NaslovnicaTrudnoća i dojenjeDojenjeJastuk za dojenje - čemu služi, kako odabrati najbolji i gdje kupiti?

Jastuk za dojenje – čemu služi, kako odabrati najbolji i gdje kupiti?

Jastuk za dojenje jedna je od stvari koja se nađe na popisu želja većine trudnica. Multifunkcionalan je, a na tržištu danas se nalaze različiti modeli, modernih boja i širokog izbora punjenja što ga čini posebno atraktivnim proizvodom.

Čemu služi jastuk za dojenje?

Kako sam naziv kaže, glavna namjena ovog jastuka je pomoć pri dojenju. Pruža potporu majčinoj kralježnici te lako podiže bebu do razine dojke čime je lakše osigurati ispravan hvat bradavice. Kada se majka udobno namjesti i opusti to će pomoći da mlijeko krene (takozvani let-down).

Uobičajni jastuci koje koristimo za spavanje su premekani da bi pratili anatomiju bebinog tijela te pod utjecajem težine vrlo vjerojatno ne bi zadržali položaj.

Ako hranite bebu bočicom jastuk je također koristan jer pruža potporu ruci na kojoj leži bebina glava za vrijeme hranjenja. Hranjenje i nošenje u prvim tjednima dugotrajno je i učestalo, svaka prilika da odmorite ruke je dobrodošla.

Roditelji su istaknuli i druge funkcije ovog jastuka:

 • zaštita od prevrtanja
 • sjedalica za bebe koje ne sjede samostalno, a započele su sa dohranom
 • naslonjač za mamu, tatu ili drugog člana obitelji
 • pomoć za spavanje u trudnoći
 • sjedalica za mamu nakon epiziotomije
 • podložak za knjigu ili laptop

Kako odabrati najbolji jastuk za dojenje?

Dizajn navlake jastuka za dojenje će zasigurno imati utjecaja na to kakav jastuk ćete odabrati. Prije svega obratite pozornost da je navlaka napravljena od pamučnog vlakna, bambusa ili flisa u udjelu od 100%. Prirodni materijal najbolji je izbor za izravni kontakt s nježnom bebinom kožom. Obratite pozornost na to može li se navlaka skinuti ili cijeli jastuk prati u perlici rublja.

Jastuci za dojenje se mogu puniti različitim materijalima. Najčešći izbor proizvođača su poliester-silikonizirane PES kuglice. Mnogi odabiru potpuno prirodne materijale poput pirovih ili heljdinih ljuskica koji imaju terapeutski i umirujući učinak. Ljuskice i kuglice mogu proizvoditi šušketavi zvuk dok se pomiču zbog čega neke majke odabiru vatelin kao punjenje za jastuke. Svaki od tih izbora je siguran za bebu no neki materijali su izdržljiviji pa će jastuk duže zadržati nepromijenjen oblik.

Dvije su uobičajne podjele jastuka za dojenje: jastuci bez kopče i jastuci s kopčom.

Jastuk za dojenje - čemu služi, kako odabrati najbolji i gdje kupiti
Jastuk za dojenje bez kopče

Jastuk za dojenje bez kopče najčešći je izbor majki. Dovoljno je mekan da je udoban, ali ne poput uobičajnih jastuka tako da prati anatomiju bebina tijela i ne mijenja svoj oblik pod bebinom težinom. Multifunkcionalan je i kasnije bebi može služiti kao potpora dok leži na trbuhu ili kao sjedalica.

 

Jastuk za dojenje - čemu služi, kako odabrati najbolji i gdje kupiti
Jastuk za dojenje s kopčom

Jastuk koji se kopčom pričvrsti oko majke jako je praktičan jer osigurava da je jastuk stabilan i nepomičan. Beba će na njemu zadržati položaj i ako se majka pomakne što je najveća prednost zbog čega ga mnoge majke odabiru. Ovakvi jastuci su nešto čvršćeg punjenja  kako bi zadržao svoj oblik od onog kojeg imaju jastuci bez kopče.

Pogledajte još savjeta oko odabira jastuka za dojenje:

Smije li beba spavati na jastuku za dojenje?

Na početku smo nabrojali prednosti korištenja jastuka za dojenje no ne zaboravite da ovaj jastuk nije namijenjen da beba na njemu spava bez nadzora. Preporuke Svjetske zdravstvene organizacije i Američke pedijatrijske akademije su da zdrave bebe urednog razvoja u prvoj godini života trebaju spavaju na leđima na ravnoj podlozi.

Krevetić u kojem bebe spavaju treba biti prazan bez jastuka i plišanih igračaka. Spavanje na taj način smanjuje rizik od SIDS-a (Sindroma iznenadne dojenačke smrti).

