NaslovnicaTrudnoćaTrudnoća po tjednima12. tjedan trudnoće - Trudnoća po tjednima

12. tjedan trudnoće – Trudnoća po tjednima

U 12. tjednu trudnoće vaša je beba, od tjemena do trtice, dugačka oko 6 centimetara i teži oko 15 grama.

Najznačajniji događaj u ovom tjednu je početak razvoja refleksa. Primitivni refleksi olakšavaju život tek rođenim bebama, to su nesvjesne reakcije iznimno važne za daljnji razvoj djeteta. Vaša beba u ovom trenutku može otvarati i zatvarati šake, skvrčiti prste na nogama, stezati očne mišiće,a pokreti ustiju oponašaju sisanje.

Beba je počela gutati male količine plodne vode. Bubrezi i mjehur obavljaju svoje funkcije te ju urinom izbacuju natrag u plodnu vodu.

Bebino lice sada nedvojbeno nalikuje ljudskom: oči su se premjestile na prednji dio glave, a uši se nalaze točno gdje i trebaju.

Ovaj tjedan trebali bi obaviti ultrazvučni pregled. Pregled u 12. tjednu, zadnjem tjednu prvog tromjesečja,  smatra se jednim od najvažnijih pregleda u trudnoći. Liječnik će na pregledu utvrditi raste li beba i razvija se u skladu s tjednom trudnoće. Također, na ovom pregledu je iznimno važno mjerenje nuhalnog nabora. Nuhalni nabor je nakupina tekućine na stražnjem dijelu vrata i ako je povećan može biti indikacija na moguće kromosomske abnormalnosti ili srčane greške.

Na ovom pregledu mogli biste otkriti spol djeteta. Više o vjerojatnosti utvrđivanja spola djeteta u ovim tjednima i što možete očekivati na ultrazvuku pročitajte u Trudnoća po tjednima – 11. tjedan trudnoće

Majčino tijelo u 12. tjednu trudnoće

U ovom tjednu možda već nosite trudničku odjeću pogotovo ako vam ovo nije prva trudnoća. Ako niste spremni za novu odjeću zasigurno ste primijetili da vam se struk proširio i da se bolje osjećate u udobnijoj odjeći. Do kraja prvog tromjesečja prosječan dobitak na težini većini trudnice iznosi do 2 kilograma u odnosu na težinu prije trudnoće.

Moguće je da ćete primijetiti pojačani iscjedak i to je sasvim normalno zbog pojačane proizvodnje estrogena i većeg protoka krvi. Svome liječniku se javite ako primijetite da je iscjedak odjednom vodenastiji ili u njemu ima tragova krvi kao i ako osjećate da vas boli, peče ili svrbi jer to može biti znak gljivičnih infekcija.

Uobičajene su glavobolje i vrtoglavice. Hormonalne promjene, pad šećera u krvi, dehidracija, nedostatak sna ili stres mogu uzrokovati glavobolje i vrtoglavice. Obratite pozornost na moguće okidače pa ih pokušajte spriječiti. Ove teškoće same po sebi nisu opasne, ali se javite liječniku ako primijetite neke potpuno nove tipove glavobolja (na primjer migrene) ili ako uz glavobolje primijetite i druge simptome.

Ako osjećate povremene lagane bolove u donjem dijelu trbuha, ne brinite, vaša maternica raste i uzrokuje istezanje vezivnog tkiva koji maternicu drži. Ako je bol oštra, probadajuća ili učestala, obratite se liječniku kako bi otkrili što bolove uzrokuje.

⟸ 11. tjedan trudnoće

13. tjedan trudnoće ⟹

Tanja Šprljan Szivo, univ. bacc. act. soc.
Tanja Šprljan Szivo, univ. bacc. act. soc.
Tanja Šprljan Szivo je majka četverogodišnjeg dječaka koji ju je podsjetio kako je igra najvažniji dio odrastanja. Za vrijeme i nakon studija socijalnog rada radila je s djecom i odraslima s cerebralnom i dječjom paralizom te u programu Ujedinjenih naroda za razvoj gdje je istraživala poteškoće s kojima se suočavaju različite marginalne skupine. Slobodno vrijeme provodi čitajući, izrađujući igračke ili obilazeći muzeje s mužem i sinom.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....