NaslovnicaTrudnoćaTrudnoća po tjednima9. tjedan trudnoće - Trudnoća po tjednima

9. tjedan trudnoće – Trudnoća po tjednima

U 9. tjednu trudnoće vaša je beba, od tjemena do trtice, dugačka oko 20 milimetara.

Iako je veličine bobice grožđa, svi dijelovi tijela vaše bebe već su sada formirani, a narednih mjeseci će se u potpunosti razviti. Od ovog tjedna beba počinje intenzivno dobivati na težini.

Posteljica se u potpunosti razvila i preuzela je iznimno važnu ulogu proizvodnje hormona.

Došlo je do potpunog nestanka repića, glavnog obilježja embrionalnog razvojnog razdoblja.

U ovom tjednu bebina je glava još uvijek nesrazmjerno velika u odnosu na tijelo i savijena je prema prsima. Oči su razvijene i široko razmaknute (gotovo sa strana na glavi) i pokrivene membranskim poklopčićima, a oblikovani su i uši, usta i nos. Nastali su čak i korijeni zubića.

Srce vaše babe sadrži četiri komore, a počeli su se formirati i srčani zalisci.

Od  ovog tjedna počinju se oblikovati vanjski spolni organi, no spol djeteta će biti vidljiv na ultrazvuku tek za nekoliko tjedana.

Majčino tijelo u 9. tjednu trudnoće

Prvih 12 tjedana trudnoće smatra se najrizičnijim razdobljem. Nažalost, oko 20% trudnoća završi spontanim pobačajem, od čega se čak 80% dogodi u ovom razdoblju.

Iz toga razloga, mnoge trudnice nisu sigurne kada je najbolje vrijeme  za podijeliti sretnu vijest s poslodavcem i kolegama.

Pri donošenju te odluke postavite si nekoliko pitanja:

  • Prolazi li vaša trudnoća bez komplikacija? Ako često posjećujete liječnika, vjerojatno ćete morati ranije obavijestiti poslodavca.
  • Imate intenzivne mučnine? Ako osjećate mučnine gotovo neprekidno ili često povraćate morat ćete rano obavijestiti poslodavca. Razmislite što želite od poslodavca i kolega i tako im to kažite: razumijevanje, poštedu od rada, fleksibilno radno vrijeme ili nešto drugo.
  • Je li vrsta posla koju obavljate potencijalno opasna za vas i za bebu?
  • Hoće li poslodavac i kolege imati razumijevanja? S podržavajućom okolinom najlakše ćete podijeliti sretnu vijest. Ako ipak nije tako, pokušajte vijest podijeliti s kolegicom koja je već bila na porodiljnom dopustu pa je pitajte za savjet. Proučite Zakon o zaštiti na radu i Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama kako bi saznali kakva imate prava u vrijeme trudnoće i nakon nje.

Kako vaša beba ubrzano počinje dobivati na kilaži i vi ćete primijetiti povećanje težine.

Iako se često govori da je trudnoća vrijeme kada se “jede za dvoje” ni pretjeran višak kilograma nije dobar i može ukazivati na zdravstvene teškoće.

Preporučeno povećanje težine u trudnoći iznosi od 10 do 15 kilograma, ali svaka trudnica je jedinstvena i neće dobivati na težini jednako ni ravnomjerno.

Dobro je obratiti pozornost na kvalitetu i hranjivost obroka, ali ako još uvijek imate mučnine ne opterećujte se i konzumirajte ono što vam ne izaziva mučnine i povraćanje.

⟸ 8. tjedan trudnoće

10. tjedan trudnoće ⟹

Tanja Šprljan Szivo, univ. bacc. act. soc.
Tanja Šprljan Szivo je majka četverogodišnjeg dječaka koji ju je podsjetio kako je igra najvažniji dio odrastanja. Za vrijeme i nakon studija socijalnog rada radila je s djecom i odraslima s cerebralnom i dječjom paralizom te u programu Ujedinjenih naroda za razvoj gdje je istraživala poteškoće s kojima se suočavaju različite marginalne skupine. Slobodno vrijeme provodi čitajući, izrađujući igračke ili obilazeći muzeje s mužem i sinom.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Lertal tablete – protiv alergijskog rinitisa i konjunktivitisa

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....