Nažalost evidentirani su slučajevi kada je spavanje novorođenčadi na jastuku za dojenje bez nadzora bilo smrtonosno. Utvrđeno je da su bebe skliznule s jastuka, a onda zbog položaja vrata ostala bez kisika. S obzirom na dob beba, one se nisu mogle same pomaknuti.

Ovi tragični slučajevi ne znače da je korištenje jastuka opasno, već da nisu namjenjeni da na njima spavaju bebe bez nadzora.

Jastuk za dojenje – položaji

Ispravan hvat bradavice i pravilni položaj ključni su za uspješno dojenje. O pripremi za dojenje, hvatu bradavice i položajima za dojenje detaljno smo pisali u članku Položaji za dojenje – koji je najbolji položaj te kako pravilno dojiti?

Dojenje na boku učestalo je u prvim danima nakon poroda. Dok ležite na boku okrenuti prema bebi jastuk za dojenje može pomoći tako da ga postavite bebi iza leđa kako bi bila stabilnija. Jastuk također može staviti sebi iza leđa, ispod glave ili između nogu kako bi vam bilo udobnije.

Dojenje sjedeći moguće je u nekoliko položaj poput unakrsnog hvata, položaja kolijevke ili nogometne lopte. Sprijeda, na boku ili oko leđa kao oslonac, jastuk za dojenje se može koristiti u svim položajima.

Mogu li bez jastuka za dojenje?

U prvoj trudnoći buduće majke često, pod utjecajem marketinga ili iskustva drugih, kupuju mnogo opreme za bebe, misleći da je sve neophodno. Što će se na kraju pomoći bebama i majkama individualno je i ovisi ponajviše o samoj bebi.

Neke majke nikada nisu koristile jastuk za dojenje, nisu dojile, dojile ležećki pa im nije bio potreban ili su im jastuci koje su već imale bili sasvim dovoljni. Nekim majkama je iznimno koristan.

Majke s većim dojkama istaknule su jastuk za dojenje kao jako korisno pomagalo u prvim danima uspostave dojenja. Pridržavati dojku, bebu i još se namjestiti u položaj koji nije bolan može biti izazov. Ako je položaj leđa majke pri dojenju nepravilan, a često je tako, mogu se pojaviti intenzivni bolovi. Jastuk za dojenje nije čarobno rješenje, ali može pomoći.

Izdvojili smo nekoliko mišljenja mama s foruma u nadi da će vam pomoći u donošenju odluke o kupovini jastuka za dojenje:

Meni je zaista poslužio. Od 20-og tjedna trudnoće ni dana se nisam odvojila od njega. Baš mi je pasao za ležanje, a dojenje bez njega ne mogu niti zamisliti!Nina334
Nikad koristila niti imala potrebe za njim. Prvih mjesec dana sam koristila običan jastuk za dojenje u sjedećem položaju jer mi je tako bilo lakše držati malecnu bebu.Eli
Koristimo ga kao ogradicu za bebu, kao mekanu podlogu za ležanje bebe, a ne smijem zaboraviti i još jednu funkciju; naime nakon epiziotomije i bolne rane služio mi je za sjedenje, jer sam sjela na njega, a bolno mjesto bilo je u zraku.Be
Poslužio mi je najviše za spavanje u trudnoći, to mi je bilo odlično, a najmanje za dojenje. Za dojenje mi je služio tako da ga stavim iza bebe dok oboje ležimo, a u krilu ga nikako nisam mogla namjestiti.Suncokret
To vjerojatno ovisi i o načinu na koji se doji. Ako se doji ležeći, čini mi se da ne treba, ali ako se doji sjedeći, kad beba uhvati neku kilažu to je spas za ruku. Ipak dijete treba pridržavati rukom u zraku što nakon nekog vremena postane jako bolno.Lara26

Ako ste u trudnoći kupili jastuk za trudnice i njega možete koristiti kao oslonac za dojenje. Više o jastucima za trudnice pročitajte ovdje.

Jastuk za dojenje blizanaca

Dojenje blizanaca je naravno moguće, ali može biti velik izazov i opterećenje za kralježnicu. Ako očekujete blizance jastuk za dojenje je dobra investicija jer je udobnost majke posebno važna za uspješnost dojenja.

Jastuk za dojenje - čemu služi, kako odabrati najbolji i gdje kupiti
Jastuk za dojenje blizanaca

Jastuci za dojenje blizanaca slični su onima za dojenje jednog djeteta samo su malo veći i dovoljno čvrsti da dvije bebe mogu biti sigurne na njima bez straha da će skliznuti. Jastuk bez kopče je širi i u obliku je slova m.

Ako i ne dojite jastuk za dojenje za blizance u obliku slova m može vam biti koristan. S obzirom da ćete vjerojatno bočice istovremeno držati u obje ruke na ovaj čete način bebe postaviti u siguran i blago povišen položaj, a ruke ćete moći odmoriti.

