NaslovnicaZdravljeZdravlje u trudnoćiHELLP sindrom - uzroci, simptomi i liječenje

HELLP sindrom – uzroci, simptomi i liječenje

HELLP sindrom je komplikacija u trudnoći koju karakterizira niz potencijalno opasnih simptoma, odnosno bolesti. Mnogi stručnjaci HELLP sindrom smatraju varijacijom ili komplikacijom preeklampsije. HELLP sindrom se može razviti tijekom trudnoće ili nakon poroda, a od njega obolijeva manje od 1% trudnica.

Što je HELLP sindrom?

HELLP sindrom je vrlo rijetka i ozbiljna bolest koja negativno utječe na krv i na jetru oboljele osobe. Pojavljuje se kod 0.5-0.9% trudnica. Kratica HELLP je zapravo naziv sindroma koji obuhvaća niz bolesti:

 • HHemoliza: raspadanje ili uništenje crvenih krvnih stanica (eritrocita)
  • Kod ljudi s ovakvih zdravstvenim stanjem, crvene krvne stanice nestaju prebrzo. To može rezultirati niskim brojem krvnih stanica koje dovodi do anemije: stanja u kojem krv ne prenosi dovoljno kisika u tijelo.
 • EL – povišeni enzimi jetre (eng. Eleveted Liver enzimes)
  • Oštećene stanice jetre ne obavljaju svoju funkciju čišćenja organizma od štetnih tvari. Čak naprotiv, one propuštaju velike količine štetnih kemikalija, uključujući enzime (koji su iz toga razloga povišeni), u krv.
 • P – trombocitopenija: niska razina trombocita u krvi (eng. Low Platelet counts)
  • Uloga trombocita je da zgrušnjavaju krv. Ukoliko je razina trombocita u krvi niska, povećava se rizik od pretjeranog krvarenja.

Hellp sindrom

Klasifikacija HELLP sindroma

Razina ozbiljnosti HELLP sindroma se karakterizira prema tome koliko je nizak broj trombocita u krvi majke:

 1. Prva razina – teška trombocitopenija kod koje je razina trombocita manja od 50,000/mm3
 2. Druga razina – srednje teška trombocitopenija kod koje je razina trombocita između 50,000 i 100,000/mm3
 3. Treća razina – blaža trombocitopenija kod koje je razina trombocita između 100,000 i 150,000/mm3

Uzroci HELLP sindroma

Uzrok HELLP sindroma nije poznat. To je sindrom koji dijeli nekoliko jednakih značajki s preeklampsijom. Iz toga razloga ga se definira kao varijaciju preeklampsije, iako neki stručnjaci tvrde da su HELLP sindrom i preeklampsija zasebne bolesti.

HELLP sindrom i preeklampsija

HEELP sindrom se često opisuje kao težak slučaj preeklampsije. HELLP sindrom se može pojaviti neposredno nakon što je preeklampsija dijagnosticirana ili može biti znak da je dijagnoza pogrešno postavljena pa ukazati da trudnica ima preeklampsiju.

Simptomi preeklampsije su:

 • visoki krvni tlak: u nekim slučajevima čak i blagi porast krvnog tlaka može biti simptom preeklampsije
 • povećani proteini u urinu
 • oštećenja drugih organa (često bubrega)

Od preeklampsije obolijeva malen broj trudnica (5-8%), a simptomi se pojavljuju nakon 20. tjedna trudnoće. Na žalost, ne postoje testovi kojima se dokazuje je li trudnica oboljela od ove zdravstvene komplikacije. Više o preeklampsiji možete pročitati ovdje.

Hellp sindrom

Simptomi HELLP sindroma

Simptomi počinju najčešće tijekom trećeg tromjesečja trudnoće (od 27. do 37. tjedna). Međutim, mogu se pojaviti i ranije, ali i nakon što se beba rodi (oko 30% oboljelih HELLP sindrom dobiva unutar 48 sati nakon porođaja).

Osnovni simptomi su:

 • U svojoj najranijoj fazi, trudnica koja je oboljela od HELLP sindroma se može osjećati kao da ima gripu ili prehladu, umorno i narušenog općeg stanja organizma
 • Glavobolja
 • Bol ispod rebara
 • Žutica: žuti podton u očima ili na koži
 • Povraćanje i mučnina
 • Lako nastajanje masnica po tijelu i krvarenje

Simptomi koji se javljaju kod manjeg broja trudnica su:

 • Bol pri dubokom udisaju
 • Problemi s vidom
 • Oticanje u području udova i glave
 • Bol u trbuhu
 • Naglo i veliko povećanje težine
 • Žgaravica
 • Problemi s probavom

HELLP sindrom: rizične skupine

Iako HELLP sindrom obuhvaća manje od 1% trudnica, pojavljuje se kod 10-20% trudnica koje boluju od preeklampsije. Naposljetku, budući da je HELLP sindrom genetski nasljedan, trudnice čije su mama ili sestra imale HELLP sindrom imaju veću mogućnost da ga i same dobiju.

