NaslovnicaTrudnoća i dojenjeTrudnoćaBazalna temperatura - Povišena tjelesna temperatura kao znak trudnoće

Bazalna temperatura – Povišena tjelesna temperatura kao znak trudnoće

Ukoliko želite bolje upoznati svoje tijelo i menstruacijski ciklus, možda je upravo praćenje bazalne tjelesne temperature najbolja stvar za vas!

Mjerenje bazalne temperature može vam pomoći da primijetite dane ovulacije te na taj način predvidite plodne dane za idući ciklus. To može biti korisno ukoliko želite zatrudnjeti ili pak izbjeći trudnoću jer prema rezultatima mjerenja bazalne temperature možete planirati spolne odnose.

Bazalna temperatura – što je?

Bazalna temperatura je najniža temperatura koju tijelo može postići u stanju mirovanja. Mijenja se zbog mnogo različitih faktora, uključujući i hormona.

Kada ovulirate hormon progesteron uzrokuje podizanje temperature. Temperatura ostaje povišena kroz dva tjedna do mjesečnice. Nakon toga, taman prije nego što vam mjesečnica započne razina progesterona opadne. To znači da će vam bazalna temperatura također pasti osim ako ste trudni, u tom slučaju će bazalna temperatura ostati viša jer će razina progesterona ostati visoka.

Bazalna temperatura - povišena tjelesna temperatura kao znak trudnoće
Bazalna temperatura – povišena tjelesna temperatura kao znak trudnoće

Da bi znali koja vam je bazalna temperatura morate ju izmjeriti čim se probudite prije ustajanja iz kreveta ili bilo kakvih pokreta. Ne možete prvo na brzinu otići na wc jer će vam zbog toga temperatura nešto porasti te će vam grafikon na koji upisujete svoju bazalnu temperaturu biti netočan.

Iznimno je važno da pravilno izmjerite bazalnu temperaturu. Inače vam bazalna temperatura neće biti točna te nećete moći odrediti ovulaciju.

Bazalna temperatura – biranje grafikona

Prvi korak u praćenju bazalne temperature je pronalaženje grafikona, ili izrada istoga, na kojem ćete zapisivati svoju bazalnu temperaturu. Postoji nekoliko kalendara i kalkulatora plodnosti koje možete pronaći online, a i nekoliko različitih aplikacija za plodnost za vaš mobitel, od kojih su mnoge besplatne.

Također, možete napraviti same svoj graf na način da na okomitu liniju stavite temperaturu te na vodoravnu liniju stavite dane svog ciklusa.

Bazalna temperatura - povišena tjelesna temperatura kao znak trudnoće
Prikaz grafa za praćenje bazalne tjelesne temperature

Većina žena ipak preferira gotovu aplikaciju jer se u nju može dodati puno više informacija minimalnom mogućnošću ljudske greške. Većina aplikacija će vam sama javiti kada je očekivana ovulacija.

Kada ste odabrali grafikon na koji čete upisivati rezultate vrijeme je da počnete pratiti svoju bazalnu temperaturu.

Bazalna temperatura – kako se mjeri?

Kada ste izabrali grafikon koji vam odgovara trebate nabaviti toplomjer. Postoje toplomjeri specijalno napravljeni za mjerenje bazalne temperature, no možda vam neće biti potrebni. Idealan bi bio klasični digitalni toplomjer koji mjeri temperaturu na dvije decimale.

Bazalna temperatura - povišena tjelesna temperatura kao znak trudnoće
Bazalna temperatura – povišena tjelesna temperatura kao znak trudnoće

Mjerenje bazalne temperature nije teško, no postoje neka pravila kojih se morate držati:

 • potrebno je mjeriti temperaturu svaki dan u isto vrijeme (plus ili minus maksimalno trideset minuta). Npr. ako jedan dan bazalnu temperaturu izmjerite u 7:30, drugi dan ju trebate izmjeriti najranije u sedam ili najkasnije u osam sati ujutro.
 • ne smijete se ustati, sjesti, hodati ili otići na wc prije mjerenja bazalne temperature. Minutu nakon što se probudite trebate toplomjer staviti u usta, ispod jezika. Zato toplomjer držite u blizini kreveta.
 • morate odspavati minimalno tri do četiri sata prije mjerenja bazalne temperature ujutro. Ako ste ostali budni cijelu noć ili ako ste se tijekom noći često ustajali bazalna temperatura neće vam biti točna.
 • trebali bi koristiti isti toplomjer kroz cijeli ciklus. Ako nabavite novi toplomjer počnite ga koristiti prvi dan idućeg ciklusa.

