NaslovnicaZdravljeZdravlje u trudnoćiPreeklampsija u trudnoći - uzroci, simptomi i liječenje

Preeklampsija u trudnoći – uzroci, simptomi i liječenje

Preeklampsija je komplikacija u trudnoći koja se odlikuje visokim krvnim tlakom, povećanim proteinima u urinu i znacima oštećenja drugih organa, često bubrega. Preeklampsija obično počinje nakon 20. tjedna trudnoće, kod žena čiji je krvni tlak ranije bio normalan. Čak i blagi porast krvnog tlaka može biti znak preeklampije.

Kod većine trudnica preeklamsija je blaga. No u težim slučajevima i ako se ne liječi, preeklampsija može dovesti do ozbiljnih, pa čak i fatalnih komplikacija za vas i vaše dijete.

Ne postoje testovi koji bi pokazali da li je trudnica oboljela od preeklampsije i dijagnoza često ovisi o subjektivnoj procjeni trudnice.

Simptomi preeklampsije

Preeklampsija se ponekad razvija bez ikakvih simptoma. Visoki krvni tlak može se razvijati polako, ali najčešće je riječ o iznenadnom porastu. Praćenje krvnog tlaka je važan dio prenatalne skrbi, jer je prvi znak preeklampsije obično porast krvnog tlaka.

Krvni tlak koji je 140/90 ili više, izmjeren u dva navrata tijekom najmanje četiri sata je znak da posjetite svog liječnika.

Drugi znakovi i simptomi preeklampsije mogu uključivati:

 • Višak proteina u mokraći (proteinurija) ili problemi s bubrezima
 • Teške glavobolje
 • Promjene vida, uključujući privremeni gubitak vida, zamagljen vid ili osjetljivost na svjetlo
 • Gornja bol u trbuhu, obično ispod rebara na desnoj strani
 • Mučnina ili povraćanje
 • Smanjenje mokrenja
 • Smanjena razina trombocita u krvi (trombocitopenija)
 • Poremećena funkcija jetre
 • Pomanjkanje daha, uzrokovano tekućinom u plućima
 • Naglo debljanje i oticanje (edemi), osobito u području lica i ruku, no ovaj simptom je uobičajen i u sasvim normalnoj trudnoći, pa se ne smatra pouzdanim znakom preeklampsije

Kada posjetiti liječnika?

Pobrinite se da tijekom svojih prenatalnih pregleda redovito pratite krvni tlak. Odmah se javite vašem liječniku ako imate jake glavobolje, zamagljen vid, jake bolove u trbuhu ili otežano disanje.

Zbog toga što su glavobolja, mučnine i bolovi česti i uobičajeni simptomi trudoće, vrlo je teško znati kada ovi simptomi ukazuju na ozbiljan problem, osobito ako je riječ o prvoj trudnoći. Ako ste zabrinuti za svoje simptome, obratite se liječniku.

Uzroci preeklampsije

Točan uzrok preeklampsije je nepoznat. Stručnjaci smatraju da počinje u posteljici, organu koji hrani fetus tijekom trudnoće. Rano u trudnoći, razvijaju se nove krvne žile koje šalju krv u posteljicu. Kod žena s preeklampsijom, ove krvne žile se ne razvijaju pravilno. One su uže od normalnih krvnih žila i različito reagiraju na hormonsku signalizaciju, što ograničava količinu krvi koja može teći kroz njih.

Uzroci tog abnormalnog razvoja mogu uključivati sljedeće:

 • Nedovoljan protok krvi u maternici
 • Oštećenje krvnih žila
 • Problem s imunološkim sustavom
 • Geni

Ostali poremećaji visokog krvnog tlaka u trudnoći

Preeklampsija se klasificira kao jedan od četiri poremećaja visokog krvnog tlaka, koji se mogu pojaviti u trudnoći. Ostala tri su:

 • Gestacijska hipertenzija – žene s gestacijskom hipertenzijom imaju visok krvni tlak, ali ne i višak proteina u urinu ili druge znakove oštećenja organa. Kod nekih žena s gestacijskom hipertenzijom s vremenom se može razviti preeklampsija.
 • Kronična hipertenzija – kronična hipertenzija je visoki krvni tlak koji je bio prisutan prije trudnoće ili se javlja prije 20. Tjedna trudnoće. No, budući da visoki krvni tlak obično nema simptome, teško je odrediti kada je počeo.
 • Kronična hipertenzija uz superponiranu preeklampsiju – ovo stanje se javlja kod žena koje imaju kronični visoki krvni tlak prije trudnoće, koje su potom razvile pogoršanje visokog krvnog tlaka i povećanje proteina u mokraći, ili druge zdravstvene komplikacije tijekom trudnoće.

