NaslovnicaTrudnoća i dojenjeTrudnoćaBol u leđima u trudnoći - uzroci i liječenje

Bol u leđima u trudnoći – uzroci i liječenje

Bol u leđima u trudnoći jedna je od teškoća u trudnoći koju iskusi skoro pa većina trudnica. Najčešće se pojavljuje u 20. tjednu trudnoće.

Česta je i normalna pojava u trudnoći i što je trudnoća u višem stupnju simptomi postaju sve intenzivniji. Neke žene su te sreće da ne iskuse bolove u leđima, ali to je doista manji broj žena jer bol u leđima zapravo je uobičajena pojava u trudnoći.

Koji su uzroci bolova u leđima tijekom trudnoće?

Vaše tijelo kroz trudnoću prolazi kroz razne hormonalne i fizičke promjene. Prije svega širi se maternica koja svojim rastom oslabljuje trbušne mišiće i naravno stvara pritisak na leđa. Kako stvara pritisak na leđa tako može stvarati i pritisak na živce što rezultira bolovima u leđima.

Bolove u leđima tijekom trudnoće mogu izazvati i pomaci koji se događaju u zdjelici radi lučenja hormona relaksina koji opušta ligamente zdjelice kako bi se ona mogla proširiti za porođaj. Ti pomaci koji se događaju u zdjelici pritišću sakroilijačne zglobove, a to su dva zgloba unutar zdjelice koji povezuju zdjelicu s kralježnicom. Dakle zdjelica pritiskom na sakroilijačne zglobove stvara se bol u leđima.

Vaša tjelesna težina, koja je veća nego inače, i težina bebe koja stalno raste opterećenje je za mišiće i zglobove. Isto tako sva ta težina vrši dodatan pritisak na vašu kralježnicu i time utječe na vaše držanje što rezultira drugačijim hodom u trudnoći.

Svi ti faktori mogu dovesti do deformacije zglobova zdjelice i izazvati upalu ligamenata što trudnica osjeća kao jaku bol u donjem dijelu leđa.

Žensko tijelo u trudnoći gubi ravnotežu jer se središte gravitacije ženskog tijela u trudnoći premješta prema naprijed.

Zbog premještanja središta gravitacije, zbog velikog trbuha i opuštenih zglobova zdjelice trudnice često zabacuju ramena prema nazad i izvijaju vrat što uzrokuje napetost leđnih mišića i jaku bol. Takav drugačiji položaj i način kretanja isto tako stvaraju dodatan napor za kralježnicu i leđa što opet rezultira bolovima. Često znamo reći kako se trudnice gegaju, a gegaju se upravo radi sveg ovog navedenog.

Trudnice mogu osjetiti bol u području donjeg dijela leđa koja se može širi na noge. Najčešće duže stajanje ili sjedenje pojačavaju tu bol. Isto tako mogu osjetiti bol duboko unutar stražnjice i bedara koja se najviše javlja pri dizanju stvari, hodanju, penjanju po stepenicama. Položaji u kojima je tijelo savijeno pojačavaju tu bol.

Kako ublažiti bol u leđima?

Bol možete ublažiti spavanjem na tvrdom madracu, dok ležite leđa poduprite jastucima. Ako ležite na boku stavite jedan jastuk između bokova i jedan između koljena. Trudite se da se pri ustajanju iz ležećeg položaja ne svijate u struku, već da prvo spustite noge.

Pokušajte sjediti ispravno što znači da bi bilo najbolje sjediti na stolici koja ima ravni naslon i rukonaslone koji će vam biti oslonac pri ustajanju.

Dok sjedite držite noge u blago povišenom položaju i što je najvažnije izbjegavajte položaje koji bi mogli pridonijeti lošoj cirkulaciji.

Možete pokušati i s oblozima, tako što ćete na bolno mjesto izmjenjivati tople i hladne obloge i tako ublažiti bol.

Lagane vježbe su isto jedan od način kako možete ublažiti bol. Također biste trebali vježbati tehnike disanja.

Bol u leđima se u prosjeku povlači kroz jedan do dva mjeseca nakon poroda.

Pogledajte video vježbe koje predlaže Jelena Skender, prof.kin. za ublažavanje bolova u leđima u našem tekstu Bol u donjem dijelu leđa u trudnoći – uzroci i vježbe za opuštanje.

Doznajte više o bolovima u trudnoći i nakon poroda u videu:

Kristina Bošnjak
Kristina Bošnjakhttps://www.maminsvijet.hr/
Kristina Bošnjak majka je dvoje prekrasne djece školske dobi. Djevojčice Lane te malenog Luke. Za MaminSvijet piše iz užitka i vlastitog iskustva.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....