Bazalna temperatura – kada početi mjeriti?

Idealno bi trebali početi mjeriti bazalnu temperaturu na prvi dan mjesečnice te nastaviti s mjerenjem svako jutro kroz cijeli ciklus. Svaki dan zabilježite svoju bazalnu temperaturu te vrijeme kada ste ju izmjerili.

Bazalna temperatura - povišena tjelesna temperatura kao znak trudnoće
Prikaz menstruacijskog ciklusa

Nakon što budete imali iskustva s praćenjem bazalne temperature možete preskočiti mjerenje prvih par dana tijekom mjesečnice te početi mjeriti temperaturu oko petog ili sedmog dana.

Ipak, dok ne znate kada ovulirate, najbolje je pratiti bazalnu temperaturu kroz cijeli ciklus.

Bazalna temperatura – ovulacija

S praćenjem bazalne temperature bitno je da pratite uzorke, a ne poneko podizanje temperature. Temperatura vam može rasti i padati tijekom ciklusa, ali trebali bi uočiti uzorak koji se ponavlja nakon ovulacije. To znači da su većinom temperature niže prije nego nakon ovulacije.

Nakon što primijetite barem tri uzastopne temperature koje su više nego prosječna bazalna temperatura, najvjerojatnije je ovulacija započela dan prije prvog povišenja temperature.

Bazalna temperatura - povišena tjelesna temperatura kao znak trudnoće
Prikaz faza cervikalne sluzi kroz menstruacijski ciklus

Ukoliko pratite i cervikalnu sluz onda možete biti sigurni da je ovulacija počela dan prije povišenja temperature ako je sluz u to vrijeme bila teksture bjelanjka, tanka, klizava i rastezljiva.

Također, možete primijetiti nagli pad temperature na dan ovulacije, što se ne događa svakoj ženi. Ukoliko primijetite konstantne padove temperature prije podizanja iz mjeseca u mjesec bilo bi dobro da na taj dan imate spolne odnose ako želite ostati trudni.

Bazalna temperatura – trudnoća

Osnovni način korištenja grafikona za bazalnu temperaturu kako biste ostali trudni je da pratite uzorke. Koristite ove informacije kako bi mogli planirati spolne odnose na određene dane u ciklusu.

Npr. ako ste kroz tri mjeseca praćenja bazalne temperature primijetili da se ovulacija događa jedanaesti, dvanaesti i petnaesti dan ciklusa onda ćete tijekom idućeg ciklusa planirati spolne odnose između šestog i šesnaestog dana, a pogotovo između jedanaestog i petnaestog dana.

Bazalna temperatura - povišena tjelesna temperatura kao znak trudnoće
Primjer praćenja bazalne temperature kroz jedan ciklus sa svim bitnim informacijama

Ne morate imati spolne odnose na dan ovulacije kako bi ostali trudni. Ako imate spolne odnose samo par puta u danima prije ovulacije to bi trebalo biti dovoljno da spermij, koji u vašem tijelu može preživjeti pet dana, dođe do jajne stanice na vrijeme.

Također, neki parovi imaju spolne odnose svaki drugi dan tjedan dana prije očekivane ovulacije, što je isto dobar plan.

Bazalna temperatura – očitavanje rezultata

Bazalna temperatura tijela tijekom i odmah po završetku ciklusa manja je od 36,6°C. U danima prije ovulacije kao i tijekom ovulacije bazalna temperatura poraste za 0,3 pa sve do 1°C.

Ukoliko nije došlo do oplodnje jajne stanice bazalna temperatura tijela će se spustiti, no ako je došlo do oplodnje bazalna temperatura ostaje povišena i dva tjedna nakon prvog porasta temperature.

