NaslovnicaBriga o djeciKomplikacije u trudnoći i bolovanje za dijete - dokumentacija, naknada i isplata...

Komplikacije u trudnoći i bolovanje za dijete – dokumentacija, naknada i isplata 2023.

Balansiranje roditeljstva i karijere izazov je svima. Nažalost, neki poslodavci nisu skloni zapošljavanju trudnica zbog mogućih komplikacija u trudnoći, korištenja rodiljnog dopusta te uvjerenja da će majke često koristiti pravo na bolovanje radi njege djeteta. Kako bi se takva vrsta diskriminacije umanjila, zaštita trudnica i roditelja propisana je Zakonom o radu.

Zaštita trudnica – Zakon o radu

Trudni ste ili planirate trudnoću i istovremeno tražite posao? Potencijalni poslodavac vas ne smije odbiti zaposliti zbog trudnoće ili planiranja trudnoće niti ponuditi sklapanje izmijenjenog ugovora o radu pod nepovoljnijim uvjetima.

Poslodavac također ne smije tražiti nikakve podatke o trudnoći niti uputiti drugu osobu da ih traži. Poslodavac smije tražiti podatke o trudnoći jedino u slučaju da osobno želite ostvariti neko pravo predviđeno zakonom ili drugim propisom radi zaštite trudnica.

Ako ste trudni i radite na poslovima koji ugrožavaju vaš ili djetetov život ili zdravlje poslodavac vam je dužan ponuditi drugi odgovarajući posao. Nakon rođenja djeteta odnosno isteka rodiljnog/roditeljskog dopusta imate pravo na povratak na posao koji ste obavljali prije trudnoće.

Kada to nije u mogućnosti, imate pravo na dopust. Ponekad poslodavac i trudna radnica nisu u konsenzusu oko toga koji poslovi ugrožavaju zdravlje trudnice i u tom slučaju nadležan je samo doktor specijalist medicine rada.

Komplikacije u trudnoći i bolovanje radi njege djeteta
Komplikacije u trudnoći i bolovanje radi njege djeteta

Otkaz ugovora o radu za vrijeme trudnoće

Promjena posla ili dopust ne smiju rezultirati smanjenjem plaće niti vam poslodavac smije otkazati ugovor o radu dok koristite neko od svojih prava.

Zabrana otkaza ugovora o radu je apsolutna bez obzira je li poslodavac prije otkaza znao da ste trudni ili ne. U slučaju da vam je uručen otkaz ugovora o radu, a poslodavac nije znao da ste trudni u roku od 15 dana od primitka otkaza poslodavcu morate uložiti zahtjev za zaštitu prava te potvrdu ginekologa.

Ako ste zaposleni na određeno vrijeme, činjenica da ste trudni ne sprječava prestanak ugovora o radu istekom vremena za koje je sklopljen.

Noćni rad u trudnoći

U trudnoći niste obvezni raditi noću, odnosno od 22 sata navečer do 6 sati ujutro idućeg dana. U poljoprivredi niste obvezni raditi između 22 sata uvečer i 5 sati ujutro idućeg dana tijekom trudnoće.

Odluku o zaštiti od noćnog rada trudnice donosi poslodavac, a ako želite ostvariti to pravo poslodavcu trebate dostaviti:

 • zahtjev za oslobađanje od obveze rada noću
 • potvrdu ginekologa o trudnoći (oslobođenje od noćnog rada odnosi se i na majke koje su rodile i doje dijete)
 • potvrdu liječnika specijalista medicine rada o štetnom utjecaju noćnoga rada na sigurnost i zdravlje trudnice  (odnosno na sigurnost i zdravlje djeteta za radnice koje su rodile i doje dijete)

Razlozi za komplikacije u trudnoći

Mnogo je razloga koji mogu izazvati komplikacije u trudnoći. Neki postoje prije same trudnoće ili se pojave tijekom od strane majke ili od strane bebe.

Neki od najčešćih razloga komplikacija u trudnoći su: hipertenzija, oboljenja bubrega i mokraćnih putova, bolesti srca i pluća, krvne bolesti, neurološko-psihijatrijska oboljenja, bolesti štitnjače te prethodne ginekološke bolesti i operacije.

