19. tjedan trudnoće – Trudnoća po tjednima

0
46
19. tjedan trudnoće

U 19. tjednu trudnoće vaša je beba teška oko 250 grama, a dugačka oko 18 centimetara.

Razvoj osjetila vaše bebe je u pravom jeku. U mozgu se razvijaju posebna mjesta za miris, okus, sluh, vid i dodir.

Podsjećamo, već nekoliko tjedana vaša beba čuje vaš glas zato započnite ili nastavite joj čitati, pričati i pjevati bez obzira na to što vam možda djeluje neobično. To je odlična prilika i da se tata poveže s bebom.

U 19. tjednu trudnoće bebina koža počinje proizvoditi sirasti maz (vernix caseosa). Sirasti maz je tvar koja se sastoji od ulja koje luči koža, mrtvih stanica i lanugo dlačica. Ova tvar štiti kožu od posljedica plutanja u plodnoj vodi i najvećim dijelom nestaje prije poroda. Ponekad preostaje u većoj količini kod djece koja su preuranjeno rođena.

Majčino tijelo u 19. tjednu trudnoće

Vaš trbuh raste sve brže i brže. Kao posljedicu ubrzanog rasta mogli bi povremeno osjetiti oštru bol u donjem dijelu trbuha ili svrbež pogotovo na kraju aktivnog dana. Tetive koje podržavaju maternicu rastežu se kako bi se prilagodile povećanoj težini. To nije zabrinjavajuće, no ako bol postane vrlo jaka ili se nastavi čak i kada se odmarate javite se liječniku.

Većina trudnica je do ovog tjedna primijetila promjene na koži, a u drugom tromjesečju uobičajena je pojava crvenila na dlanovima ili tamnijih pjega koje uzrokuje privremeno povećanje pigmenata.

Kada se tamnije pjege pojavljuju na gornjoj usnici, obrazima ili čelu naziva se kloazma (chloazma) ili “trudnička maska“. Također možete primijetiti da su vam bradavice, ožiljci, područje ispod pazuha i unutrašnje strane bedara te stidnica tamnije boje.

Tamne linije najčešće nestaju nakon trudnoće. U međuvremenu koristite kreme koje štite od sunčevih zraka jer ono intenzivira pigment.

>> Podijelite svoja iskustva u komentarima i pomozite tako drugim čitateljima ili postavite pitanje!

Je li Vam ovaj članak pomogao? Ocijenite ga:

5 / 5 (1 votes)

Podijeli objavu
Tanja Šprljan Szivo
Tanja Šprljan Szivo je majka četverogodišnjeg dječaka koji ju je podsjetio kako je igra najvažniji dio odrastanja. Za vrijeme i nakon studija socijalnog rada radila je s djecom i odraslima s cerebralnom i dječjom paralizom te u programu Ujedinjenih naroda za razvoj gdje je istraživala poteškoće s kojima se suočavaju različite marginalne skupine. Slobodno vrijeme provodi čitajući, izrađujući igračke ili obilazeći muzeje s mužem i sinom.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime