NaslovnicaBriga o djeciBebe i mališaniDojenje blizanaca - savjeti i pomoć oko najčešćih problema

Dojenje blizanaca – savjeti i pomoć oko najčešćih problema

Početni pozitivni šok kod budućih roditelja oko dolaska dvaju novih članova u obitelj, često se može pretvoriti u stres zbog svih novih obaveza za koje su se pripremali, a koje će sada biti dvostruke. Nakon poroda, bezbroj muka budućim majkama zadaje i dojenje. 

Dojenje jednog djeteta katkada samo po sebi predstavlja problem, no što kada se taj posao udvostruči?

Prednosti dojenja

Dojenje ima mnogobrojne prednosti, kako za majku, tako i za njeno dijete koje doji. Ako govorimo o blizancima, te prednosti se i udvostručuju!

Kod financijske situacije, koja se najviše mijenja prilikom dolaska novog člana obitelji na svijet, dojenje vam omogućuje uštedu zbog toga što neko vrijeme možete odgoditi kupovanje formula za dohranu djeteta. Također, ako putujete ili hranite bebu po noći, dojenje je praktičnije, budući da bočicu za hranjenje morate pripremiti, zagrijati i dezinficirati.

Dokazano je kako uz pomoć dojenja u prvoj godini života, majka blizanaca ‘uštedi’ i do 300 sati!

Još neke od prednosti dojenja su:

  • antitijela, proizvedena tijekom dojenja, štite novorođenčad od bolesti i jačaju imunološki sustav
  • manja pojava alergija i kroničnih bolesti kod djece u kasnijoj dobi (poput Chronove bolesti ili dijabetesa)
  • dojenjem se povezujete i zbližavate sa svojim djetetom te ulijevate djetetu osjećaj sigurnosti
  • dojenjem nakon poroda povećavate nivo hormona oksitocina koji stimulira maternicu da se brže vrati u položaj prije poroda
  • neka istraživanja pokazuju kako dojenje smanjuje rizik od određenih vrsta raka kod majke
  • dojenje nakon poroda majkama omogućava brži gubitak kilograma, budući da se dojenjem troši određen broj kalorija (čak i do 500 kcal na dan!) – što je dobra vijest za majke koje se žele vratiti na kilažu prije poroda

Dojenje blizanaca

U periodu u kojem dojite, pobrinite se da pijete dovoljno tekućine jer hormon oksitocin, koji se izlučuje prilikom dojenja, može vas činiti žednima. I ne zaboravite, dojenje je trenutak u kojem se vi i vaša beba upoznajete i zbližavate, stoga ju mazite, gledajte i pričajte joj čim više jer jednom kada taj period završi, nećete biti ni svjesni vremena koje je samo odjednom tako brzo proletjelo!

Brige oko dojenja – dovoljno mlijeka za oboje?

Dojenje blizanaca često izaziva veliki stres kod buduće majke koja najčešće brine oko toga hoće li moći proizvesti dovoljno mlijeka za oba djeteta. Tu se još pojavljuju i brojne moguće komplikacije, poput bolnih ili natečenih bradavica te uhodavanje u raspored hranjenja. Ne bojte se tražiti savjet liječnika ili pomoć supruga oko brige za novopridošle članove, pogotovo kada je o hranjenju riječ.

Dojenje blizanaca

Ako niste sigurni kako istovremeno hraniti dvoje djece i brinuti za njih, najbolje bi bilo u početku hraniti ih jedno po jedno jer tako možete bolje opaziti ima li koje od njih problem s prihvaćanjem na dojku te možete usporediti tempo kojim se hrane; koliko je hrane kojem djetetu dovoljno i kako napreduju.

Kako započeti s dojenjem?

Dok ne uravnotežite brigu sve potrebe novorođenčadi, hranite ih na zahtjev, a ne prema rasporedu. Imajte na umu da su blizanci često prijevremeno rođeni i time zahtijevaju i manju količinu hrane za jesti, ali u češćim navratima, za razliku od djece rođene u terminu.

Iako blizanci dijele velik dio gena, oni su svejedno veliki individualci i ne mora značiti da će htjeti jesti u isto vrijeme. Prilikom hranjenja na zahtjev, bolje ćete upoznati i njihove individualne potrebe te način na koji se hrane.

Dojenje blizanaca funkcionira na zakonu ponude i potražnje; tijelo je isprogramirano da proizvodi onoliko mlijeka koliko je majci potrebno da nahrani svoju djecu. Nakon nekog vremena, kada uhvatite njihov ritam, možete ih hraniti istovremeno, bez straha da će u jednoj dojci ponestati mlijeka.

Kako blizance dojiti istovremeno?