Jastuk za dojenje - čemu služi, kako odabrati najbolji i gdje kupiti
Jastuk za dojenje blizanaca u obliku slova m

Kako napraviti jastuk za dojenje?

Jastuk za dojenje možete napraviti i sami. Osim što tako možete uštedjeti novac možete si jastuk prilagoditi tako da vam u potpunosti odgovara dizajnom i veličinom.

Ovakav jastuk može biti predivan poklon. Ako znate da neka buduća majka obožava na primjer crvenu boju, cvijeće ili knjige personalizirani jastuk u toj boji ili uzorku sigurno će biti znak pažnje koji će cijeniti i koristiti.

Za izradu jastuka za dojenje potrebni su vam:

 • šablona koju možete ovdje isprintati
 • ljepljiva traka
 • 120 centimetara tkanine za unutarnju jastučnicu, najbolje pamuk (s obzirom da je ovo unutarnja tkanina, može iskoristiti i staru plahtu koju već imate doma)
 • 120 centimetara tkanine za vanjsku jastučnicu (najbolje neki prirodni materijal poput pamuka ili bambusa)
 • patent zatvarač dužine otprilike 50 cm (zatvarač ove dužine omogućava da se jastučnica lako skine kako bi ju mogli oprati)
 • punjenje za jastuk (poliestersko punjenje, silikonizirane kuglice, mljevena spužva ili neki drugi prikladni materijal)
 • šivaća mašina, pegla, igle za pričvršćivanje, škare, olovka

Tkanine koje ćete koristiti za jastučnice prethodno operite, osušite i opeglajte. Isprintajte šablonu, izrežite ju po rubovima i zalijepite 4 dijela zajedno prateći dijagram.

 

Jastuk za dojenje - čemu služi, kako odabrati najbolji i gdje kupiti
Šablona za izradu jastuka za dojenje

Šablonu stavite na tkaninu koju ste namijenili za unutarnju jastučnicu. Tkaninu presavijte po pola i olovkom prođite oko rubova šablone kako bi na tkanini ostale crte koje predstavljaju rubove jastuka. Ponovite to još jednom i izrežite tkaninu. Kada ste gotovi trebalo bi izgledati kao na slici ispod.

Jastuk za dojenje - čemu služi, kako odabrati najbolji i gdje kupiti
Jastuk za dojenje – čemu služi, kako odabrati najbolji i gdje kupiti

Sada je trenutak da upalite šivaću mašinu i zašite vanjske i unutarnje rubove navlake. Na vrhu ostavite desetak centimetara nezašiveno kako bi kroz taj otvor napunili jastuk. Obratite pozornost na to jesu li vam šavovi čvrsti kako bi izbjegli da vam se dijelovi jastuka odvoje nakon punjenja. Jastuk treba biti pun i čvrst toliko da vam bude teško držati punjenje da ne ispadne prije nego zašijete otvor do kraja. Čvrst jastuk je dobar jastuk za dojenje.

Jastuk za dojenje - čemu služi, kako odabrati najbolji i gdje kupiti
Punjenje jastuka za dojenje

Kako ni napravili vanjsku navlaku za jastuk ponovite sve korake do šivanja kao i za unutarnju navlaku. Za šivanje koristite malo manji šav tek toliko da vanjska navlaka bude neznatno veća. S vanjske strane navlake ušijte patentni zatvarač.

Jastuk za dojenje - čemu služi, kako odabrati najbolji i gdje kupiti
Šivanje vanjske navlake jastuka za dojenje

Kada ste završili šivanje vanjske navlake umetnite unutarnju navlaku s punjenjem i uživajte u jastuku.

Detaljne upute o šivanju jastuka za dojenje s još više slika možete pronaći ovdje.

Jastuk za dojenje - čemu služi, kako odabrati najbolji i gdje kupiti
Jastuk za dojenje – čemu služi, kako odabrati najbolji i gdje kupiti

Jastuk za dojenje – cijena i gdje kupiti

Jastuk za dojenje možete kupiti u gotovo svim trgovinama gdje se prodaje oprema za bebe te naručiti online. Za vas smo izdvojili nekoliko online trgovina:

Reference
Tanja Šprljan Szivo, univ. bacc. act. soc.
Tanja Šprljan Szivo, univ. bacc. act. soc.
Tanja Šprljan Szivo je majka četverogodišnjeg dječaka koji ju je podsjetio kako je igra najvažniji dio odrastanja. Za vrijeme i nakon studija socijalnog rada radila je s djecom i odraslima s cerebralnom i dječjom paralizom te u programu Ujedinjenih naroda za razvoj gdje je istraživala poteškoće s kojima se suočavaju različite marginalne skupine. Slobodno vrijeme provodi čitajući, izrađujući igračke ili obilazeći muzeje s mužem i sinom.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....