopustu pa je pitajte za savjet. Proučite Zakon o zaštiti na radu i Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama kako bi saznali kakva imate prava u vrijeme trudnoće i nakon nje.

Kako vaša beba ubrzano počinje dobivati na kilaži i vi ćete primijetiti povećanje težine.

Iako se često govori da je trudnoća vrijeme kada se “jede za dvoje” ni pretjeran višak kilograma nije dobar i može ukazivati na zdravstvene teškoće.

Preporučeno povećanje težine u trudnoći iznosi od 10 do 15 kilograma, ali svaka trudnica je jedinstvena i neće dobivati na težini jednako ni ravnomjerno.

Dobro je obratiti pozornost na kvalitetu i hranjivost obroka, ali ako još uvijek imate mučnine ne opterećujte se i konzumirajte ono što vam ne izaziva mučnine i povraćanje.

⟸ 8. tjedan trudnoće

10. tjedan trudnoće ⟹

Tanja Šprljan Szivo, univ. bacc. act. soc.
Tanja Šprljan Szivo, univ. bacc. act. soc.
Tanja Šprljan Szivo je majka četverogodišnjeg dječaka koji ju je podsjetio kako je igra najvažniji dio odrastanja. Za vrijeme i nakon studija socijalnog rada radila je s djecom i odraslima s cerebralnom i dječjom paralizom te u programu Ujedinjenih naroda za razvoj gdje je istraživala poteškoće s kojima se suočavaju različite marginalne skupine. Slobodno vrijeme provodi čitajući, izrađujući igračke ili obilazeći muzeje s mužem i sinom.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....