Možete si pomoći tako što ćete pripremiti zamotane ručnike ili nabaviti jastuk za dojenje kao potporu ispod beba. Uz pomoć jastuka možete mijenjati i više poza za dojenje. Pokušajte mijenjati dojke prilikom svakog hranjenja, pogotovo ako je jedan od blizanaca ‘jači’, tj., ako povuče više hrane.

Ako vam je teško pratiti koje dijete je bilo na kojoj dojci, pokušajte ih izmjenjivati svaka 24 sata, umjesto nakon svakog hranjenja. Takvim prebacivanjem pomažete proizvodnji jednake količini mlijeka u obje dojke i smanjujete mogućnost začepljenja mliječnih kanalića.

U kojem god položaju odlučite dojiti, savjetujemo vam da uz sebe imate jastuk za dojenje jer će vam tako biti lakše. Najbitnije je da sjedite udobno i da vam odgovara položaj u kojem ste.

Položaji za istovremeno dojenje blizanaca

Ležeći položaj

Dojenje blizanaca

Ovaj položaj idealan je za majke koje doje nakon izvršenog carskog reza ili su bile podvrgnute epiziotomiji zbog toga što su u ovom položaju žene najopuštenije.

Lezite na stranu s jastukom ispod leđa/stražnjice; jedno dijete može ležati na svom boku do vas, a drugo preko vašeg tijela gdje će sa svojim nogicama dodirivati nogice svojeg brata ili sestre.

Položaj nogometne lopte

Dojenje blizanaca

Ovaj položaj je najučestaliji za dojenje blizanaca.

Namjestite djecu na jastuke tako što će im trbuščići biti uz vaš, a noge će im biti ispružene iza vašeg tijela. Koristite jastuke ispod svojih beba jer će vam tako biti lakše koristiti ruke za prianjanje djece na bradavice.

Ukršteni položaj

Dojenje blizanaca

Držite djecu tako da su im glave na unutrašnjoj strani vaših ruku. Njihova tijela se trebaju međusobno križati. Možete staviti svoje ruke na vrh njihovih kukova za bolju potporu.

Kako se uvjeriti da su djeca sita?

To ćete najbolje znati prilikom vaganja na pregledu kod liječnika. Novorođenčad izgubi 5-9% porođajne težine prije nego što je vrate nazad u periodu od dva tjedna života nakon poroda.

Neki od znakova koji vam mogu pokazati da nema razloga za brigu:

  • djeca jedu svaka dva do tri sata ili osam puta na dan u prva dva do tri tjedna života
  • na dan imaju tri stolice te mokre pet do šest puta
  • prilikom dojenja, ako je tišina u prostoru, možete ih čuti kako gutaju mlijeko
  • dojke su nakon dojenja meke na dodir

Mogu li bradavice istovremenim dojenjem biti jače ozlijeđene?

Dojenje blizanaca ne utječe na ozlijede bradavica, već ona nastaje kada se dijete nepravilno ‘prikvači’ na nju.

Ako primijetite da su vam bradavice bolne, liječite ih kombinacijom mlijeka i lanolina (mast životinjskog podrijetla koja se koristi kod liječenja rana) – nakon hranjenja, iscijedite par kapi mlijeka i ostavite da se posuši na bradavici 5-10 minuta. Mlijeko će pomoći iscijeliti moguće pukotine i ubiti bakterije. Zatim stavite lanolin i ostavite da ga se upije.

Što ako osjetite da se s jednim djetetom povezujete više nego s drugim?

Ovo je situacija koja je vrlo moguća i to vas ne treba plašiti, pogotovo ako jedno dijete mora ostati u bolnici duže od drugog zbog zdravstvenih razloga i sl. Bitno je osvijestiti se kako se osjećate i potruditi se oboma pružiti jednaku količinu ljubavi i pozornosti. Tu će svakako veliku ulogu imati dojenje putem kojeg se vrlo snažno povezujete s djetetom.

Dojenje blizanaca

Nemojte se obeshrabriti ako stvari ne krenu onako kako ste zamišljali; svako dijete je individualno i svaka trudnoća prolazi drugačije. Ako vam dojenje postane problem, potražite pomoć liječnika ili nekoga iz obitelji.

I zapamtite – dijete osjeća vašu ljubav i brigu bez obzira na koji način ga odlučite hraniti. Najvažnije je da svoje emocije i zdravlje stavite na prvo mjesto!

Sara Batinić, univ. bacc. phon et philol. croat
Sara Batinić, univ. bacc. phon et philol. croathttps://www.maminsvijet.hr/
Sara Batinić dolazi iz područja kroatistike i fonetike, no obožava sve što je vezano uz rad s djecom jer smatra da je čovjek u dječjem okruženju uvijek mlad i da se od njih može štošta naučiti, a najviše kako biti strpljiv. :) U slobodno vrijeme voli pročitati ljubavno štivo, ići u šetnju sa svojim psom ili igrati video igrice.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....