HELLP sindrom i druga trudnoća

Žene koje su u prethodnim trudnoćama imale HELLP sindrom imaju veću vjerojatnost da će ga dobiti ponovno. Iz toga razloga, preporučljivo je posavjetovati se s ginekologom prije odluke o drugoj trudnoći.

Ginekolog će roditeljima ukazati na moguće rizike od ponovnog dobivanja HELLP sindroma i dat će im potrebne informacije koje mogu pomoći u odluci. Međutim, ginekolog ne može sa sigurnošću znati hoće li majka dobiti HELLP sindrom u drugoj trudnoći. Dakle, odluka o ponovnom začeću će biti na roditeljima, a rezultat može biti pozitivan ili negativan.

Hellp sindrom

Dijagnoza HELLP sindroma

Nažalost, zbog nespecifičnih simptoma, HELLP sindrom se često ne dijagnosticira pravilno odnosno trudnici se postavi dijagnoza druge slične bolesti. Ukoliko trudnica već ima dijagnosticiranu preeklampsiju, bit će joj učinjeni testovi kako bi se isključila mogućnost za pojavom HELLP sindroma.

Pokazatelji koji HELLP sindrom odvajaju od drugih bolesti kod trudnice su visok krvni tlak i enzimi u mokraći.

Ukoliko doktor posumnja da trudnica ima HELLP sindrom, obavit će pregled:

 • Provjerit će ima li trudnica visok krvni tlak
 • Provjerit će ima li trudnica nateknute noge
 • Opipat će područje abdomena kako bi vidio je li dio gdje je smještena jetra nateknut, osjetljiv na dodir ili bolan

Zatim slijede pretrage:

 • Provjera krvi kako bi se provjerila razina krvnih stanica
 • Uzorak urina u kojem se traže tragovi enzima
 • MR kako bi se provjerilo ima li trudnica krvi u jetri
 • Ultrazvuk kako bi se provjerilo je li sve u redu s bebom

Liječenje HELLP sindroma

Za sada ne postoje nikakvi lijekovi ili medicinska pomagala kojima se može izliječiti HELLP sindrom. Iz toga razloga se, nakon što se sa sigurnošću dijagnosticira da majka ima HELLP sindrom, beba odmah rodi induciranim porodom ili carskim rezom, ovisno o tome u kojem tjednu trudnoće je majka.

Hellp sindrom

Ukoliko je trudnica oboljela poslije 34. tjedan trudnoće, rodit će bebu čim je medicinsko osoblje za to pripremi. Također, ako je to potrebno, bit će joj dana transfuzija ili lijekovi za smanjenje krvnog tlaka ili mogućnosti moždanog udara.

S druge strane, ako se HELLP sindrom dijagnosticira prije 34. tjedna trudnoće, porod će se pokušati odgoditi za 24-48 sati. Unutar tog vremena će trudnici biti davani lijekovi koji će pomoći bebi da joj se pluća razviju. Ti lijekovi, u pravilu, pomažu i trudnici da joj se digne razina trombocita. Nakon toga će doktor obaviti prijevremeni porod.

HELLP sindrom nakon poroda i moguće komplikacije

Na žalost, HELLP sindrom može ugroziti i mamino i bebino zdravlje ukoliko se ne dijagnosticira i adekvatno ne liječi. U prosjeku, 1 od 4 majke može doživjeti navedene komplikacije:

 • Voda u plućima
 • Zatajenje bubrega
 • Značajno oštećenje jetre
 • Moždani udar
 • Odvajanje posteljice od maternice

Nakon poroda, mama i beba će biti pod neprestanim liječničkim nadzorom kako bi se osiguralo da se stanje stabilizira. U pravilu, svi krvni nalazi i jetra se stabiliziraju 48 sati nakon poroda.

Ako se beba rodi prerano, bit će stavljena u inkubator i medicinsko osoblje će učiniti sve kako bi osiguralo da se beba razvije zdravo. Nakon toga se majku i bebu oprezno motri još izvjesno vrijeme, dok doktori ne budu sasvim sigurni da je sve u redu

Može li se HELLP sindrom spriječiti i što trudnica može učiniti?

Kod većine trudnica, HELLP sindrom se ne može spriječiti zbog toga što uzrok samog zdravstvenog stanja nije poznat pa za njega niti ne postoji lijek.

Međutim, trudnice kojima je dijagnosticiranja preeklampsija mogu pridonijeti poboljšanju zdravstvenog stanja na ovaj način:

Hellp sindrom

Stres oko mogućeg dobivanja HELLP sindroma nikako ne pomaže ni vama ni djetetu! To se posebno odnosi na majke koje imaju preeklampsiju. Opustite se, o sebi i o bebi najbolje možete brinuti zdravim načinom života i redovnim pregledima.

Tena Gunčević
Tena Gunčevićhttps://www.maminsvijet.hr/
Tena Gunčević dolazi sa Hrvatskih studija. U slobodno vrijeme uživa u društvu knjige, papira i olovke. Predah od riječi pronalazi u gledanju serija i filmova, fotografiranju prirode i druženju s mačkama (i ljudima). Osim što piše za MaminSvijet.hr, zaposlena je i kao asistentica na Novoj TV.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....