NaslovnicaTrudnoća i dojenjeTrudnoćaKalkulator trudnoće - kako izračunati termin poroda?

Kalkulator trudnoće – kako izračunati termin poroda?

Ako planirate trudnoću ili vas ona iznenadi, izostanak menstruacije ili plus na testu za trudnoću sigurno će vas ponukati da posjetite ginekologa. On će vam pregledom i ultrazvukom potvrditi trudnoću, a zatim izračunati i očekivani termin poroda. Jedno od prvih pitanja koje će Vam se javiti je: kako izračunati termin poroda? U našem članku pročitajte kako koristiti kalkulator trudnoće i doznati mogući datum!

Termin poroda računa se kombinacijom Naegelove metode i ultrazvučnog pregleda; budući da velikom broju žena plodni dani nisu na sredini ciklusa te, uz to, dio žena ne zapisuje prvi dan posljednje menstruacije, kombinacija tih dvaju metoda je najpouzdanija.

Naegelova metoda postavlja se na način da se prvom danu vaše posljednje menstruacije pridoda 280 dana (40 tjedana) što, u pravilu, daje okviran datum oko kojega biste trebali roditi.

Vaša zadnja menstruacija i ovulacija računaju se pod prva dva tjedna trudnoće, što dovodi do zaključka kako, ako rodite na termin poroda, će vaša beba biti stara 38 tjedana, a ne 40 (gestacijska dob). Imajte na umu kako uredna trudnoća traje od 37 do 42 tjedna.

Računanje trudnoće – Naegelova metoda

Naegelova metoda je metoda određivanja termina poroda koja se koristi u Hrvatskoj, ali i većini zemalja svijeta. Ime je dobila po njemačkom liječniku Franzu Karlu Naegelu (1778-1851).

Nedostatak Naegelove metode je to što lunarni mjesec, u pravilu, traje 29,53 dana. Deset lunarnih mjeseci zapravo je 295 dana, odnosno 15 dana dulje od 280 dana prema kojima se određuje termin poroda.

Kalkulator trudnoće

Termin poroda može se izračunati i ultrazvučnim pregledom putem kojeg ginekolog može odrediti starost ploda, ovisno o njegovoj veličini. U prvom tromjesečju, prilikom određivanja termina, može doći do pogreške od +/- 5-7 dana, a u drugom tromjesečju se mogućnost pogreške povećava na +/- 7-10 dana. Ipak, većina ginekologa i dalje se pouzdaje u računanje termina putem Naegelove metode.

Prvi simptomi trudnoće

Budući da je svatko od nas individualan, i simptomi trudnoće ne moraju biti isti niti vidljivi kod svake trudnice. Također, simptomi trudnoće kod nekih se mogu javiti ranije, kod nekih kasnije. Ipak, ako ste među onima kod kojih su ti znakovi očiti, vjerojatno ćete ranije posjetiti ginekologa i samim time ranije saznati da ste trudni.

Prvi znakovi trudnoće mogu biti sljedeći:

 • umor i iscrpljenost
 • implantacijsko krvarenje
 • bolovi u leđima
 • glavobolja
 • promjene u osjetilima okusa i mirisa
 • vrtoglavica
 • napetost u grudima
 • nervoza i osjetljivost
 • učestalo mokrenje
 • povišena tjelesna temperatura

Više o mogućim prvim znakovima trudnoće i njihovim simptomima možete pročitati ovdje.

Što utječe na trajanje trudnoće?

Trajanje trudnoće, kao i njeni simptomi, također je vrlo individualno te se njegovi čimbenici razlikuju od trudnice do trudnice. Ipak, neka ponašanja ili određeno zdravstveno stanje mogu pridonijeti dužem ili kraćem trajanju trudnoće.

Neki od faktora koji mogu utjecati na trajanje trudnoće su:

 • duljina menstrualnih ciklusa (kraći ciklusi mogu uzrokovati kraće trajanje trudnoće i obratno)
 • dijabetes
 • previsok ili prenizak indeks tjelesne mase
 • starost trudnice
 • pušenje i konzumacija alkohola
 • stres i depresija

Kalkulator trudnoće

Što ako je prošao moj termin poroda?

Iako se većina trudnica nada kako će roditi na određeni datum, on zapravo i nije ništa više nego izračun o tome kada će proći zacrtanih 40 tjedana. Porod prije ili poslije termina je sasvim normalna i učestala pojava, stoga ne morate brinuti ako se i vama dogodi isto. Uz to, trudnoća postaje prenesena tek onda kada prođu dva tjedna nakon termina.

Situacije koje mogu utjecati na prenošenje trudnoće su:

 • ovo vam je prva trudnoća
 • i prethodna trudnoća je bila prenesena
 • imate prekomjernu tjelesnu težinu
 • krivo izračunat termin poroda – i to je moguće onda kada ni sami niste sigurni u datum zadnje menstruacije ili ako se termin računa po kasnom drugom ili trećem tromjesečju putem ultrazvuka

Iz kojeg god razloga prenesete trudnoću, sasvim je normalno da ste sve umorniji od težine trbuha i pritiska na cijelo tijelo. Ipak, imajte na umu kako trudnoća sigurno neće trajati još dugo i kako porod odsada pa nadalje može krenuti u bilo koje vrijeme.

Istraživanja pokazuju kako se samo 4-5% beba rodi na termin poroda!

Posjeti liječniku, nakon što prenesete trudnoću, uključivat će provjeru bebine veličine, otkucaje srca, položaja u kojem se nalazi te njene kretnje. Tjedan nakon termina, vaš liječnik može napraviti kontrakcijski test stres (CTG) kojim se želi utvrditi da dijete reagira na stezanje maternice.

Također, nemojte se iznenaditi ako vas tijekom nekih od pregleda liječnik odluči sadržati u bolnici i inducirati porod. Prenesena trudnoća rijetko može biti povezana s problemima u posteljici ili s bebom, stoga vjerujte svome liječniku koji najbolje zna odrediti kada je pravo vrijeme za porod, ovisno o stanju unutar vašeg trbuha.

Kalendar trudnoće – aplikacija

Na svoje mobilne uređaje možete skinuti neku od niže navedenih aplikacija te tako pratiti svoju trudnoću i njezino trajanje. Ako već koristite neku od aplikacija koje sadrže kalendar trudnoće, slobodno to podijelite s nama u komentarima!

Sara Batinić, univ. bacc. phon et philol. croat
Sara Batinić, univ. bacc. phon et philol. croathttps://www.maminsvijet.hr/
Sara Batinić dolazi iz područja kroatistike i fonetike, no obožava sve što je vezano uz rad s djecom jer smatra da je čovjek u dječjem okruženju uvijek mlad i da se od njih može štošta naučiti, a najviše kako biti strpljiv. :) U slobodno vrijeme voli pročitati ljubavno štivo, ići u šetnju sa svojim psom ili igrati video igrice.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....