Ako ste imali komplikacija u prethodnim trudnoćama poput spontanog i habitualnog pobačaja, prijevremenog porođaja, prekomjerno velike ili prekomjerne male bebe, urođene anomalije, preeklampsije ili carskog reza vjerojatnije ćete biti pod većim nadzorom liječnika. U tim slučajevima moguće je da će vam liječnik odmah kada utvrdi da ste trudni, propisati mirovanje i privremenu nesposobnost za rad.

Hoće li nesposobnost za rad trajati do kraja trudnoće ovisi o dijagnozi. Neka trajanja bolovanja propisana su Pravilnikom o rokovima najduljeg trajanja bolovanja. Nakon što isteknu propisani rokovi, liječnik primarne medicine više ne može produžiti bolovanje već to može ovlašteni liječnik Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Neke od dijagnoza i pripadajuće trajanje bolovanja su:

 • Izvanmaterična trudnoća – najduže trajanje bolovanja 21 dan
 • Hipertenzija – najduže trajanje bolovanja 30 dana
 • Eklampsija – najduže trajanje bolovanja 60 dana
 • Krvarenje u ranoj trudnoći – najduže trajanje bolovanja 60 dana
 • Prekomjerno povraćanje u trudnoći – najduže trajanje bolovanja 90 dana
 • Dijabetes melitus – najduže trajanje bolovanja 30 dana

Potpunu listu dijagnoza možete pronaći ovdje.

Bolovanje – komplikacije u trudnoći

Pravo na naknadu za vrijeme komplikacija u trudnoći imaju samo majke koje su u radnom odnosu. Komplikacije u trudnoći otvara odabrani ginekolog koji prati trudnoću te na kraju svakog mjeseca izdaje dva izvješća o privremenoj nesposobnosti za rad (takozvane doznake).

Naknadu o prvog dana isplaćuje Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje izravno na račun trudnice.

Komplikacije u trudnoći – dokumentacija

Dokumentacija potrebna za otvaranje komplikacija u trudnoći:

 • dva izvješća o privremenoj nedostupnosti za rad (doznake od kojih se jedan primjerak dostavlja poslodavcu, a drugi Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje
 • potvrda o plaći (R1 obrazac kojeg ispunjava poslodavac i sadrži podatke o isplatama plaće u posljednjih 6 mjeseci prije mjeseca u kojem je nastupilo bolovanje)
 • kopija osobne iskaznice i tekućeg računa (u slučaju da je račun blokiran, potrebno je otvoriti zaštićeni račun na koji će se isplaćivati naknada plaće)
 • zahtjev za otvaranje komplikacija koji se ispunjava u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje

Navedena dokumentacija predaje se prilikom otvaranja komplikacija, a naknadno samo doznake svaki mjesec sve dok traje privremena nesposobnost za rad ili dok ne otvorite obvezni rodiljni dopust 45 ili 28 dana prije planiranog termina poroda kojeg utvrđuje ginekolog.

Zahtjev i doznake se predaju u Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje prema mjestu prebivališta ili boravišta trudnice najkasnije do 5. u mjesecu za mjesec prije (na primjer doznaka za veljaču predaje se najkasnije do 05. ožujka kako bi se isplatila otprilike 20. ožujka)

Komplikacije u trudnoći – naknada

Koliko će iznositi naknada za vrijeme komplikacija ovisi o radnom stažu i iznosima isplate plaće.

Da bi za vrijeme komplikacija mogli ostvariti pravo na punu plaću (100% osnovice) trebate imati 9 mjeseci neprekidnog staža ili 12 mjeseci staža u posljednje dvije godine. Ukoliko ne zadovoljavate ni jedan od tih uvjeta staža, primat ćete fiksnu naknadu u iznosu od 831,50 kuna za puni mjesec bolovanja.

Ako ostvarujete uvjet staža gledaju se isplate s R1 obrasca te se prema njima računa satnica. Satnica se izračuna tako da se zbroje 6 neto plaće i podijele sa satima rada u 6 mjeseci. Satnica se množi sa radnim satima svakog mjeseca te taj iznos predstavlja iznos naknade.

