NaslovnicaTrudnoćaTrudnoća po tjednima20. tjedan trudnoće - Trudnoća po tjednima

20. tjedan trudnoće – Trudnoća po tjednima

U 20. tjednu trudnoće vaša je beba, od tjemena do trtice, dugačka oko 17 centimetara i teži oko 300 grama.

U ovom razdoblju dolazi do razvitka, zadebljanja i diferencijacije slojeva bebine kože.

Kosa i bebini nokti na nogama počinju sve brže rasti.

Beba intenzivno vježba refleks gutanja ovih dana. To je važno za razvoj bebina probavnog sustava.

Posljedica aktivnijeg probavnog sustava je mekonij. Ta zelenkasto crna pasta koja se skuplja u crijevima i najčešće izlazi iz dječjeg probavnog sustava u prvim danima nakon rođenja. Ponekad ga beba izbaci za vrijeme trudnoće ili za vrijeme poroda što može biti štetno za bebu no ako redovito obavljate liječničke preglede to će se na vrijeme uočiti i ne bi trebalo uzrokovati zdravstvene teškoće za bebu.

Pokazalo se da se analizom sastava mekonija može utvrditi je li majka tijekom trudnoće konzumirala cigarete. To govori u prilog tezi da sve nezdravo što unosite u tijelo izravno ulazi u organizam vaše bebe. Ako do sad niste uspijevali pronaći motivaciju za prestanak pušenja, neka vam ova informacija bude dodatan poticaj.

Majčino tijelo u 20. tjednu trudnoće

Ako ovaj tjedan idete na pregled kod liječnika, zasigurno će vam izmjeriti visinu fundusa maternice koji bi u ovom tjednu trudnoće trebao iznositi oko 20 centimetara. Sve od 18 do 22 centimetra smatra se prihvatljivim. Visina fundusa ispod ili iznad tih okvira mogla bi ukazivati na zastoj u rastu djeteta ili gestacijski dijabetes pa ćete, u tom slučaju, biti upućeni specijalisti kako bi utvrdili razloge tog odstupanja.

Uobičajeni simptomi u ovom tjednu trudnoće su:

  • Pojačani iscjedak – koji će se vjerojatno povećavati do poroda. To je način na koji tijelo štiti porođajni kanal od bakterija. Ako primijetite da je iscjedak promijenio boju ili ima neugodan miris obavijestite liječnika
  • Grčevi u nogama – umjereno vježbajte i pijte dovoljno vode kako bi ih smanjili
  • Žgaravica – kako vaša beba raste tako je i sve veći pritisak na vaš probavni sustav. Otkrijte što je to u vašoj prehrani što vam povećava žgaravicu.
  • Oticanje – ako nije naglo ili izrazito nema razloga za brigu. Manje oticanje je normalno i trebalo bi prestani nakon trudnoće. Do tada podižite noge na povišeno kad vam se pruži prilika
  • Kratkoća daha – Kako vaša maternica raste tako pritišće vaša pluća što bi moglo izazivati kratkoću daha. Ako osjetite da teže dolazite do zraka, sjednite i odmorite se.

Stavite naglasak na hranu bogatu željezom i mineralima. Oni se koriste za proizvodnju hemoglobina koji bebi prenose kisik. Najbogatiji izvori željeza su crveno meso, riba, orašasti plodovi, leća, slanutak, špinat te tamna čokolada.

⟸ 19. tjedan trudnoće

21. tjedan trudnoće ⟹

Tanja Šprljan Szivo, univ. bacc. act. soc.
Tanja Šprljan Szivo, univ. bacc. act. soc.
Tanja Šprljan Szivo je majka četverogodišnjeg dječaka koji ju je podsjetio kako je igra najvažniji dio odrastanja. Za vrijeme i nakon studija socijalnog rada radila je s djecom i odraslima s cerebralnom i dječjom paralizom te u programu Ujedinjenih naroda za razvoj gdje je istraživala poteškoće s kojima se suočavaju različite marginalne skupine. Slobodno vrijeme provodi čitajući, izrađujući igračke ili obilazeći muzeje s mužem i sinom.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....