Primjer grafikona bazalne temperature ciklusa u kojem nije došlo do oplodnje

Bazalna temperatura - povišena tjelesna temperatura kao znak trudnoće
Prikaz grafikona bazalne temperature ciklusa u kojem nije došlo do oplodnje

Na primjeru idealnog ciklusa u kojemu oplodnja nije ostvarena bazalna temperatura će nakon ovulacije porasti te će ostati na temperaturi od otprilike 37°C sve do dvadeset i petog dana ciklusa. Tada će bazalna temperatura početi padati.

Primjer grafikona bazalne temperature ciklusa u kojem je došlo do oplodnje

Primjer 1:

Bazalna temperatura - povišena tjelesna temperatura kao znak trudnoće
Prikaz grafikona bazalne temperature u ciklusu u kojem je došlo do oplodnje

Na primjeru idealnog ciklusa u kojemu je oplodnja ostvarena bazalna temperatura će lagano porasti, za otprilike 0,1 ili 0,2°C u dvadeset i prvom danu ciklusa. Ono što je u primjeru oplodnje ključno je da bazalna temperatura neće početi padati nakon dvadeset i petog dana ciklusa.

Primjer 2:

Bazalna temperatura - povišena tjelesna temperatura kao znak trudnoće
Prikaz grafikona bazalne temperature u ciklusu u kojem je došlo do oplodnje

Na ovom primjeru je također ostvarena oplodnja, no tu se pojavljuje jednodnevni implantacijski pad bazalne temperature. Većinom se to događa sedmi ili osmi dan nakon ovulacije. Tada se bazalna temperatura ponovno vraća na višu razinu.

Pad bazalne temperature sam po sebi ne pokazuje da je došlo do oplodnje jer se može pojaviti i u ciklusima u kojima to nije slučaj. Najbitniji dani za prepoznavanje ostvarenja oplodnje su dani nakon naglog pada bazalne temperature.

Usporedba grafikona bazalne temperature ciklusa u kojem je ostvarena oplodnja i grafikona bazalne temperature ciklusa u kojem nije ostvarena oplodnja

Bazalna temperatura - povišena tjelesna temperatura kao znak trudnoće
Prikaz razlike grafikona bazalne temperature ciklusa u kojem je došlo do oplodnje i ciklusa u kojem nije došlo do oplodnje

Ovaj grafikon bazalne temperature nam prikazuje razliku ciklusa u kojem je ostvarena oplodnja (žute kockice) i ciklusa u kojemu nije ostvarena oplodnja (zelene kockice).

Svi prikazi grafikona bazalnih temperatura odnose se na idealne cikluse. Uzevši u obzir da je svaki ciklus drugačiji kod svake žene, samo liječnik može sa sigurnošću potvrditi da je ili da nije došlo do oplodnje.

Bazalna temperatura – što bi još trebali pratiti?

Da bi praćenje ovulacije bilo još točnije trebali bi pratiti, ne samo bazalnu temperaturu, nego i:

 • dane kada imate spolne odnose – to će pomoći i vama i vašem doktoru da vidi imate li spolne odnose u pravo vrijeme. Postoji samo pet do sedam dana u svakom ciklusu koji mogu rezultirati trudnoćom. Dva ili tri dana prije ovulacije su najveće šanse za začeće.
 • cervikalnu sluz – ako pratite samo još jedu stvar uz bazalnu temperaturu, to bi svakako trebala biti cervikalna sluz. To je zato što vam bazalna temperatura može pokazati kada je bila ovulacija tek nakon što prođe. Dok primijetite da vam je temperatura tri dana za redom nešto viša, plodni dani su već prošli. No, cervikalna sluz vam na vrijeme može pokazati kada će doći do ovulacije. Možete iskoristiti tu informaciju kako bi isplanirali spolne odnose.
 • cervikalni položaj – osim cervikalne sluzi, možete pratiti i cervikalni položaj kako biste znali kada će doći do ovulacije. Kako se približavaju dani ovulacije cerviks će postati viši, mekši i otvoreniji dok će nakon ovulacije postati čvršći, niži i nešto zatvoreniji.
 • bolesti, stres ili poteškoće sa spavanjem – čak i bezazlena prehlada može poremetiti bazalnu temperaturu. Nedostatak sna također može poremetiti rezultate.