Na primjer ako je satnica 13 kuna to se množi sa 160, 184 ili neki drugi broj radnih sati ovisno o mjeseci. Iz tog razloga naknade svaki mjesec nisu iste.

Kako bi se izračunala satnica u posljednjih 6 mjeseci morate imati barem dvije isplaćene plaće za rad. Ako ste, na primjer, u proteklih 6 mjeseci, 5 mjeseci proveli na bolovanju  gdje niste dobivali plaću već naknadu plaće, satnica se ne može izračunati te se naknada računa po minimalnoj osnovici u iznosu od 2350 kuna.

Ukoliko ispunjavate uvjet staža i imate sve tražene potvrde o plaći primat ćete svoju plaću ako ona nije veća od 4257,28 kuna što je maksimalni iznos naknade za komplikacije.

Komplikacije u trudnoći i bolovanje radi njege djeteta
Komplikacije u trudnoći i bolovanje radi njege djeteta

Bolovanje za dijete – tko ima pravo

Pravo na naknadu plaće zbog bolovanja radi njege djeteta ovisi o starosti djeteta.

Sva prava odnose se na vlastito i posvojeno dijete, pastorče te dijete koje je na osnovi rješenja nadležnog tijela za poslove socijalne skrbi povjereno na čuvanje i odgoj osobi kojoj je potrebno bolovanje. Roditelj može ostvariti pravo na bolovanje za dijete ako drugi roditelj nije nezaposlen, ako živi sam s djetetom, ako istodobno ne koristi to pravo za drugo dijete te ako za dijete kojem je potrebna njega nema priznato pravo roditelja njegovatelja

Pravo na naknadu plaće zbog bolovanja ne može se ostvariti za vrijeme godišnjeg odmora, odnosno plaćenog dopusta.

Bolovanje za dijete mlađe od 3 godine

Pravo na naknadu plaće radi njege djeteta do navršenih 3 godine starosti djeteta za svaku bolest traje najviše 60 dana. Nakada plaće iznosi 100% od osnovice za naknadu. Od prvog dana ju obračunava i isplaćuje poslodavac, ali na teret sredstava Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Naknada ne može iznositi više od 4.257,28 kuna.

Bolovanje za dijete starije od 3 godine, a mlađe od 7 godina

Pravo na naknadu plaće radi njege djeteta od navršene 3 godine do navršenih 7 godina starosti djeteta za svaku bolest traje najviše 60 dana. Naknada plaće iznosi od 70% od osnovice za naknadu. Od prvog dana ju obračunava i isplaćuje poslodavac, ali na teret sredstava Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Naknada ne može iznositi više od 4.257,28 kuna.

Bolovanje za dijete starije od 7 godina

Pravo na naknadu plaće radi njege djeteta starijeg od 7 godina za svaku bolest traje najviše 40 dana. Naknada plaće iznosi od 70% od osnovice za naknadu. Od prvog dana ju obračunava i isplaćuje poslodavac, ali na teret sredstava Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Naknada ne može iznositi više od 4.257,28 kuna.

Datum isplate komplikacija u trudnoći i bolovanja preko HZZO u 2023. godini

Komplikacije u trudnoći i ostala bolovanja u nadležnosti Hrvatskog zavoda za zapošljavanje isplaćuju se između 17. i 21. dana u mjesecu.

Više o otvaranju bolovanja možete pronaći u članku: Bolovanje – otvaranje, naknada, trajanje i najčešća pitanja u 2023. godini.

Reference
Tanja Šprljan Szivo, univ. bacc. act. soc.
Tanja Šprljan Szivo, univ. bacc. act. soc.
Tanja Šprljan Szivo je majka četverogodišnjeg dječaka koji ju je podsjetio kako je igra najvažniji dio odrastanja. Za vrijeme i nakon studija socijalnog rada radila je s djecom i odraslima s cerebralnom i dječjom paralizom te u programu Ujedinjenih naroda za razvoj gdje je istraživala poteškoće s kojima se suočavaju različite marginalne skupine. Slobodno vrijeme provodi čitajući, izrađujući igračke ili obilazeći muzeje s mužem i sinom.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....