Liječenje preeklampsije

Preeklampsija se može trajno izliječiti jedino induciranim porodom ili carskim rezom. Preeklampsija nosi povećan rizik od napadaja, otkidanja posteljice, moždanog udara, a rijetko i teškog krvarenja dok se krvni tlak smanjuje. Naravno, ako je riječ o previše ranoj trudnoći, inducirani porod i carski red se izbjegavaju zbog zdravlja djeteta.

Ako imate dijagnozu preeklampsije, liječnik će vas uputiti u to koliko često morate doći na prenatalne preglede – vjerojatno češe nego što se obično preporučuje u trudnoći.

Također, bit će potrebne češće krvne pretrage, ultrazvuk i druga ispitivanja.

Kod preeklampsije, liječnik može preporučiti neke od slijedećih lijekova:

 • Lijekove za snižavanje krvnog tlaka – ovi lijekovi, nazvani antihipertenzivi, koriste se za snižavanje krvnog tlaka ako je on opasno visok. Krvni tlak ispod 140/90 se obično ne liječi. Iako postoje mnoge vrste antihipertenziva, mnogi od njih nisu sigurni u trudnoći. Razgovarajte s vašim liječnikom o tome je li ova metoda liječenja prikladna za vaše stanje.
 • Kortikosteroidi – ako imate tešku preeklampsiju ili HELLP sindrom, najteži oblik preeklampsije, kortikosteroidni lijekovi privremeno mogu poboljšati jetru i funkciju trombocita kako bi se produžila trudnoća. Kortikosteroidi također mogu pomoći da pluća vašeg djeteta postanu zrelija u samo 48 sati, što je važan korak u pripremi nedonočeta za život izvan maternice.
 • Antikonvulzivni lijekovi – ako je preeklampsija teška, liječnik može propisati lijekove protiv konvulzija, kao što je magnezij sulfat, kako bi se spriječio prvi napadaj.

Mirovanje kod preeklampsije – da ili ne?

Mirovanje se rutinski preporučuje ženama s preeklampsijom. No, istraživanja nisu pokazala korist od takve prakse, a to može povećati rizik od krvnih ugrušaka, kao i utjecati na kvalitetu života, a tako i trudnoće. Za većinu žena, mirovanje se više ne preporučuje, osim ako cjelokupna zdravstvena situacija ne nalaže tako.

Hospitalizacija

Teška preeklampsija može zahtijevati boravak u bolnici. U bolnici, liječnik će obavljati uobičajena ispitivanja, uključujući mjerenje volumena amnionske tekućine, jer njezin nedostatak može ukazati na nedovoljnu opskrbu krvi djeteta.

Prijevremeni porod

Ako se preeklampsija dijagnosticira pri kraju trudnoće, liječnik može preporučiti inducirani porod ili carski rez, kako bi se izbjegle komplikacije.

Nakon poroda, očekuje se povratak krvnog tlaka u normalu u roku od 12 tjedana, ali obično mnogo prije.

Ako nakon poroda trebate lijekove protiv bolova, upitajte svog liječnika što biste trebali poduzeti. Nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID), kao što su ibuprofen (Advila, Motrin i drugi) i naproksen natrij (aleve), mogu povećati krvni tlak. Acetaminofen (Tylenol i drugi) su obično sigurna alternativa.

Arijana Dedić
Arijana Dedićhttps://www.maminsvijet.hr/
Arijana Dedić je već dugi niz godina urednica nekoliko vrlo posjećenih portala koji broje više od dva milijuna čitatelja svakog mjeseca. Želja joj je svim roditeljima pomoći da na brz i jednostavan način dođu do korisnih, provjerenih i lako razumljivih informacija. Između ostalog, na portalu MaminSvijet.hr vodi i kutak za majke koje žele zakoračiti u svijet poduzetništva te im želi pomoći da ostvare svoje poslovne ambicije.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....