NaslovnicaTrudnoća i dojenjeTrudnoćaOticanje nogu u trudnoći - uzroci i liječenje

Oticanje nogu u trudnoći – uzroci i liječenje

Oticanje nogu, gležnjeva i stopala sasvim je normalna pojava u trudnoći i nije razlog za dodatnu brigu i stres. Kod otprilike 60 do 80 posto trudnica dolazi do oticanja gležnjeva i stopala.

Kod nekih je trudnica to oticanje na sreću minimalno, kod nekih na žalost jakog intenziteta pa čak i bolno. Problem sa oticanjem gležnjeva i stopala može se javiti već i u drugom tromjesečju, ali najčešće se javlja u trećem tromjesečju.

Uzroci oticanja nogu i stopala u trudnoći

Do oticanja gležnjeva i stopala dolazi zbog prekomjernog zadržavanja vode i natrija u organizmu. Tijelo u trudnoći prolazi kroz mnoge hormonalne promjene, pa je tako i jedna od njih odgovorna za povećanu propusnost kapilara što dovodi do nakupljanja velikih količina tekućine u potkožnom vezivnom tkivu.

Na oticanje gležnjeva i stopala mogu dodatno utjecati i visoki hidrostatski tlak do kojeg dolazi radi pritiska maternice koja je uvećana i raste.

Dugo stajanje i slaba cirkulacija uvelike mogu pridonijeti oticanju nogu, gležnjeva i stopala.

Osim toga, tijelu u trudnoći potrebno je mnogo više tekućine nego obično zbog povećane proizvodnje krvi. I bez obzira na količinu unesene tekućine tijelo će ipak zadržati potrebnu količinu, pa makar to značilo da tekućinu crpi iz organizma.

Oticanje gležnjeva i stopala se uslijed vrućine i vlažnosti zraka može jako pogoršati zato što su to dva faktora zbog kojih se trudnice osjećaju tromo, teško i umorno.

Preeklampsija i njeni simptomi

Ako uočite naglo oticanje drugih dijelova tijela osim gležnjeva i stopala, kao što su lice, ruke ili noge i uz to imate jake glavobolje, probleme s vidom ili zamućen vid, nagli prirast težine i bol u abdomenu riječ je o poremećaju koji se zove preeklampsija. Uz sve ove simptome preeklampsiju prati i povišeni krvni tlak te protein u urinu.

Preeklampsija je ozbiljna komplikacija u trudnoći koja može biti opasna i po život.

Najčešće do preeklampsije dolazi oko 20. tjedna trudnoće ali se može pojaviti i ranije. Utječe na majku i nerođeno dijete, te ako se ne liječi može prijeći u viši stadij koji se zove eklampsija koja uzrokuje gubitak svijesti, pa čak i smrt majke i djeteta.

Kroz redovne kontrolne preglede otkriti će se na vrijeme ako imate povišeni krvni tlak ili proteine u urinu. Stoga nema mjesta za brigu i paniku, uz liječnički nadzor ovaj poremećaj neće imati nikakav utjecaj na vas ili vašu bebu.

Liječenje otečenih nogu i stopala u trudnoći

Ono što vi možete učiniti kao preventivu je nositi ravnu obuću, trudite se podići noge kad god to možete, dok sjedite ili ležite. Blaga masaža bi isto tako mogla pomoći pri ublažavanju otečenih gležnjeva i stopala.

Odlazite na redovite kontrolne pretrage, ne konzumirajte alkohol i cigarete, konzultirajte se sa liječnikom o uzimanju lijekova. Isto tako smanjite unos soli jer ona doprinosi zadržavanju tekućine u organizmu.

Izbjegavajte unos namirnica i gaziranih pića koje sadrže aditive. Umjerenim vježbanjem, laganim šetnjama i umjerenim unosom tekućine možete poboljšati cirkulaciju. Svakako izbjegavajte sve radnje i položaje koji bi mogli usporiti vašu cirkulaciju.

Kako će organizam izbacivati višak tekućine nakupljen u trudnoći i razgrađivati višak tkiva nastalog u trudnoći, tako će pomalo nestajati i otekline.

Nakon poroda gležnjevi i stopala mogu biti još neko vrijeme natečeni, ali to je samo privremeno i ti otoci će kroz par tjedana potpuno nestati. Ipak su vaše noge kroz cijelu trudnoću nosile svu težinu.

Potrebno je samo malo strpljenja i vremena. Vaša donedavno otečena stopala ubrzo će vratiti svoj stari izgled i vi ćete opet stati u svoje najdraže cipele.

Doznajte više o oticanju nogu u trudnoći u videu:

Kristina Bošnjak
Kristina Bošnjakhttps://www.maminsvijet.hr/
Kristina Bošnjak majka je dvoje prekrasne djece školske dobi. Djevojčice Lane te malenog Luke. Za MaminSvijet piše iz užitka i vlastitog iskustva.
  1. Nemojte konzumirati bilo kakve tablete u trudnoći bez konzultacije s vašim liječnikom koji prati trudnoću. Jedino vam on može savjetovati, s obzirom na vaše konkretno zdravstveno stanje i trudnoću, što možete konzumirati od tableta.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....