Bazalna temperatura – kada može biti netočna?

Mjerenje bazalne temperature može pokazati netočne rezultate ako uzimate hormonalnu kontracepciju jer u tom slučaju na tijelo utječu sintetički hormoni koji mijenjaju menstruacijski ciklus i proces ovulacije.

Bazalna temperatura - povišena tjelesna temperatura kao znak trudnoće
Prikaz različitih kontracepcijskih metoda za žene

Također, bazalna temperatura može biti ne točna:

 • ako je mjerena na različite načine u različito vrijeme svaki dan
 • u slučaju povišene tjelesne temperature
 • pod utjecajem određenih lijekova
 • u slučaju da ste konzumirali alkohol dan ranije
 • u trenutcima emocionalnog i fizičkog stresa
 • u trenutcima dojenja ili nesanice

Bazalna temperatura – iskustva

Najviše pozitivnih iskustva na forumima imaju žene koje su pratile bazalnu tjelesnu temperaturu u periodu od minimalno dva do tri ciklusa.

Tako je jedna mama pratila bazalnu temperaturu kroz dva ciklusa. Također je obratila pozornost na nagli skok temperature i cervikalnu sluz te je u trećem ciklusu mjerenja bazalne temperature ostala trudna.

Druga je pak mjerila bazalnu tjelesnu temperaturu jer je htjela bolje upoznati svoje tijelo i prepoznati dane ovulacije. Ostala je trudna nakon 6-7 mjeseci praćenja bazalne temperature. Nije primijetila skok temperature koji se pojavi nakon oplodnje, ali joj je temperatura ostala povišena i četrnaesti dan nakon ovulacije u fazi kada bi ako nije došlo do oplodnje temperatura počela padati.

Bazalna temperatura – savjeti!

Metoda mjerenja bazalne temperature daje vam idealnu priliku da upoznate svoje tijelo i svoje cikluse. To vam pruža mogućnost da na prirodan način utvrdite fazu plodnih dana. Nakon minimalno dva ili tri menstruacijska ciklusa primijetit ćete sve promjene te shvatiti kako se ponaša vaše tijelo.

Bazalna temperatura - povišena tjelesna temperatura kao znak trudnoće
Bazalna temperatura – povišena tjelesna temperatura kao znak trudnoće

Ukoliko želite ostati trudni uočit ćete idealne dane za spolni odnos. Ipak, nemojte pretjerivati s kontrolom. Opterećenost začećem i spolni odnosi strogo planirani po rasporedu stvaraju višak nepotrebnog stresa i vrlo moguće štete vašem odnosu s partnerom.

Reference

R. Gurevich (2019), Detecting Ovulation With a Basal Body Temperature Chart, Verywellfamilly

Mayo Clinic Staff (2018), Basal body temperature for natural family planning, Mayo Clinic

A. Klepchukova, MD (2019),Basal Body Temperature: Learn to Measure BBT to Detect Ovulation, Flo

Dr. A. Grunebaum, MD, FACOG (2018), Can The BBT Temperature Curve Determine Pregnancy?, BabyMed

Healthwise Staff, K. Romito MD, A. Husney MD (2018), Basal Body Temperature (BBT) Charting, Michigan Medicine Univerity of Michigan

Buxton, C. L., & Atkinson, W. B. (1948). Hormonal factors involved in the regulation of basal body temperature during the menstrual cycle and pregnancy. The Journal of Clinical Endocrinology, 8(7), 544-549.

Klaus, H. Prirodno planiranje obitelji–Je li znanstveno? Je li djelotvorno?

Patricia Račić
Patricia Račićhttps://www.maminsvijet.hr/author/patricia/
Patricia Račić je autorica na portalu MaminSvijet.hr. Obrađuje teme iz područja zdravlja i prehrane, a želja joj je pomoći roditeljima da na brz i jednostavan način dođu do provjerenih i korisnih informacija te im pribižiti teme koje su dio svakodnevnice jedne mame.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....